Ακολουθήστε μας:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ - ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΠΙΕΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΘΕΜΙΤΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ

CIMG1906_F28739.JPGΣύσκεψη για τη λειτουργία των αλλοδαπών καταστημάτων στο νομό και του αθέμιτου ανταγωνισμού που προκαλούν πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας 30 Νοεμβρίου στη Νομαρχία Πιερίας.  Στη σύσκεψη, που συγκάλεσε ο Νομάρχης κατόπιν αιτήματος των παραγωγικών φορέων, συμμετείχαν ο Νομάρχης Πιερίας κ. Γιώργος Παπαστεργίου, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, ο Αντινομάρχης κ. Νίκος Μπουρονίκος, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Ν. Πιερίας κ. Χρήστος Εξίζογλου, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κατερίνης κ. Κων/νος Ρέχας, ο υποδιευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πιερίας κ. Συμεών Οφείδης, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης ΙΚΑ Κατερίνης κ. Πασχάλης Ζεϊμπέκης, η Προϊσταμένη του Τμήματος Εμπορίου της Νομαρχίας κ. Ελένη Μαρούλη, η Προϊσταμένη του Τμήματος Κοινωνικής Επιθεώρησης κ. Νόπη Κουρουζίδου, η κ. Σοφία Κετσεζοπούλου από το Τμήμα αστικής κατάστασης αλλοδαπών και μεταναστών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας -τμήμα Κατερίνης και ο Νομικός Σύμβουλος του ΕΒΕ κ. Στέφανος Βαρδάκας.

CIMG1912_F28781.JPGΗ σύσκεψη επικεντρώθηκε στο θέμα της εξάπλωσης των αλλοδαπών καταστημάτων που λειτουργούν στο νομό μας και στη δρομολόγηση των μέτρων που πρέπει να ληφθούν προκειμένου να διασφαλιστούν οι ίσοι όροι ανταγωνισμού στην αγορά θωρακίζοντας το τοπικό εμπόριο. Καθοριστική ήταν η συμμετοχή στη σύσκεψη των εκπροσώπων των αρμόδιων υπηρεσιών του νομού που είναι υπεύθυνοι για τους ελέγχους των καταστημάτων, οι οποίοι μετέφεραν την εμπειρία τους και κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις.

Ως απόρροια της σύσκεψης, οι φορείς συμφώνησαν να προβούν στις παρακάτω ενέργειες:

Πρώτον, να αποσταλεί στο Υπουργείο Οικονομικών έγγραφο που θα ζητά τη διενέργεια ελέγχων για να διαπιστωθεί η νομιμότητα λειτουργίας των υποκαταστημάτων αλλοδαπών επιχειρήσεων ζητώντας να εφαρμοστεί το γράμμα και το πνεύμα  του  νόμου 3386/2005. Επίσης, γνωμοδότηση του Υπουργείου κατά πόσο είναι εφικτό να ιδρύουν υποκαταστήματα και σ' άλλους νομούς υπήκοοι τρίτης χώρας που έχουν άδεια άσκησης ανεξάρτητης οικονομικής δραστηριότητας στην έδρα συγκεκριμένου νομού και αν αυτό αντίκειται στο συγκεκριμένο νόμο.

Δεύτερον, στην ίδια επιστολή θα ζητείται η διενέργεια εξονυχιστικών ελέγχων στις αποθήκες αυτών των καταστημάτων για να διαπιστωθεί ο βαθμός στον οποίο δημιουργούνται ή όχι φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού. Κυρίως να γίνει έλεγχος  τιμολογίων, νομίμων παραστατικών των εμπορευμάτων, τυχόν ανασφάλιστου προσωπικού και γενικά έλεγχος όλων των νομιμοποιητικών εγγράφων του φερόμενου ως ιδιοκτήτη, όπως ακριβώς γίνεται στις ελληνικές επιχειρήσεις.  

Τρίτον, πολλοί αλλοδαποί που προέρχονται από τρίτες χώρες έχουν στην κατοχή τους διαβατήρια από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ασκούν χωρίς περιορισμούς επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα μας. Θα ζητηθεί από όλες τις αρμόδιες αρχές να υπάρξει αυστηρός έλεγχος της νομιμότητας αυτών των διαβατηρίων αλλά και της διαδικασίας με την οποία εκδίδονται.

Τέταρτον, υπάρχει ανάγκη να ενισχυθούν με προσωπικό οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες του νομού ώστε να είναι εφικτή η πραγματοποίηση συχνών ελέγχων.

Πέμπτον, κατά την πραγματοποίηση ελέγχων από τις υπηρεσίες του νομού σε αλλοδαπά καταστήματα (κυρίως κινέζικα) διαπιστώθηκε σοβαρή δυσκολία συνεννόησης λόγω της γλώσσας. Να διασφαλιστεί ότι τα επίσημα έγγραφα και δικαιολογητικά των αλλοδαπών επιχειρηματιών θα μεταφράζονται από επίσημο μεταφραστή στην ελληνική γλώσσα, ώστε να διευκολύνονται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί στην επικοινωνία και εν γένει στη διενέργεια των ελέγχων.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΙΕΡΙΑΣ

Διεύθυνση: 28ης Οκτωβρίου 9,
Τ. Κ. 60134, ΚΑΤΕΡΙΝΗ
champier@otenet.gr
Τηλ.: + 30 23510 23211
Φαξ: +30 23510 25124

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Δευτέρα έως Παρασκευή:
07:30 – 15:30

ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΚΟΙΝΟΥ

Δευτέρα έως Παρασκευή:
07:30 – 14:30

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

© 2018 Επιμελητήριο Πιερίας     Web Design & Development SGA.GR