Καλέστε μας +30 23510 23211
Ωράριο Δευ - Παρ 7.30 - 15.30

Ελ

En

Ενημερωτική ημερίδα για το Πρόγραμμα: «Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στους τομείς μεταποίησης, τουρισμού, εμπορίου-υπηρεσιών στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013»

ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΟ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΕΣΠΑ

  • Κατάμεστη η Συνεδριακή Αίθουσα του Επιμελητηρίου Πιερίας
  • Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Περιφερειάρχης Α. Τζιτζικώστας
  • Ηλίας Χατζηχριστοδούλου: Τα μηνύματα για το επιχειρείν είναι αισιόδοξα

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η ενημερωτική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Πιερίας τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2013 με θέμα την παρουσίαση του προγράμματος «Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στους τομείς μεταποίησης, τουρισμού, εμπορίου-υπηρεσιών στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013». Η συνεδριακή αίθουσα του Επιμελητηρίου αποδείχθηκε πολύ μικρή για να χωρέσει περισσότερους από 250 επιχειρηματίες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον και  έσπευσαν να ενημερωθούν για το νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, προκειμένου να επωφεληθούν από τα πλεονεκτήματά του.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, ο Α΄ αντιπρόεδρος κ. Μάρκος Κουλούμογλου, ενώ την παρουσίαση ανέλαβαν αρμόδια εξειδικευμένα στελέχη της ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ και συγκεκριμένα ο Γενικός Διευθυντής και Υπεύθυνος Έργου κ. Σπυρίδων Σκοτίδας και ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος Έργου κ. Αθανάσιος Κακούδης. Την ημερίδα τίμησαν επίσης με την παρουσία τους η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κ. Σοφία Μαυρίδου, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.κ. Νικόλαος Μακρίδης και Δημήτριος Τσιμήτρης, η π. βουλευτής Πιερίας κ. Μαρία Μίχου, οι πολιτευτές κ.κ. Ξενοφών Μπαραλιάκος και Αστέριος Τόκας, εκπρόσωποι τουριστικών και άλλων φορέων.

Α. Τζιτζικώστας: Στόχος η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας να καταστεί η φιλικότερη προς το επιχειρείν

Στο χαιρετισμό του ο κ. Τζιτζικώστας έκανε λόγο για αλλαγή σελίδας στον τρόπο διακυβέρνησης της Περιφέρειας με την εφαρμογή μιας νέας αρχιτεκτονικής και ενός νέου μοντέλου διοίκησης με στόχο την γρηγορότερη ανάπτυξη. «Ξεπεράσαμε πλέον την απλή συνένωση των νομαρχιών που δεν επέτρεπε την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε περιοχής. Αναθέσαμε σε κάθε αντιπεριφερειάρχη από έναν τομέα, ώστε να υπάρχει ενιαία χάραξη πολιτικής σε ολόκληρη την Περιφέρεια, απτά αποτελέσματα και άμεση εφαρμογή σε όλους τους νομούς», υπογράμμισε. Επιπλέον ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε πως πρωταρχικός στόχος είναι να καταστεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η φιλικότερη προς το επιχειρείν και τον επιχειρηματία. Όσον αφορά στο πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων τόνισε πως στόχος του προγράμματος είναι η συγκράτηση της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας, η ανάδειξη του συγκριτικού πλεονεκτήματος κάθε περιφέρειας και η δημιουργία επιχειρηματικής ταυτότητας βασισμένης σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο.

Η. Χατζηχριστοδούλου: Αισιόδοξα μηνύματα για την ανάπτυξη

Ερχόμενος από την Αθήνα, όπου το Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας είχε νωρίτερα τη Δευτέρα συνάντηση με τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Χατζηχριστοδούλου αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα του προγράμματος εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας. «Το μήνυμα που σας μεταφέρω είναι πως τόσο ο κ. Σαμαράς, όσο και οι κ.κ. Χατζηδάκης, Σκορδάς και Μηταράκης είναι αποφασισμένοι η απορρόφηση που σήμερα βρίσκεται στο 53% να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2015. Επιπλέον, ο νέος αναπτυξιακός νόμος δίνει τη δυνατότητα λήψης ολόκληρου του ποσού με την ένταξη ενός σχεδίου, κάτι που υπήρξε πάγιο αίτημα των Επιμελητηρίων. Όσον αφορά στο πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων μία είναι η συμβουλή προς τους επιχειρηματίες: αν δεν χρειάζεστε την επένδυση, τότε να μην την κάνετε. Δεν έχουμε να κάνουμε με επιδοτήσεις για να κερδίσουμε, αλλά για να επενδύσουμε, να εκσυγχρονιστούμε και να γίνουμε ακόμη καλύτεροι», κατέληξε ο κ. Χατζηχριστοδούλου.

Η παρουσίαση του προγράμματος

Τη βασική περιγραφή του προγράμματος έκανε ο κ. Σκοτίδας, ώστε οι επιχειρηματίες να σχηματίσουν μια πρώτη άποψη γύρω από τις δραστηριότητες που μπορούν να επωφεληθούν. «Η δράση αφορά σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 250 άτομα και που δραστηριοποιούνται στους τομείς της μεταποίησης, του τουρισμού, του χονδρικού εμπορίου και των υπηρεσιών. Κριτήρια αποκλεισμού δεν υπάρχουν, ενώ χρηματοδοτούνται περίπου 500 δραστηριότητες», επεσήμανε ο κ. Σκοτίδας ξεκινώντας την παρουσίαση. Ενδεικτικά, όπως είπε, επιδοτείται όλος σχεδόν ο τομέας της μεταποίησης, ξενοδοχεία από 1 έως 3 αστέρια μικρότερα των 100 κλινών, όπως και ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα, καθώς και το χονδρικό εμπόριο και μια μεγάλη γκάμα του τομέα των υπηρεσιών.

Από τα 90 εκ. ευρώ που προορίζονται για την Κεντρική Μακεδονία, τα 63 εκ. αφορούν στις υφιστάμενες επιχειρήσεις και τα 27 εκ. τις νέες ή υπό σύσταση επιχειρήσεις. Από τα 63 εκ. των υφιστάμενων επιχειρήσεων, περίπου 29 εκ. αφορούν στη μεταποίηση, σχεδόν 19 εκ. στον τουρισμό, ενώ τα υπόλοιπα 15 εκ. προορίζονται για το εμπόριο και τις υπηρεσίες. Τα όρια βάσει του προϋπολογισμού είναι από 30.000 έως 300.000 ευρώ για τη μεταποίηση, 20.000 έως 300.000 για τον τουρισμό και 20.000 έως 100.000 για το εμπόριο-υπηρεσίες.

Ο κ. Σκοτίδας ανέλυσε και το ευρύ φάσμα λειτουργικών δαπανών πυ επιχορηγούνται με τα ανάλογα ποσοστά προϋπολογισμού, όπως κτίρια, εγκαταστάσεις και περιβάλλων χώρος, μηχανήματα-εξοπλισμός, μεταφορικά μέσα (επαγγελματικής χρήσης), εξοπλισμός και εγκαταστάσεις προστασίας περιβάλλοντος και εξοικονόμησης ενέργειας, δικαιώματα τεχνογνωσίας, πιστοποίηση συστημάτων διασφάλισης ποιότητας, λογισμικό, προβολή-προώθηση, συμβουλευτικές υπηρεσίες, λειτουργικές δαπάνες μόνο για τις νέες-υπό σύσταση μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (ποσοστό χρηματοδότησης 25%).

Η υποβολή των προτάσεων ξεκινά στις 25/02/2013 και ολοκληρώνεται στις 25/04/2013, ενώ ως ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της πρότασης στο πρόγραμμα. Όσον αφορά στη διάρκεια της υλοποίησης των έργων, αυτή διαμορφώνεται στους 15 μήνες για τις θεματικές ενότητες «μεταποίηση» και «τουρισμός» και στους 12 μήνες για τη θεματική ενότητα «εμπόριο-υπηρεσίες», χωρίς ωστόσο να υπάρχει παράταση πέραν της 30/06/2015.

Ο κ. Σκοτίδας ανέφερε επίσης τις τεχνικές προδιαγραφές του προγράμματος, τις τυπικές προϋποθέσεις συμμετοχής, καθώς και τον τρόπο, τα κριτήρια αξιολόγησης και τη βαθμολόγησής τους. «Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή σε ποιο κλάδο ανήκει κάθε επιχειρηματίας ή ποιο κλάδο θα επιλέξει», υπογράμμισε εφιστώντας την προσοχή σε σημεία-κλειδιά για την έγκριση των προτάσεων, αλλά και την παρακολούθηση του έργου, από τη στιγμή που θα γίνει η επιλογή.

Το μεγάλο ενδιαφέρον των επιχειρηματιών αποδείχθηκε και από το πλήθος των ερωτήσεων που δέχθηκαν ο κ. Σκοτίδας και ο κ. Κακούδης, αμέσως μετά το τέλος της παρουσίασης. Οι διευκρινιστικές απαντήσεις των στελεχών της ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ υπήρξαν κατατοπιστικές και κάλυψαν απορίες γύρω από την επιλογή και την υλοποίηση του προγράμματος.

Προηγούμενο Ε.Α.Α.Α. – Διαγωνισμός για την μίσθωση απο την Ε.Α.Α.Α. 36 (+/-10) δωματίων (τρίκλινα – τετράκλινα) στην περιοχή  ΚΕΔΑ/Σκοτίνας

Ακολουθήστε μας

Επικοινωνία

28ης Οκτωβρίου 9, Τ.Κ. 60134, Κατερίνη

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 – 15:30

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 – 14:30

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας