Καλέστε μας +30 23510 23211
Ωράριο Δευ - Παρ 7.30 - 15.30

Ελ

En

Επιστολή Προέδρου Επιμελητήριου Πιερίας κ. Ηλία Χατζηχριστοδούλου: Αίτημα ρύθμισης οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία & εφορία σε 100 δόσεις

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΠΕΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ-ΧΑΤΖΗΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΗΛΙΑΣTo Επιμελητήριο Πιερίας καθημερινά  γίνεται αποδέκτης, διαβημάτων, παραπόνων, διαμαρτυριών  από μέλη του βιοτέχνες, εμπόρους και ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι ευρισκόμενοι σε οικονομική  απόγνωση  λόγω της παρατεταμένης  οικονομικής κρίσης και των πολλαπλών υποχρεώσεων τους, δίνουν τον ύστατο αγώνα της επιβίωσης των επιχειρήσεων τους και επισημαίνουν ότι αδυνατούν να  ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ ? ΟΑΕΕ) και την εφορία  (ΦΠΑ ΦΜΥ, ΦΑΠ, Φόρος εισοδήματος) με τον κίνδυνο η μερική στάση πληρωμών να μετατραπεί σε ολική με ότι αυτό συνεπάγεται για την Εθνική μας οικονομία.    

Η αύξηση των οφειλών των μελών μας προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία και η υπερσυσσώρευση χρεών με τη μορφή ανεξόφλητων ασφαλιστικών -φορολογικών εισφορών και προστίμων δημιουργεί ένα τεράστιο αδιέξοδο-φαύλο κύκλο –  και, επιπλέον, δημιουργεί  αδυναμία θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος πολλών μελών.

Παράλληλα η κατάσταση αυτή που συνεχώς επιδεινώνεται δημιουργεί  τεράστιο οικονομικό πρόβλημα στον ΟΑΕΕ, θέτοντας σε κίνδυνο τη βιωσιμότητά του και τη δυνατότητα παροχής συντάξεων.Βεβαίως με τους νόμους 4152/2013 και 4158/2013 και τις σχετικές εγκυκλίους που εξεδόθησαν δόθηκε η δυνατότητα πάγιας ρύθμισης των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών προς όλους τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, πλην όμως  απαιτούνται περαιτέρω βελτιώσεις του και πιο ρεαλιστική και επιεικής προς τους επιχειρηματίες δυνατότητα υπαγωγής σε ρύθμιση των οφειλών τους και κυρίως η αντιμετώπιση των οφειλετών με όρους κοινής λογικής, συνεργασίας και παρότρυνσης  ώστε σε κλίμα αισιοδοξίας να επαναδραστηροποιηθεί άμεσα η πλειοψηφία των οφειλετών. 

Στο πλαίσιο αυτό, το Επιμελητήριο Πιερίας προτείνει τα εξής:

 – Ενιαία ρύθμιση των ασφαλιστικών οφειλών των προ του έτους 2013 και των μεταγενέστερων, αύξηση των δόσεων μέχρι τουλάχιστον 100, και κατάργηση της υψηλής προκαταβολής ως προϋπόθεσης για υπαγωγή σε ρυθμίσεις του ΟΑΕΕ.

– Προσαρμογή των ασφαλιστικών εισφορών στα τρέχοντα οικονομικά δεδομένα της χώρας και στο τρέχον ΑΕΠ, καθΆ ότι το ύψος των σημερινών ασφαλιστικών εισφορών είναι υπολογισμένο με  βάση το ΑΕΠ της χώρας μας του έτους 2007, που έχει υποστεί συρρίκνωση τουλάχιστον 35% .

 – Ρύθμιση των φορολογικών οφειλών σε 100 δόσεις, αντί των 48 δόσεων που σχεδιάζει το Υπουργείο Οικονομικών, που να περιλαμβάνει τις οφειλές και του 2014 ώστε να δοθεί σωτήρια ανάσα σε χιλιάδες συναδέρφους μας. Επιπλέον, συνηγορούμε στην πρόταση της ΕΣΕΕ «να μηδενιστούν οι πρόσθετοι φόροι ή τα πρόσθετα τέλη που βεβαιώνονται με την κύρια οφειλή για όλα τα έτη», ζητώντας να είναι «σταθερή και διαρκής η ισχύς της σχεδιαζόμενης ρύθμισης».

 – Την αποποινικοποίση του αδικήματος της μη καταβολής ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών λόγω οικονομικής αδυναμίας και την απομάκρυνση του κλίματος φόβου, πανικού, και δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης,  λογικής, κατανόησης των προβλημάτων και αισιοδοξίας για την επίλυσή τους, γεγονός που θα δώσει ισχυρή ψυχολογική ώθηση στην δοκιμαζόμεν σκληρά αγορά και θα βοηθήσει σημαντικά στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Αποδείχθηκε στην πράξη ότι η εισπρακτική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν απόδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Απεναντίας, διόγκωσε τα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ? ειδικότερα της Περιφέρειας-οδηγώντας πολλές από αυτές σε λουκέτο και ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία μας.

Ζητούμε, λοιπόν, την άμεση και καθοριστική παρέμβασή σας ώστε να γίνει ρύθμιση των οφειλών των επιχειρήσεων σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία σε 100 δόσεις ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Γνωρίζοντας ότι το αίτημά μας είναι δίκαιο και υλοποιήσιμο, ευελπιστούμε στην άμεση και θετική από πλευράς σας ανταπόκριση.

Με τιμή,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ 

ΗΛΙΑΣ ΧΑΤΖΗΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Προηγούμενο Ανθρωπιστική Βοήθεια σε Σερβία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη

Ακολουθήστε μας

Επικοινωνία

28ης Οκτωβρίου 9, Τ.Κ. 60134, Κατερίνη

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 – 15:30

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 – 14:30

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας