Καλέστε μας +30 23510 23211
Ωράριο Δευ - Παρ 7.30 - 15.30

Ελ

En

Με τους Προέδρους των Επιμελητηρίων Κ. Μακεδονίας συναντήθηκε ο κ. Η. Reichenbach

– Τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και η αγωνία των επιχειρηματιών στο επίκεντρο της σύσκεψης

– Ηλίας Χατζηχριστοδούλου: Ελλιπής χρηματοδότηση, έλλειψη ρευστότητας και παραεμπόριο «καίνε» τους επιχειρηματίες

Σύσκεψη με τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ελλάδα κ. Horst Reichenbach πραγματοποίησαν το απόγευμα της Τετάρτης οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων της Κεντρικής Μακεδονίας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων είχαν την ευκαιρία να μεταφέρουν στον κ. Reichenbach την αγωνία τους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και να τον ενημερώσουν για τα ακανθώδη ζητήματα που προβληματίζουν τον επιχειρηματικό κόσμο και δημιουργούν ένα δυσχερές και αφιλόξενο περιβάλλον για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.

Ο κ. Reichenbach σε δηλώσεις του μετά το τέλος της σύσκεψης παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχει αρκετή ρευστότητα στην αγορά εξαιτίας των καθυστερήσεων που παρατηρούνται από την πλευρά των τραπεζών στη διοχέτευση κεφαλαίων προς τις επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, κεφάλαια ύψους 2 δις ευρώ, τα οποία είναι διαθέσιμα από πηγές όπως η ΕΤΕπ και το ΕΤΕΑΝ, παραμένουν επί της ουσίας αναξιοποίητα, αφού μόλις 150 εκατ. ευρώ έχουν διοχετευθεί προς τις επιχειρήσεις. Ο επικεφαλής της Task Force δεν παρέλειψε, επίσης, να θίξει δυο φλέγοντα θέματα, τη διαφθορά και τη γραφειοκρατία, όπου, όπως τόνισε, «πρέπει να γίνει δουλειά».

Στην ανάγκη χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, ώστε να δημιουργηθεί άμεσα ρευστότητα στην αγορά αναφέρθηκε, εξάλλου, και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, ο οποίος υπογράμμισε πως με τα πρακτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος του επιχειρείν είναι αδύνατο να υπάρξει ανάπτυξη, να διαμορφωθούν συνθήκες υγιούς ανταγωνιστικότητας και να ανθήσει η εξωστρέφεια.

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη μάστιγα του παραεμπορίου, που καθημερινά οδηγεί όλο και περισσότερα καταστήματα στο λουκέτο. Απαιτείται η δραστική και ουσιαστική αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου, τόνισε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει, αφού τα μέτρα που εφαρμόστηκαν από την πλευρά του Κράτους ήταν αποσπασματικά επιτρέποντας στο παραεμπόριο να συνεχίζει να υφίσταται σε βάρος του υγιούς εμπορίου. Το παραεμπόριο σε συνδυασμό με την αδυναμία πάταξης της φοροδιαφυγής αποτελούν ένα εκρηκτικό μείγμα που κάθε άλλο παρά αποτελούν θετικές προοπτικές για την επανεκκίνηση της οικονομίας, κατέληξε ο κ. Χατζηχριστοδούλου.

Στην ανάγκη λήψης πρακτικών μέτρων για τη στήριξη της αγοράς και την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ. Μιχάλης Ζορπίδης, ο οποίος περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση της αγοράς. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ. Δημήτρης Μπακατσέλος μετέφερε στον κ. Reichenbach τους προβληματισμούς του για τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα, την υπερφορολήγηση και την ανεργία. Για έμφαση στην ανάπτυξη μέσα από πρακτικά και άμεσα εφαρμόσιμα μέτρα χωρίς οριζόντιες πολιτικές λιτότητας έκανε λόγο και ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτης Παπαδόπουλος.

Προηγούμενο Δελτία Ζητήσεων & Προσφορών (Ιαν. 2013)

Ακολουθήστε μας

Επικοινωνία

28ης Οκτωβρίου 9, Τ.Κ. 60134, Κατερίνη

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 – 15:30

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 – 14:30

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας