Καλέστε μας +30 23510 23211
Ωράριο Δευ - Παρ 7.30 - 15.30

Ελ

En

Τα συμπεράσματα του Αναπτυξιακού Συνεδρίου ανακοινώθηκαν κατα τη διάρκεια της ετήσιας δεξίωσης του Επιμελητηρίου Πιερίας

Η ετήσια δεξίωση του Επιμελητηρίου Πιερίας με αφορμή την έλευση του νέου έτους πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 12 Ιανουαρίου 2013. Η ετήσια δεξίωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο, σφραγίστηκε από την ανακοίνωση των συμπερασμάτων του Αναπτυξιακού Επιχειρηματικού Συνεδρίου «Επιχειρηματικότητα, Ανταγωνιστικότητα, Ανάπτυξη της Πιερίας», το οποίο διεξήχθη από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου 2012. Εκπρόσωποι της πολιτικής σκηνής του τόπου, της τοπικής αυτοδιοίκησης και φορέων, αλλά και απλοί πολίτες κατέκλυσαν τη συνεδριακή αίθουσα του Επιμελητηρίου, προκειμένου να πληροφορηθούν την απόρροια μιας συλλογικής προσπάθειας, που μοναδικό σκοπό έχει την ανάπτυξη της Πιερίας. Αξίζει δε να σημειωθεί πως τη δεξίωση τίμησαν με την παρουσία τους οι πρόξενοι της Γερμανίας κ. Wolfgang Hoelscher-Obermaier, της Φινλανδίας κ. Marko Suomalainen και της Βουλγαρίας κ. Vassil Valtcev, καθώς και εκπρόσωποι άλλων Επιμελητηρίων της χώρας, όπως ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ημαθίας κ. Νικόλαος Ουσουλτζόγλου και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πέλλας κ. Ιορδάνης Τσώτσος.

Η ομιλία του Προέδρου του Επιμελητηρίου

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου τόνισε πως το 2012 αποτέλεσε σταθμό προς την κατεύθυνση της εξωστρέφειας της τοπικής οικονομίας και την ύπαρξη στρατηγικού σχεδιασμού χάρη στις απόλυτα επιτυχημένες διοργανώσεις της 4ης ΕΒΕΠ και, κυρίως, του Αναπτυξιακού Συνεδρίου. «Το Αναπτυξιακό Συνέδριο ήταν η απάντηση απέναντι στην κρίση και την ύφεση και απέδειξε πως, όταν θέλουμε, μπορούμε να πετύχουμε. Αρκεί να μπορούμε και να έχουμε διάθεση συνεργασίας», υπογράμμισε ο κ. Χατζηχριστοδούλου. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου ευχαρίστησε για μια ακόμη φορά όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία του Συνεδρίου: τους εισηγητές, τους συντονιστές και την επιστημονική ομάδα που εργάστηκε ακούραστα τόσο για την προετοιμασία του Συνεδρίου όσο και για την επεξεργασία των τελικών συμπερασμάτων. Το Συνέδριο αποτέλεσε το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης της Πιερίας, ενώ η ανακοίνωση των συμπερασμάτων αποτελεί το δεύτερο βήμα, σημείωσε ο κ. Χατζηχριστοδούλου καταλήγοντας «Είναι στο χέρι μας ο βηματισμός αυτός να γίνει καλπασμός και να μην παραμείνει βήμα σημειωτόν. Είναι στο χέρι μας να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για το μέλλον του τόπου μας και των παιδιών μας. Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας και τη στήριξή σας. Καλή χρονιά σε όλους με υγεία και περισσότερα χαμόγελα».

Συμπεράσματα Συνεδρίου: Επτά δέσμες δράσεων

Τα συμπεράσματα του Συνεδρίου συμπυκνώνονται στη διαμόρφωση και την εξειδίκευση δράσεων που αναφέρονται σε επτά διακριτές δέσμες. Αυτές οι δέσμες περιμένουν να μετατραπούν σε πράξη σύμφωνα με το μοντέλο των «7 Σίγμα», όπως διατυπώθηκε στο Αναπτυξιακό Συνέδριο (Συναντίληψη- Στρατηγική-Σχέδιο Δράσεων –  Συμπληρωματικότητα-Συμμαχίες-Συντονισμός-Συνέπεια & Συνέχεια).

 Η παρουσίαση των μέτρων έγινε από τον πρώην αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθηγητή κ. Δημήτρη Σουμπενιώτη και τον Σύμβουλο Επιχειρήσεων, καθηγητή κ. Νίκο Πόδα.

Υποδομές

Συγκεκριμένα, ο κ. Σουμπενιώτης ανακοίνωσε τις προτάσεις και τα μέτρα που εντάσσονται στις δύο πρώτες δέσμες, αυτές των Υποδομών και του Τουρισμού. Όσον αφορά στις Υποδομές, προτείνονται 16 δράσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν μέτρα όπως:

Προμελέτη για τη λειτουργία αεροδρομίου cargo στην Αλεξάνδρεια, Ωρίμανση (μελέτη) για τη δημιουργία τουριστικού λιμανιού στην Πιερία, Ωρίμανση έργου εκμετάλλευσης αδρανών υλικών και συστηματική οργάνωση και αξιοποίηση ενός «LOBBY για την Εκμετάλλευση των Αδρανών Υλικών», Ωρίμανση έργου εκμετάλλευσης ορυκτού πλούτου και συστηματική οργάνωση και αξιοποίηση ενός «LOBBY για την Εκμετάλλευση Του Ορυκτού Πλούτου», Αξιοποίηση υδάτινου δυναμικού και έλεγχος υδροφόρου ορίζοντα, Διαμετακομιστικός Σταθμός, Περιφερειακός Δρόμος Κατερίνης, Σήμανση Προορισμών, Μονοπατιών και Δρόμων, Πρόγραμμα ετοιμότητας εκτάσεων προς Πολεοδόμηση, Τροποποίηση των Ζ.Ο.Ε. (Ζωνών Οικιστικού Ελέγχου) και Ολοκλήρωση των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων, Ανάπτυξη δημοτικών φωτοβολταϊκών πάρκων, Πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε δημόσια κτίρια, Αξιοποίηση έτοιμων υποδομών (Λιμάνι Πλαταμώνα και Βιολογικός Καθαρισμός Νότιας Πιερίας), Εντάξεις ώριμων έργων στο Ε.Σ.Π.Α. και Ολοκλήρωση των υποδομών στο Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου.

Τουρισμός

Αναφορικά στον Τουρισμό προτείνονται 22 μέτρα, τα οποία είναι:

Τουριστική Διακυβέρνηση, Εκλογίκευση των Ζ.Ο.Ε. και εκσυγχρονισμός των  Χωροταξικών και Πολεοδομικών σχεδίων, Διεθνής Διαγωνισμός για την αξιοποίηση του Ολύμπου, Καθιέρωση ενιαίου brand name για το νομό Πιερίας και ενιαία τουριστική προβολή, δημιουργία γραφείου «Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης», Μονάδα νέων τεχνολογιών υποστήριξης του τουριστικού προϊόντος (ΜΝΤ), Μελέτη για την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού στην Πιερία (Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού και Ολοκληρωμένα Τουριστικά Πακέτα για την αντιμετώπιση της χρονικά ανισσόροπης κατανομής του Τουριστικού αποτελέσματος), Επιχειρησιακά σχέδια για την ανάδειξη και την εντατική εκμετάλλευση σημαντικών τουριστικών προορισμών, Διαφοροποίηση πελατολογίου, Προγράμματα προβολής και διαφήμισης τουριστικού προϊόντος σε Παραδοσιακές και Αναδυόμενες Αγορές Προέλευσης Επισκεπτών, Lobbying (Συνασπισμός Δυνάμεων) για την επιχορήγηση των Cluster (Συσπειρώσεις) και Μελέτη για τη Διαμόρφωση Συστάδων Κοινού Επιχειρηματικού Σκοπού, Επιμόρφωση – Συνεχιζόμενη Κατάρτιση Ανθρώπινου Δυναμικού, Πιστοποίηση τουριστικών προορισμών, Πιστοποίηση της ποιότητας των υπηρεσιών που προσφέρονται από τις τουριστικές επιχειρήσεις, Τοπικό σύστημα πιστοποίησης, άτυπο διαδημοτικό όργανο χειρισμού ζητημάτων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, Διαθεματικές τουριστικές διαδρομές, Κατασκευή και διάθεση πρότυπων εξοχικών κι τουριστικών κατοικιών για αλλοδαπούς, Προσέλκυση ξένων επενδύσεων και μεγάλων τουριστικών ομίλων, Σύνδεση τουρισμού με τοπική οικονομική δραστηριότητα (γεωργία, κτηνοτροφία, πολιτιστικά αγαθά), Σήμανση προορισμών, διαδρομών και οδών, Τακτοποίηση λιμανιών και ακτοπλοϊκή σύνδεση με Θεσσαλονίκη.

Πολιτισμός

Από την πλευρά του ο κ. Πόδας ανέλαβε την παρουσίαση των υπόλοιπων 5 δράσεων, που αφορούν στους τομείς του Πολιτισμού και της Ανάδειξης των μοναδικών πόρων του νομού, της Δημιουργίας Υψηλής Προστιθέμενης Αξίας στην τοπική αγροτική παραγωγή, της Ενίσχυσης συνεργιών μεταξύ των οικονομικών δραστηριοτήτων του νομού, της Ποιοτικής Αναβάθμισης του ανθρώπινου δυναμικού και του συντονισμού και υλοποίησης των μέτρων. Στη δέσμη του Πολιτισμού περιλαμβάνονται το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Λιτόχωρο και Δημιουργία ενός πρότυπου διαδραστικού μουσείου στο Δίον.

Υψηλή Προστιθέμενη Αξία στην Τοπική Αγροτική Παραγωγή

Αυτή η δέσμη περιλαμβάνει δράσεις όπως Δημιουργία ενός καλαθιού τοπικών, επωνύμων, πιστοποιημένων αγροτικών προϊόντων, Νέες Καλλιέργειες – Νέοι Αγρότες, Οργάνωση γραφείων αγροτικής ανάπτυξης σε κάθε δήμο, Συστηματική ενθάρρυνση των παραγωγών για την ανάγκη συνεταιριστικής λειτουργίας τους, Συμβολαιακές Καλλιέργειες για μεγάλες βιομηχανικές εταιρίες, Οργάνωση συστάδων κοινού επιχειρηματικού σκοπού (clusters), Διερεύνηση της δυνατότητας οργάνωσης και λειτουργίας τριών μόνιμων αγορών αγροτικών προϊόντων (Farmer’s Market) στους τρεις δήμους της Πιερίας και Κατασκευή Δημοπρατηρίου Αγροτικών Προϊόντων.

Ενίσχυση συνεργιών μεταξύ των οικονομικών δραστηριοτήτων

Τα μέτρα που περιλαμβάνονται είναι Επίτευξη συνεργιών μεταξύ τουριστικών καταλυμάτων, τοπικής παραγωγής και μεταποίησης παραδοσιακών προϊόντων και Προγραμματική συμφωνία με τον ΟΣΕ  για (1) Αξιοποίηση προαστιακού σιδηροδρόμου και (2) Δημιουργία σιδηροδρομικών διαδρομών ιστορικού, φυσιολατρικού και λαογραφικού ενδιαφέροντος.

Τέλος, οι δυο τελευταίες δέσμες μέτρων περιλαμβάνουν α) την Ποιοτική Αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού μέσω της άμεσης εκπόνησης ενός μακροχρόνιου προγράμματος συνεχιζόμενης κατάρτισης για:

  • Επιχειρηματίες και απασχολούμενους στον τουριστικό τομέα
  • Επιχειρηματίες και απασχολούμενους στον εμπορικό τομέα
  • Νέους και υφιστάμενους επιχειρηματίες στον αγροτικό και αγροτυριστικό τομέα

και β) το Συντονισμό και Υλοποίηση των μέτρων.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Αρχιμανδρίτης π. Ιγνάτιος Σωτηριάδης, ο βουλευτής Πιερίας κ. Δημήτρης Χριστογιάννης, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κα Σοφία Μαυρίδου, ο Δήμαρχος Κατερίνης κ. Σάββας Χιονίδης, καθώς και ο Δήμαρχος Δίου-Ολύμπου κ. Γιώργος Παπαθανασίου, οι οποίοι συνεχάρησαν την επιστημονική ομάδα για την συστηματική μελέτη που έγινε και η οποία καταγράφει τις κατευθυντήριες για τα έργα που μπορούν να πραγματοποιηθούν με στόχο την ανάπτυξη της Πιερίας. Το χαιρετισμό της απέστειλε και η βουλευτής κα Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου, η οποία λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στην εκδήλωση.

Η ετήσια δεξίωση συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε με την καθιερωμένη κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.

Προηγούμενο Πρόσκληση σε συνεντευξη τύπου, 10 Μαΐου 11:00 π.μ., στο Επιμελητήριο Πιερίας (2ος όροφος)

Ακολουθήστε μας

Επικοινωνία

28ης Οκτωβρίου 9, Τ.Κ. 60134, Κατερίνη

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 – 15:30

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 – 14:30

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας