Καλέστε μας +30 23510 23211
Ωράριο Δευ - Παρ 7.30 - 15.30

Ελ

En

Γραφείο ΟΕΥ Καϊρου: Πληροφόρηση για αλλαγή τρόπου πληρωμής εξαγωγέων

Σε συνέχεια πληροφόρησης που είχε το γραφείο ΟΕΥ Καϊρου από ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, καθώς και από τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας (ΣΕΒΕ), σχετικά με τις ανησυχίες τους για την αλλαγή στο σύστημα πληρωμής των εξαγωγέων και ότι οι εισαγωγές στην Αίγυπτο θα επιτρέπονται μόνο με Letter of Credit και όχι πλέον με την ευρέως χρησιμοποιούμενη μέθοδο Cash Against Documents (CAD), αλλά και κατόπιν σχετικής δημοσιογραφικής κάλυψης του θέματος από το αγγλόφωνο πρακτορείο ειδήσεων MENA, σας ενημερώνει για τα εξής:

Ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Αιγύπτου (NBE) Yehia Abu Elfotouh δήλωσε ότι ο τραπεζικός τομέας αρχίζει να εφαρμόζει διαδικασίες για τη ρύθμιση των εισαγωγών, σύμφωνα με την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Αιγύπτου (CBE), Διάταγμα 49/13.2.2022, η οποία τοποθετεί χρονικά την έναρξη ισχύος της απόφασης στις αρχές Μαρτίου 2022. Ο Αιγύπτιος αξιωματούχος εξάλλου διαβεβαίωσε ότι οι τράπεζες προσφέρουν όλες τις διευκολύνσεις στους εξαγωγείς για να λάβουν πιστωτικά έγγραφα και να προχωρήσουν σε εισαγωγές, με τρόπο που να μην επηρεάζει τις δραστηριότητές τους.

Από την άλλη πλευρά, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αιγύπτου Tareq Amer, τονίζει ότι οι κανόνες που ρυθμίζουν τις εισαγωγές που ανακοινώθηκαν από την CBE είναι μη αναστρέψιμοι. Δεν θα γίνουν τροποποιήσεις σε αυτούς τους κανονισμούς, προσθέτοντας ότι οι αιγυπτιακές τράπεζες είναι έτοιμες να εφαρμόσουν αποτελεσματικά τα νέα μέτρα. Παράλληλα, προέτρεψε τους επιχειρηματίες να τακτοποιήσουν γρήγορα τις υποθέσεις τους και να μην χάνουν χρόνο σε διαφωνίες σχετικά με την αστάθεια του εξωτερικού εμπορίου της Αιγύπτου.

Ωστόσο, η Κεντρική Τράπεζα της Αιγύπτου (CBE) προκειμένου να μην προκαλέσει δυσλειτουργίες σε εισαγωγές απαραίτητων και βασικών προϊόντων, εξαιρεί τις εισαγωγές φαρμάκων, ορών, χημικών ουσιών και ορισμένων προϊόντων διατροφής (τσάι, κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, σιτάρι, επιτραπέζιο λάδι, βρεφικό γάλα, γάλα σε σκόνη, φασόλια, φακές, βούτυρο και καλαμπόκι) από την πρόσφατη απόφαση της να σταματήσει τις εισαγωγικές συναλλαγές μέσω Cash Against Documents και να δέχεται μόνο Letter of Credit. Η CBE έδωσε επίσης οδηγίες σε όλες τις τράπεζες να μειώσουν την προμήθεια για το άνοιγμα πιστώσεων, ώστε να είναι ίση με την προμήθεια που καταβάλλεται για τα έγγραφα είσπραξης, όπως ανέφερε η Ομοσπονδία Αιγυπτιακών Τραπεζών.

Πρέπει ωστόσο να επισημανθεί ότι πρόκειται για μονομερή ενέργεια της Κεντρικής Τράπεζας, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τους αρμόδιους κυβερνητικούς θεσμούς και τις τελωνειακές αρχές της Αιγύπτου. Αποτελεί άτυπη εκτίμηση της Αντιπροσωπείας ότι ενδεχομένως να μην ισχύσει το εν λόγω διάταγμα.

Σχετική ενημέρωση έχει αναρτηθεί στην διαδικτυακή πύλη www.agora.mfa.gr

Προηγούμενο Έκθεση φρέσκων λαχανικών και φρούτων, αποθήκευση, συσκευασία, logistics & αγροτικά μηχανήματα και τεχνολογίες, 31 Μαρ. – 02 Απρ. 2022, Αττάλεια – Τουρκία

Ακολουθήστε μας

Επικοινωνία

28ης Οκτωβρίου 9, Τ.Κ. 60134, Κατερίνη

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 – 15:30

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 – 14:30

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας