Καλέστε μας +30 23510 23211
Ωράριο Δευ - Παρ 7.30 - 15.30

Ελ

En

Ενημερωτική εκδήλωση για τη χρήση του Συλλογικού Μακεδονικού Σήματος διοργάνωσαν από κοινού ο ΣΕΒΕ και το Επιμελητήριο Πιερίας

Στόχος όλες οι μακεδονικές επιχειρήσεις να φέρουν το Συλλογικό Μακεδονικό Σήμα

Η σημασία της απόκτησης και χρήσης από τις επιχειρήσεις του Συλλογικού Σήματος της Ε.Ε. «M MACEDONIA THE GREAT» (Μακεδονικό Σήμα) παρουσιάστηκε στην ενημερωτική εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν την Δευτέρα 28/11/2022 το Επιμελητήριο Πιερίας και ο ΣΕΒΕ-Σύνδεσμος Εξαγωγέων, παρουσία μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου και επιχειρηματιών που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση.

Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, αναφέρθηκε στην υποστήριξη του Επιμελητηρίου Πιερίας στην πρωτοβουλία του ΣΕΒΕ και κάλεσε τις επιχειρήσεις μέλη του να σκεφτούν με αίσθημα εθνικής και επιχειρηματικής ευθύνης τη συμμετοχή τους στο έργο για την απόκτηση του Σήματος. 

«Είμαστε Επιμελητήριο της Μακεδονίας και θα πρέπει και τα 11.800 μέλη που έχουμε να χρησιμοποιούν το μακεδονικό σήμα» ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Χατζηχριστοδούλου.

Στην ιστορική αναδρομή της ανάγκης κατοχύρωσης ενός συλλογικού σήματος για τις επιχειρήσεις της Μακεδονίας, καθώς και για τα προϊόντα τους, αλλά και τις υπηρεσίες που αυτές παρέχουν αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ, κος Συμεών Διαμαντίδης, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε την πίστη του στο όλο εγχείρημα του Συνδέσμου και παρότρυνε τις επιχειρήσεις να ενταχθούν κάτω από την ομπρέλα του ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ αυτού ΣΗΜΑΤΟΣ, ώστε να αποκτήσουν μία κοινή ταυτότητα, αποτελώντας μέλος ενός ευρύτερου συνόλου με κοινά χαρακτηριστικά, που θα τις καθιστά έτσι και ξεχωριστές ως ελληνικές επιχειρήσεις της Μακεδονίας. «Λόγος σύστασης του εν λόγω Συλλογικού Σήματος είναι η επιδίωξη ενός νέου διακριτικού γνωρίσματος ως μέσου αναγνώρισης, προβολής και διαφήμισης τοπικών παραγωγών και των προϊόντων τους στις αγορές του εξωτερικού, ώστε να ενισχυθεί η αναγνωρισιμότητα των τοπικών επιχειρήσεων μελών του Συνδέσμου και των προϊόντων τους με τρόπο ευκρινή, διαφανή και αδιάβλητο, προς όφελος της ασφάλειας δικαίου και του ανόθευτου και υγιούς ανταγωνισμού», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Διαμαντίδης.

Την παρουσίαση της πράξης – έργου με τον τίτλο «Ανάπτυξη Μηχανισμού Υποστήριξης της Εξαγωγικής Ικανότητας και Εξωστρέφειας των Επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας», με φορέα υλοποίησης τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), στο πλαίσιο της οποίας εντάσσονται δράσεις που αφορούν την πρωτοβουλία αυτή του ΣΕΒΕ έκανε ο κ. Παντελής Μάνης,  Project Manager από την εταιρεία ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ Α.Ε., ο οποίος εξήγησε τι είναι το Συλλογικό Σήμα, αναφέροντας ότι αυτό μπορούν να το αποκτήσουν εντελώς Δωρεάν οι ελληνικές επιχειρήσεις της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και των Περιφερειακών Ενοτήτων της Καβάλας και της Δράμας, με την προϋπόθεση να είναι ή να γίνουν μέλη του ΣΕΒΕ. Έτσι, όπως είπε, θα μπορέσουν να ενισχύσουν την εξωστρέφειά τους, κάτι που είναι και ζητούμενο του όλου εγχειρήματος.

Στις νομικές διαστάσεις του θέματος αναφέρθηκε ο ΔρΝ, Δικηγόρος Ευστάθιος Κουτσοχήνας, ο οποίος ανέπτυξε τις ενέργειες που υλοποιήθηκαν από το ΣΕΒΕ και ξεκίνησαν από το 2019 μέχρι τελικά να ξεπεραστούν οι νομικές δυσκολίες στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εν τέλει να επιτευχθεί η καταχώρηση του Συλλογικού Σήματος «M MΑCEDONIA THE GREAT» στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) στο Αλικάντε της Ισπανίας.

Ο κ. Κουτσοχήνας αναλύοντας τα κίνητρα απόκτησης του συλλογικού μακεδονικού σήματος σημείωσε ότι:

α. Πρόκειται για υπόθεση που έχει εθνική διάσταση καθώς και  την πρώτη πρωτοβουλία που αναλαμβάνει ελληνικός φορέας, στην προκειμένη περίπτωση ο ΣΕΒΕ, στο ευαίσθητο αυτό ζήτημα. Είναι μια πρωτοβουλία που έπρεπε να αναληφθεί από την επιχειρηματική κοινότητα με δεδομένο ότι τα σήματα είναι δικαιώματα εμπορικά και μέσα από τη χρήση τους και την καθιέρωσή τους στις συναλλαγές του εξωτερικού μπορεί να συνδεθεί η Μακεδονία με την Ελλάδα.

β. Όλοι όσοι θα χρησιμοποιήσουν τον συλλογικό μακεδονικό σήμα θα ενταχθούν σε μια ευρύτερη διαφημιστική καμπάνια που ο ΣΕΒΕ θα κάνει σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε όλο το κόσμο με προωθητικές ενέργειες και εκθέσεις που ειδικά μια μικρομεσαία επιχείρηση δεν θα μπορούσε από μόνη της να αναλάβει. 

γ. Η επιχείρηση που θα γίνει μέλος του ΣΕΒΕ για να λάβει της άδεια χρήσης του συγκεκριμένου σήματος θα λάβει επιπλέον και όλη την υποστήριξη που ο ΣΕΒΕ προσφέρει στα μέλη του για την εξαγωγική τους δραστηριότητα.

Η ενημερωτική εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις και συζήτηση σχετικά με την εφαρμογή του μακεδονικού σήματος και με αναμνηστικά δώρα που προσέφερε το Επιμελητήριο Πιερίας στον πρόεδρο του ΣΕΒΕ κ. Διαμαντίδη, τον δικηγόρο κ. Κουτσοχήνα και τον πρώην πρόεδρο του ΣΕΒΕ, συντοπίτη επιχειρηματία κ. Λακασά.

Προηγούμενο Προκηρύξεις κρατικών διαγωνισμών στη Βουλγαρία – Τεύχος Νοεμβρίου 2022

Ακολουθήστε μας

Επικοινωνία

28ης Οκτωβρίου 9, Τ.Κ. 60134, Κατερίνη

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 – 15:30

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 – 14:30

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας