Καλέστε μας +30 23510 23211
Ωράριο Δευ - Παρ 7.30 - 15.30

Ελ

En

Γραφείο ΟΕΥ Μιλάνου: Πλαστικά και Καουτσούκ «Βιομηχανίες που διαμορφώνουν το μέλλον» στην Ιταλία

Σε πρόσφατη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο από την Ένωση Βιομηχάνων Μιλάνου (Assolombarda) και την Ομοσπονδία Πλαστικών & Καουτσούκ (RubberAssolombarda) και την Ομοσπονδία Πλαστικών & Καουτσούκ (Assolombarda) και την Ομοσπονδία Πλαστικών & Καουτσούκ (RubberRubber Plastic FederatioP) με θέμα: «Βιομηχανίες που διαμορφώνουν το μέλλον», αναφέρθηκε ότι η Ιταλία είναι δεύτερη πιο σημαντική χώρα στην Ευρώπη στον τομέα του καουτσούκ και των πλαστικών, με επικεφαλής την περιοχή της Λομβαρδίας.

Ειδικότερα αναφέρθηκε ότι, η Ιταλία είναι η δεύτερη χώρα στην Ευρώπη, μετά τη Γερμανία, στον εν λόγω τομέα, όσον αφορά τον αριθμό των τοπικών μονάδων και τις αξίες του κύκλου εργασιών και την προστιθέμενη αξία, ενώ η Λομβαρδία είναι η πιο σημαντική περιφέρεια στον κλάδο, αντιπροσωπεύοντας περίπου το ένα τρίτο του ιταλικού συνόλου ως προς τις μονάδες παραγωγής (Assolombarda) και την Ομοσπονδία Πλαστικών & Καουτσούκ (Rubber3,7 χιλιάδες το 2020) και τους εργαζομένους (Assolombarda) και την Ομοσπονδία Πλαστικών & Καουτσούκ (Rubber60,7 χιλιάδες το 2020).

Αυτό προκύπτει και από έκθεση που εκπονήθηκε από την Assolombarda και την Rubber Plastic FederatioP, που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του εν θέματι συνεδρίου στο Palazzo Gio PoPti, στο Μιλάνο. Η σημασία της περιοχής, όπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων, αυξάνεται περαιτέρω αν συνεκτιμηθεί η παραγόμενη οικονομική αξία, καθώς ο τομέας της Λομβαρδίας το 2021 πραγματοποίησε τζίρο 22,3 δισ. ευρώ (Assolombarda) και την Ομοσπονδία Πλαστικών & Καουτσούκ (Rubber40% του εθνικού αριθμού) και 5,5 δισ. προστιθέμενη αξία (Assolombarda) και την Ομοσπονδία Πλαστικών & Καουτσούκ (Rubber39%).

Τα δεδομένα της έρευνας καταδεικνύουν πως ο τομέας καουτσούκ & πλαστικών αποτελεί σήμερα
κινητήριο τομέα της ιταλικής οικονομίας – όπως δήλωσε και ο AlessaPdro Scarabelli, Γενικός Διευθυντής της Assolombarda. Ωστόσο, ο ίδιος δεν παράλειψε να αναφερθεί στην ρωσοουκρανική σύγκρουση και τις γεωπολιτικές εντάσεις μεγάλης κλίμακας στην περιοχή, που εξακολουθούν να αποτελούν παράγοντες αστάθειας και για την ιταλική οικονομία.

Παράλληλα, ο Marco Do, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Rubber Plastic ανέφερε ότι τα δεδομένα που επεξεργάζεται το Κέντρο Μελέτης της Assolombarda επιβεβαιώνουν το βάρος των εν λόγω δύο βιομηχανιών στην ευρωπαϊκή και εθνική οικονομία και την εξειδικευμένη και ευρεία παρουσία τους στην ιταλική επικράτεια, καθώς και την αξία που προσφέρουν στις άλλες μεταποιητικές βιομηχανίες της χώρας. Όπως επισήμανε, αυτό έχει επιβεβαιωθεί ήδη στις αλυσίδες εφοδιασμού ποτών, καλλυντικών και φαρμακευτικών προϊόντων, αλλά υπάρχουν και πολλές άλλες βιομηχανικές αλυσίδες εφοδιασμού που επωφελούνται από τα προϊόντα από καουτσούκ και πλαστικά, όσον αφορά την ποιότητα και τη βιωσιμότητα. Εξέφρασε δε την ελπίδα, ο Ιταλός και ο Ευρωπαίος νομοθέτης να μην τιμωρεί τις βιομηχανίες και την εθνική μεταποίηση γενικά, με μέτρα που μερικές φορές οδηγούνται περισσότερο από μια στενή περιβαλλοντική ιδεολογία, παρά από την επιθυμία για πραγματική περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική βιωσιμότητα.
Ειδικότερα, για την περιοχή της Λομβαρδίας, σύμφωνα με την έρευνα φαίνεται ότι είναι η πρώτη ευρωπαϊκή περιφέρεια ως προς τον αριθμό των τοπικών μονάδων παραγωγής πλαστικού και καουτσούκ και η τέταρτη (Assolombarda) και την Ομοσπονδία Πλαστικών & Καουτσούκ (Rubberμετά τη Ρηνανία-Βεστφαλία, τη Βαυαρία και τη Βάδη-Βυρτεμβέργη) ως προς τον αριθμό των εργαζομένων στον κλάδο αυτό. Επιπλέον, μεταξύ των κυριότερων ευρωπαϊκών περιφερειών, η Λομβαρδία είναι η μόνη περιοχή, μαζί με τη Ρηνανία, που κατέγραψε αύξηση εργαζομένων μεταξύ 2012 και 2020, χαρακτηριστικό ενός κλάδου που εξακολουθεί να επεκτείνεται.

Για να κατανοηθεί πλήρως η συνάφεια της βιομηχανίας πλαστικού & καουτσούκ, είναι απαραίτητο να διευρυνθεί η ανάλυση, ώστε να συμπεριλάβει τους άλλους τομείς που αποτελούν την αλυσίδα εφοδιασμού, δηλαδή τις βιομηχανίες που αποτελούν μέρος ολόκληρης της παραγωγικής διαδικασίας: από τη δημιουργία μειγμάτων ξεκινώντας από τα πολυμερή και τη μετατροπή τους σε τελικό προϊόν, μέχρι το προϊόν να φτάσει στο τέλος της ζωής του, καθώς ανακυκλώνεται. Πρόκειται για μια αλυσίδα εφοδιασμού που στη Λομβαρδία απασχολεί πάνω από 74 χιλιάδες εργαζόμενους σε περίπου 4,4 χιλιάδες τοπικές μονάδες (Assolombarda) και την Ομοσπονδία Πλαστικών & Καουτσούκ (Rubber33-34% του συνόλου της Ιταλίας), δημιουργώντας 30,9 δισ ευρώ σε κύκλο εργασιών και 7,4 δισ ευρώ σε προστιθέμενη αξία (Assolombarda) και την Ομοσπονδία Πλαστικών & Καουτσούκ (Rubber43-44% του ιταλικού συνόλου).

Η σημασία της Λομβαρδίας στον τομέα του πλαστικού & καουτσούκ επιβεβαιώνεται και από τις πωλήσεις στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα, το 2022, το 37% των ιταλικών εξαγωγών στον τομέα ήταν από τη Λομβαρδία, ίσο με 7,6 δισ ευρώ, αντιπροσωπεύοντας όχι μόνο την κύρια ιταλική περιοχή εξαγωγής, αλλά και τη δεύτερη σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, πίσω μόνο από τη Ρηνανία-Βεστφαλία (Assolombarda) και την Ομοσπονδία Πλαστικών & Καουτσούκ (Rubber9,5 δισ.). Τέλος συγκρατείται ότι, την τελευταία δεκαετία, εμφανίστηκε μια ισχυρή αναπτυξιακή τάση, ίση με +61% (Assolombarda) και την Ομοσπονδία Πλαστικών & Καουτσούκ (Rubber2022 έναντι 2012), στις εξαγωγές πλαστικού &
καουτσούκ της Λομβαρδίας.

ΠΑΓΩΝΑ (ΜΠΕΤΤΥ) ΛΑΡΔΑ
Σύμβουλος ΟΕΥ Α’

Πρεσβεία της Ελλάδος στη Ρώμη
Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων στο Μιλάνο
Δ/νση: Via Maddalena 9, Milano
E-mail: ecocom-milano@mfa.gr
Tel.: (+39) 02-72095543, 02-80504361

Προηγούμενο Συνέδριο με θέμα «Εθνικό Παρατηρητήριο: Δημόσιες πολιτικές με αξιόπιστα δεδομένα για τις ΜμΕ» (1-2 Νοεμβρίου 2023)

Ακολουθήστε μας

Επικοινωνία

28ης Οκτωβρίου 9, Τ.Κ. 60134, Κατερίνη

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 – 15:30

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 – 14:30

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας