Καλέστε μας +30 23510 23211
Ωράριο Δευ - Παρ 7.30 - 15.30

Ελ

En

Δήλωση Πρόεδρου Επιμελητηρίου Πιερίας για το Ειδικό Τέλος Ακινήτων

Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Πιερίας:

«Παράλογη και εκβιαστική η καταβολή του τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ»

Το νέο, εκβιαστικό και αντιδημοκρατικό χαράτσι, που αυθαίρετα συνδυάστηκε με ένα θεμελιώδες κοινωνικό αγαθό, το ηλεκτρικό ρεύμα, είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της αντοχής των επαγγελματιών. Η Κυβέρνηση θα έπρεπε να ήταν σε θέση να αντιληφθεί τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και οι ελληνικές οικογένειες και, θα περίμενε κανείς, να περιφρουρήσει το εισόδημά τους και όχι να το αποσπάσει εκβιαστικά οδηγώντας σε απόγνωση νοικοκυριά και επαγγελματίες.

Σε μία χώρα η οποία εισάγει το 75% των αγαθών που καταναλώνει και εξάγει μόλις το 25 %, που οι κύκλοι εργασιών μειώνονται δραματικά λόγω της οικονομικής ύφεσης και η επιχειρηματική δραστηριότητα συρρικνώνεται καθημερινά, εφαρμόζεται ένα μέτρο στη λογική του «να λεηλατήσουμε» με οποιοδήποτε τρόπο τα εναπομείναντα ελάχιστα εισοδήματα.

Πρώτα πληρωμή και μετά εξαίρεση από το τέλος ακινήτων  για τις βιοτεχνικές-βιομηχανικές επιχειρήσεις

Η νέα επιβάρυνση στα ακίνητα και κατά συνέπεια και στους επαγγελματικούς χώρους έρχεται να προστεθεί στα συσσωρευμένα βάρη στα οποία καλούνται να ανταπεξέλθουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το Επιμελητήριο Πιερίας, καθημερινά, γίνεται αποδέκτης διαμαρτυρίας πολλών μελών του για το ειδικό τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. Το οξύμωρο είναι ότι ενώ οι βιοτεχνικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις απαλλάσσονται από το ειδικό τέλος ακινήτων, καλούνται αρχικά να το καταβάλουν και στη συνέχεια να γίνει η επιστροφή του μέσω των οικείων Δ.Ο.Υ., αφού καταθέσουν τα σχετικά δικαιολογητικά. Δεν έχει δηλαδή γίνει αντιληπτό ότι έχουν παρέλθει οι εποχές που ο επιχειρηματικός κόσμος είχε οικονομικές αντοχές.

Με άλλα λόγια, υπό αυτές τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να δεσμεύουν κεφάλαια για την πληρωμή του τέλους και να αναμένουν την επιστροφή τους, όποτε αυτή γίνει. Τα κεφάλαια αυτά αφαιρούνται από την κύρια δραστηριότητα των επιχειρήσεων και κανείς από τους διοικούντες δεν αναρωτιέται αν είναι σε θέση οι επιχειρήσεις να τα καταβάλλουν στερώντας τα από την παραγωγική τους δραστηριότητα. Κανείς, ακόμη, δεν μπορεί να απαντήσει το πόσο θα χρειαστεί να περιμένει ο επιχειρηματίας ώσπου να κινηθεί ο δύσκαμπτος δημόσιος τομέας για να λάβει την επιστροφή των χρημάτων του, τα οποία εξ αρχής δεν θα έπρεπε να καταβάλει. Θα έλεγε κανείς ότι προσπαθούν να εμφανίσουν προς τους εταίρους μας πως το δημόσιο έχει να εισπράξει μεγάλο ποσοστό χρεών από τους ιδιώτες.

Σ’ αυτό το σημείο, τα Επιμελητήρια θα μπορούσαν να έχουν καταλυτικό ρόλο προκειμένου να αποφευχθεί η άσκοπη και ζημιογόνος προπληρωμή του φόρου από τις επιχειρήσεις. Προτείνονται δύο εναλλακτικές προτάσεις, όπου:

1) Θα μπορούσαν να χορηγούνται πιστοποιητικά από τα οικεία Επιμελητήρια, όπου θα αναγράφεται το αντικείμενο δραστηριότητας, με την επίδειξη του οποίου δεν θα καταβάλλεται το Ειδικό Τέλος

2) Εναλλακτικά, τα Επιμελητήρια είτε το καθένα χωριστά ή μέσω της βάσης δεδομένων του ΓΕΜΗ, που εδρεύει στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, μπορούν να παρέχουν, ακόμη και με on line σύνδεση, στοιχεία στη ΔΕΗ για τα μέλη τους, που ασκούν βιοτεχνική ή βιομηχανική δραστηριότητα.

Η χώρα οδηγείται στο «σκοτάδι»

Είναι μεγάλη η απογοήτευσή μου για την απόγνωση στην οποία το ίδιο το κράτος έχει οδηγήσει όχι μόνον την επιχειρηματικότητα αλλά και ολόκληρη την κοινωνία. Θεωρώ το δίλλημα που τίθεται «χαράτσι ή κατεβασμένος διακόπτης» παράλογο και εκβιαστικό. Οδηγεί τη χώρα στο σκοτάδι, μεταφορικά και κυριολεκτικά. Καλούνται ακόμη και υπερχρεωμένα νοικοκυριά, με στεγαστικά δάνεια που έλαβαν για ένα όνειρο ζωής, να πληρώσουν άδικα χαράτσια υπό την απειλή της μη παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, χωρίς καμία απολύτως διάκριση μεταξύ των εισοδημάτων. Τέτοιες πρακτικές δεν έχουν εφαρμοστεί από την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους, ούτε ακόμη και επί δικτατορίας.  Ακόμη και οι επόμενες γενιές θα εργάζονται για να ξεχρεώσουν αυτές τις υποχρεώσεις.

Πιστεύω, ότι η Κυβέρνηση θα ήταν προτιμότερο από το να εκβιάζει να δώσει βαρύτητα στην ανάπτυξη για τα δημιουργηθούν έσοδα ώστε η χώρα μας να αποκτήσει ξανά το κύρος και την αξιοπιστία της και ο έλληνας την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Προηγούμενο Απόφαση Εκλογικής Επιτροπής ανακήρυξης Υποψηφίων Συμβούλων του νέου Δ.Σ. Επιμελητηρίου Πιερίας

Ακολουθήστε μας

Επικοινωνία

28ης Οκτωβρίου 9, Τ.Κ. 60134, Κατερίνη

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 – 15:30

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 – 14:30

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας