Καλέστε μας +30 23510 23211
Ωράριο Δευ - Παρ 7.30 - 15.30

Ελ

En

Διαμαρτυρία του Επιμελητηρίου Πιερίας για τη φημολογούμενη μεταφορά του χημείου της Κατερίνης

ΘΕΜΑ: ΦΗΜΟΛΟΓΟΥΜΕΝΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΧΗΜΕΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ,

Εδώ και αρκετούς μήνες φημολογείται ενδεχόμενη οργανωτική αναδιάρθρωση του Γενικού Χημείου του Κράτους με σημαία τη μείωση των δημοσίων δαπανών, του λειτουργικού κόστους καθώς και τον καλύτερο έλεγχο των υπηρεσιών.

Παρατηρούμε όμως τελευταία ότι στο βωμό της ενοποίησης-συγχώνευσης δημιουργούνται πολλά περισσότερα προβλήματα και κόστη από αυτά που προσπαθήσουμε να αποφύγουμε.

Έγκυρες πληροφορίες ( άλλωστε έχει ήδη υποβάλλει ερώτημα στη Βουλή και ο Βουλευτής Πιερίας κ. Κουκοδήμος ) αναφέρουν ως υπαρκτή την πρόθεση του Υπουργείου Οικονομικών για συγχώνευση των Χημικών Υπηρεσιών Κατερίνης με τη Χ.Υ. Θεσσαλονίκης.

Γνωρίζοντας πολύ καλά τον κρίσιμο ρόλο του Γενικού Χημείου του Κράτους στην:

  • Επιστημονική υποστήριξη των τελωνειακών και φορολογικών υπηρεσιών, του ΣΔΟΕ και των άλλων υπηρεσιών του Υπουργείου σας
  • Διασφάλιση των εσόδων του Κράτους
  • Προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος
  • Προστασία της υγείας και των συμφερόντων των καταναλωτών
  • Επιστημονική υποστήριξη των δικαστικών, αστυνομικών και λοιπών κρατικών αρχών
  • Στήριξη της υγιούς λειτουργίας της αγοράς

Καθώς και τη σπουδαιότητα των εργαστηριακών ελέγχων στα ακόλουθα αντικείμενα:

Τρόφιμα

Πλαστικά

Καύσιμα

Ποτά (αλκοολούχα  και μη)

Απορρυπαντικά

Λιπαντικά

Πόσιμα νερά

Χαρτί

Χρώματα

Επιφανειακά νερά

Δέρμα

Ρύπανση περιβάλλοντος

Απόβλητα

Μέταλλα και κράμματα

Ναρκωτικά

Χημικές ουσίες και παρασκευάσματα

Λιπάσματα
Κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα

Βιομηχανικές Πρώτες Ύλες

διευκολύνοντας έτσι την εκτέλεση μεγάλου εύρους εργαστηριακών εξετάσεων και παράλληλα την επίλυση σύνθετων επιστημονικών και τεχνικών θεμάτων που προκύπτουν εκτάκτως,

Πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε ενδεχόμενη συγχώνευση των Χημικών Υπηρεσιών Κατερίνης με άλλη υπηρεσία θα έχει πολλές αρνητικές επιπτώσεις για πολλούς εμπλεκόμενους στη διαδικασία εκτελωνισμού των προϊόντων και όχι μόνο.

Ιδιαίτερες συνέπειες θα υποστούν παραγωγικές επιχειρήσεις που κατά ένα μέρος πραγματοποιούν παθητική ή ενεργητική τελειοποίηση προϊόντων σε όλο το φάσμα της λειτουργίας τους.

Σας παρουσιάζουμε επιγραμματικά μερικές μόνο από τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει η τυχόν κατάργηση του Χημείου της Κατερίνης :

  1. ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ειδικά για τις επιχειρήσεις που εισάγουν ή εξάγουν τρόφιμα-νωπά προϊόντα και ρούχα.
  2. ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΕΚΤΕΛΩΝΙΣΜΟΥ ( μεσολαβεί και η μετακίνηση του εκτελωνιστή από ή / και προς τη Θεσσαλονίκη ).
  3. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ για παράδειγμα των οινοποιείων που αρχίζουν να λειτουργούν στην περιοχή καθώς υπάρχει έντονη στροφή στην καλλιέργεια της αμπέλου.
  4. ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ που στη διαδικασία για μια αρδευτική γεώτρηση παίρνουν ανάλυση νερού από το τοπικό χημείο. Υπολογίστε ότι αυξάνεται ο αριθμός αυτών που θέλουν να νομιμοποιήσουν τις παλιές γεωτρήσεις.
  5. ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ & ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ της Πιερίας καθώς η τοπική υπηρεσία προβαίνει σε ελέγχους-ανάλυση των βιολογικών καθαρισμών στα ξενοδοχεία της περιοχής μας καθώς και σε κτηνοτροφικές μονάδες και σφαγεία.
  6. ΚΑΚΗ ΠΑΡΟΧΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ καθώς η περιοχή μας έχει παρελθόν και παρόν στη διακίνηση ναρκωτικών και ελέγχονται δείγματα στο τοπικό χημείο τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Για να γίνουμε πιο πρακτικοί μπορούμε να πάρουμε ως παράδειγμα μία επιχείρηση που παράγει τσίπουρο καθώς και τις εξαγωγικές επιχειρήσεις του Ν. Πιερίας στον κλάδο του ελαιολάδου.

– Ένας σημερινός παραγωγός τσίπουρου κάθε φορά που κάνει απόσταξη θα πρέπει να δέχεται επίσκεψη από τον χημικό για να ελέγχει και να πιστοποιεί τη διαδικασία.

– Στην παθητική τελειοποίηση προϊόντων που κατά ένα μέρος μπορεί να διεκπεραιώνεται και σε τρίτη χώρα {σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς εκτελωνίζεται κατά την εξαγωγή κατεργασμένων πρώτων υλών και κατά την επανεισαγωγή των ημιέτοιμων προϊόντων}, μπορεί να ακολουθείται μια διαδικασία σε τακτική εβδομαδιαία περίπου βάση. Στην περίπτωση αυτή ο έγκαιρος εκτελωνισμός είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη για ομαλή συνέχιση της παραγωγικής διαδικασίας. Αν ο εκτελωνισμός οριστεί να γίνεται στη Θεσσαλονίκη αυξάνεται πάρα πολύ το ενδιάμεσο κόστος. Στο σενάριο κατά το οποίο ο εκτελωνισμός θα γίνεται στο Τελωνείο Κατερίνης αλλά τα δείγματα θα στέλνονται στη Θεσσαλονίκη, θα υπάρξουν μεγάλες καθυστερήσεις που θα διακόψουν την ομαλή επιχειρηματική δραστηριότητα μιας εξαγωγικής επιχείρησης του συγκεκριμένου κλάδου. Σκεφτείτε πώς σε προϊόντα που η ίδια η χώρα επιθυμεί να ενισχύσει με προστιθέμενη αξία, ως εθνικά προϊόντα, προβλέπεται δειγματοληψία σε κάθε εξαγωγή παρουσία χημικού του ΓΧΚ.

Για να καταρριφθεί και το επιχείρημα του λειτουργικού κόστους της υπηρεσίας εμείς προτείνουμε τη μετεγκατάσταση του Χημείου της Κατερίνης σε χώρο που θα παραχωρηθεί για παράδειγμα από φορέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή ΝΠΔΔ που ήδη έχει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις.  

Εάν συνυπολογίσετε όλες τις παραμέτρους θα διαπιστώσετε ότι δημιουργούνται πολύ περισσότερα κόστη από την επιδιωκόμενη εξοικονόμηση.

Θεωρούμε πως η συνέχιση της λειτουργίας της Χ.Υ. Κατερίνης είναι πέρα από επιβεβλημένη για να διευκολύνονται οι παραγωγικοί και εμπορικοί φορείς της περιοχής μας.

Σε περιόδους μάλιστα που αναζητούμε διεξόδους στην εξωστρέφεια, παρακαλούμε για τις ενέργειές σας ώστε να ματαιωθεί κάθε παρόμοιο ενδεχόμενο.

Με τιμή,
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΗΛΙΑΣ ΧΑΤΖΗΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
Προηγούμενο Συγχαρητήριο μήνυμα του Επιμελητηρίου Πιερίας προς του επιτυχόντες των πανελληνίων εξετάσεων

Ακολουθήστε μας

Επικοινωνία

28ης Οκτωβρίου 9, Τ.Κ. 60134, Κατερίνη

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 – 15:30

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 – 14:30

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας