Καλέστε μας +30 23510 23211
Ωράριο Δευ - Παρ 7.30 - 15.30

Ελ

En

Εισήγηση του προέδρου του Επιμελητηρίου Πιερίας προς τον Υφυπουργό Εξωτερικών Δ. Μάρδα

Αξιότιμε κ. Υπουργέ

Κύριε Πρόεδρε του Περιφερειακού Τμήματος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι

Κυρίες και κύριοι

Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που σήμερα βρίσκεστε στο νομό μας και ιδιαίτερα που επισκέπτεστε το Επιμελητήριο Πιερίας, τον πυρήνα της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην περιοχή μας.

Δράττομαι της ευκαιρίας της σημερινής παρουσίας σας, προκειμένου να σας δώσω ορισμένα στοιχεία για την Πιερική οικονομία και τις προοπτικές της, ώστε να συνθέσετε μια πληρέστερη εικόνα για την επιχειρηματικότητα στο Ελληνικό και διεθνές περιβάλλον, για την οποία θα μας μιλήσετε έτσι κι αλλιώς στην πορεία.

Παράλληλα σας παραδίδω το οικονομικό προφίλ του νομού Πιερίας, συγκεντρωμένο σε ένα έντυπο που θα μου επιτρέψετε να σας πω πως δεν θα βρείτε εύκολα σε άλλους οργανισμούς στην Ελλάδα. Αποτελεί ένα βοηθητικό εργαλείο λήψης επιχειρηματικών αποφάσεων, εκεί όπου φυσικά υπερτερεί η κρίση και το ένστικτο του κάθε επιχειρηματία καθώς και άλλα οικονομικά δεδομένα. Για πρακτικούς λόγους το έντυπο που έχετε στα χέρια σας, έχει συμπυκνώσει τις πληροφορίες μιας αναλυτικότερης μελέτης, επικεντρώνοντας σε επιλεγμένους χρήσιμους πίνακες.

Το Επιμελητήριο Πιερίας, εκπληρώνοντας το θεσμικό του ρόλο, προσφέρει υπηρεσίες και στηρίζει τους επιχειρηματίες του νομού συμβάλλοντας στην τοπική οικονομία και ανάπτυξη και με την καταγραφή των οικονομικών δεδομένων του τόπου μας, υλοποιούμε στην πράξη ένα τμήμα του οράματός που αφορά το παρατηρητήριο της επιχειρηματικότητας στην Πιερία, με επικαιροποιημένα και χρηστικά δεδομένα.

Κύριε Υπουργέ, η Πιερία είναι ένα ώριμο και πρόσφορο επενδυτικό τοπίο. Φύσει και θέσει.

Η γεωργία, ο τουρισμός, οι μεταφορές και οι οικογενειακού τύπου επιχειρήσεις είναι η ραχοκοκαλιά της Πιερικής οικονομίας. Η Πιερία, όπως και το σύνολο των ελληνικών νομών, διαθέτει ως επί το πλείστον πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αγωνίζονται άλλες να επιβιώσουν και άλλες να αναπτυχθούν μέσα σε ένα έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον, αποτέλεσμα της παγκοσμιοποίησης.

Ο τουρισμός είναι το Α και το Ω σήμερα στην Πιερική οικονομία. Θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι η περιοχή μας είναι ιδιαίτερα προικισμένη καθώς συνδυάζουμε βουνό με θάλασσα, έχουμε τον Όλυμπο το παγκόσμιο μνημείο φύσης και ιστορίας, διαθέτουμε αξιόλογους αρχαιολογικούς χώρους, χιονοδρομικό κέντρο και πολλούς παραδοσιακούς οικισμούς. Στην Πιερία συναντιούνται η ΠΑΘΕ και η Εγνατία, στο σταυροδρόμι των οποίων καταλήγει ο ευρωπαϊκός οδικός άξονας «10» που ενώνει της χώρες της κεντρικής Ευρώπης με την Ελλάδα, ενώ η χρονική απόσταση του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης δεν ξεπερνά τα τριανταπέντε λεπτά από τα βόρεια γεωγραφικά μας όρια.

Στα συνδυαστικά μας πλεονεκτήματά κατέχουν περίοπτη θέση τόσο ο σιδηρόδρομος όσο και οι θέσεις λιμανιών για τα οποία προσβλέπουμε μελλοντική εμπορική λειτουργία όπως αυτό της Πύδνας στη βόρεια Πιερία.

Μιλώντας για τα αναπτυξιακά εγχειρήματα που προωθεί η Πιερία, θα ήθελα να αναφερθώ στην προσπάθεια δημιουργίας Εμπορευματικού Κέντρου στο Μακρύγιαλο. Βρισκόμαστε δίπλα στην εθνική οδό, μόλις 20 λεπτά από τη Θεσσαλονίκη, δίπλα στον σιδηροδρομικό άξονα και το λιμάνι της Πύδνας. Έχουμε όλα τα απαιτούμενα για τη δημιουργία ενός σύγχρονου διαμετακομιστικού κέντρου. Επίσης, προσπαθούμε να επιτύχουμε τη θαλάσσια σύνδεση του νομού μας με τη Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική και τις Σποράδες. Τέλος, τα Βιοτεχνικά πάρκα Λιτοχώρου και Αιγινίου θα τονώσουν τον δευτερογενή τομέα στην περιοχή μας.

Τέλος, επιτρέψτε μου να αναφερθώ στη Βόρεια Ελλάδα καθώς οφείλουμε πάντα να βλέπουμε την περιοχή μας ως μέρος ενός ευρύτερου συνόλου. Η Βόρεια Ελλάδα οφείλει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο τόσο στην εθνική περιφερειακή ανάπτυξη, όσο και στην ανάπτυξη της περιοχής της νοτιανατολικής Ευρώπης και ανατολικής Μεσογείου. Η Β. Ελλάδα μπορεί να γίνει ενεργειακός, εμπορευματικός, επιχειρηματικός, οικονομικός και διαμετακομιστικός κόμβος καθώς είναι το κέντρο των Βαλκανίων και το μονοπάτι προς την ΝΑ Ευρώπη και την Ανατολή. Με συντονισμένες κινήσεις μπορούμε να αξιοποιήσουμε την στρατηγικής σημασίας γεωγραφική θέση της Β. Ελλάδας, τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, την τεχνολογία και το ανθρώπινο δυναμικό ώστε να επιτευχθεί ανάπτυξη και συνεργασία στο εμπόριο, τον τουρισμό, τον πολιτισμό, την επιχειρηματικότητα.

Στον αγροτικό τομέα, χρειάζονται μέτρα για τον εκσυγχρονισμό της αγροτικής παραγωγής με νέες τεχνικές καλλιέργειας αναδεικνύοντας τα πλεονεκτήματα της Μεσογειακής διατροφής σε όλο τον κόσμο, ενώ, τέλος, η κυβέρνηση μπορεί να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα με την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Μακεδονία – Θράκη.

Πιστεύω ότι, η Ελλάδα μπορεί να πρωτοστατήσει στη συνεργασία και ανάπτυξη των βαλκανικών χωρών με κέντρο την περιφέρεια της Μακεδονίας. Η Μακεδονία μπορεί και πρέπει να γίνει εφαλτήριο επιχειρηματικών πρωτοβουλιών και στρατηγείο σταθερότητας και κοινής ανάπτυξης. Θέλουμε, τέλος, να πιστεύουμε ότι η καλή συνεργασία μαζί σας θα είναι εποικοδομητική προς αυτή την κατεύθυνση.

Κύριε Υπουργέ, η Πιερία αποτελεί μια μικρογραφία της Ελληνικής οικονομίας. Τουρισμός, ενέργεια, γεωργικές καλλιέργειες, αγροτική παραγωγή και μεταποίηση τροφίμων, εμπόριο και εμπορευματικές μεταφορές: είναι βασικοί κλάδοι στους οποίους πρέπει να εστιαστούν πόροι και επενδύσεις, ώστε να μεγιστοποιηθεί το όφελος για την οικονομία και την απασχόληση. Έχοντας βιώσει επώδυνα το τέλος των ψευδαισθήσεων, η Ελλάδα, η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη και μπορεί πλέον να κάνει το επόμενο βήμα.

Το ζητούμενο είναι να αλλάξουμε τα δομικά χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας, ώστε να πάψει να είναι ο αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης. Να μπορέσει να αναπτυχθεί με ταχείς ρυθμούς, στηριζόμενη αυτή τη φορά σε υγιείς σε σταθερές βάσεις. Η σταθερή αύξηση του παραγόμενου εθνικού προϊόντος είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να μειωθεί το χρέος της χώρας σε βάθος χρόνου. Είναι κυρίως ο μοναδικός τρόπος για να καταστεί δυνατή η αποκατάσταση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.

Η εποχή των μαξιμαλιστικών εξαγγελιών ανήκει στο παρελθόν. Τώρα είναι η ώρα για νηφαλιότητα και συναίνεση, μακριά από ιδεολογικές εμμονές και προκαταλήψεις. Είναι η ώρα για ρεαλιστικές και αποτελεσματικές πολιτικές, με στόχο την ανάκαμψη και κυρίως την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας. Οι ευκαιρίες και οι δυνατότητες υπάρχουν, όπως υπάρχουν ακόμη και οι κίνδυνοι. Είναι στο χέρι μας να προχωρήσουμε συντεταγμένα, προς τη σωστή κατεύθυνση.

Η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα θα είναι στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας.

Κύριε Υπουργέ, δεν έχουμε άλλο χρόνο για χάσιμο.

Σας ευχαριστώ.

Προηγούμενο Συγχαρητήριο μήνυμα για την εκλογή του οικονομικού επόπτη του Επιμελητηρίου στη θέση του Προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Πιερίας

Ακολουθήστε μας

Επικοινωνία

28ης Οκτωβρίου 9, Τ.Κ. 60134, Κατερίνη

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 – 15:30

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 – 14:30

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας