Καλέστε μας +30 23510 23211
Ωράριο Δευ - Παρ 7.30 - 15.30

Ελ

En

Εκδήλωση Επιμελητηρίου Πιερίας: Ειδική πρόταση ενίσχυσης της ρευστότητας από την Εθνική Τράπεζα στις επιχειρήσεις-μέλη του Επιμελητηρίου Πιερίας

Ειδική πρόταση ενίσχυσης της ρευστότητας από την Εθνική Τράπεζα στις επιχειρήσεις-μέλη του Επιμελητηρίου Πιερίας

Το αδιαχώρητο δημιουργήθηκε στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Πιερίας, το απόγευμα της Δευτέρας 27 Απριλίου, για την παρουσίαση του ειδικού προγράμματος ενίσχυσης της ρευστότητας των τοπικών επιχειρήσεων από την Εθνική Τράπεζα. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα δανεισμού περιλαμβάνει υποχρεωτική καταβολή μόνο των τόκων, με ελάχιστη μηνιαία δόση το ποσό των €50, ενώ το κεφάλαιο θα αποπληρώνεται όποτε υπάρχει δυνατότητα. Το πρόγραμμα χορηγεί επιτόκια από 5,85% έως και 6,35% σε περιπτώσεις εγγυήσεων, παρέχοντας στους επιχειρηματίες του νομού επιπλέον προνόμια από αυτά της β’ φάσης του ΤΕΜΠΜΕ,  το οποίο έχει καταργήσει την επιδότηση του επιτοκίου.

Το ειδικό πρόγραμμα δανεισμού που προσφέρει η Εθνική Τράπεζα παρουσίασαν ο Περιφερειακός Δ/ντής της Εθνικής Τράπεζας κ. Απόστολος Αιγυπτιάδης και ο  Δ/ντής του καταστήματος Κατερίνης κ. Ιωάννης Στεργίου. Ο κ. Αιγυπτιάδης ευχαρίστησε το Επιμελητήριο Πιερίας για την εξαιρετική συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των δύο φορέων αλλά και για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης δίνοντας στην Τράπεζα την ευκαιρία να παρουσιάσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα και να απαντήσει σε απορίες των επιχειρηματιών. «Η κρίση πέρασε στην πραγματική οικονομία και κυρίως πρόκειται για κρίση ρευστότητας που οφείλεται στην πτώση των τζίρων αλλά και την έλλειψη εμπιστοσύνης που καλλιεργήθηκε», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αιγυπτιάδης και συνέχισε λέγοντας «σ’ αυτήν την κρίση η Εθνική Τράπεζα βρίσκεται δίπλα στις επιχειρήσεις και στις στηρίζει με συνέπεια και σειρά μέτρων και ενεργειών».

Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα ο κ. Στεργίου, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε: «η συγκεκριμένη πρόταση χρηματοδότησης δεν υποκαθιστά τα υφιστάμενα προϊόντα και τις διαδικασίες Χρηματοδοτήσεων της Διεύθυνσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της Τράπεζάς μας, που εκ των πραγμάτων είναι πολύ πιο πλήρεις και με περισσότερες εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης. Απλά έχει σχεδιασθεί ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο χρηματοδότησης το οποίο ανταποκρίνεται στην στρατηγική της Τράπεζάς μας την τρέχουσα περίοδο και ικανοποιεί και ένα σημαντικό μέρος υποψήφιων δανειοληπτών. Η προσφορά στοχεύει σε μικρές επιχειρήσεις οι οποίες θεωρητικά είναι και πιο δύσκολο να αποκτήσουν πρόσβαση σε τραπεζικό λογαριασμό ή δεν είχαν μέχρι σήμερα τέτοια ανάγκη».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου κ. Βουλγαράκης, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του  Επιμελητηρίου Πιερίας, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κατερίνης κ. Ρέχας, Τραπεζικά στελέχη, λογιστές, οικονομολόγοι, και πλήθος επιχειρηματιών του νομού.

Ηλίας Χατζηχριστοδούλου

«Δεν χρειάζεται να αναλύσω το πόσο σημαντική είναι η ρευστότητα ιδιαίτερα στη χρονική περίοδο που διανύουμε για τις επιχειρήσεις μας. Το αρχικό πρόγραμμα του Ταμείου Εγγυοδοσίας για τη χορήγηση ατόκως κεφαλαίου κίνησης, πέρασε άλλωστε από πολλά στάδια μέχρι να αρχίσει να έχει αποτέλεσμα. Επιτρέψτε μου να επισημάνω ότι η Εθνική Τράπεζα ήταν από τα ελάχιστα πιστωτικά ιδρύματα που εργάστηκαν από την πρώτη στιγμή για την επιτυχία της 1ης φάσης του ΤΕΜΠΜΕ με πάρα πολλές εκταμιεύσεις κεφαλαίων», σημείωσε στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου.

Στη συνέχεια έκανε λόγο για τις διεκδικήσεις του Επιμελητηρίου Πιερίας αναφορικά με τη βελτίωση του προγράμματος του ΤΕΜΠΜΕ και κυρίως την κατάργηση του όρου που απαιτούσε τρεις συνεχόμενες κερδοφόρες διαχειριστικές χρήσεις. Χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηχριστοδούλου επεσήμανε: «Στο νέο πρόγραμμα δεν προβλέπεται όμως επιδότηση επιτοκίου & το επιτόκιο θα είναι Euribor + 2,1%, ενώ ψαλιδίζεται αναγκαστικά και το ανώτατο ύψος δανείου από 350.000€ στις 125.000€, με πρόθεση προφανώς να ενταχθούν όσο γίνεται περισσότερες μικρές επιχειρήσεις. Από την άλλη επιλέξιμες είναι οι επιχειρήσεις που πλέον ο μέσος όρος των τριών τελευταίων χρήσεων είναι θετικός, ενώ παράλληλα μειώθηκε αισθητά η προμήθεια υπέρ του Ταμείου Εγγυοδοσίας από το 1% στο 0,25%».

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου ευχαρίστησε την Εθνική Τράπεζα για την ανταπόκρισή της στο αίτημα στήριξης της ρευστότητας των τοπικών επιχειρήσεων και σημείωσε ότι η συνεργασία με την Τράπεζα είναι «σημαντική και προσφέρει στις πιερικές επιχειρήσεις ένα ελκυστικό πρόγραμμα μ’ ένα εξαιρετικά βολικό επιτόκιο».

Τέλος, ο κ. Χατζηχριστοδούλου ανακοίνωσε στους παρευρισκόμενους τη σημαντική εξέλιξη να ενταχθούν οι επιχειρήσεις του Νομού Πιερίας στο καθεστώς της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου προς τα πιστωτικά ιδρύματα για ρύθμιση οφειλών που προέρχονται από δάνεια χορηγηθέντα σε βιοτεχνικές, βιομηχανικές, μεταλλευτικές, ξενοδοχειακές και κτηνοτροφικές επιχειρήσεις βιοτεχνικού και βιομηχανικού τύπου του Νομού μας, με ποσοστό 80% ακόμη και για τυχόν κεφάλαια κίνησης που θα απαιτηθούν. Η εξέλιξη αυτή επιτεύχθηκε ύστερα από πιέσεις προς το Υπουργείο Οικονομικών του Επιμελητηρίου Πιερίας και με την πολύτιμη αρωγή του πρώην Υφυπουργού, Βουλευτή Πιερίας Γιώργου Κωνσταντόπουλου.

«Όλα μαζί λοιπόν έρχονται σε συνέργια να δυναμώσουν και να ανακουφίσουν τον επιχειρηματικό κόσμο του Νομού μας, για να αντιμετωπίσουν τη δύσκολη τρέχουσα χρηματοοικονομική συγκυρία. Από την πλευρά μας καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια για τις ευνοϊκές αυτές εξελίξεις. Το Επιμελητήριο θα είναι κοντά σας για να αξιοποιήσετε κάθε διαθέσιμη δυνατότητα χρηματοδότησης ή εγγυοδοσίας με ευνοϊκούς όρους. Το αποδεικνύουμε με πράξεις», κατέληξε ο κ. Χατζηχριστοδούλου.

Προηγούμενο Πρόσκληση Επιμελητηρίου Πιερίας σε συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα “Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης της Ρευστότητας των ΜικροΜεσαίων Επιχειρήσεων”

Ακολουθήστε μας

Επικοινωνία

28ης Οκτωβρίου 9, Τ.Κ. 60134, Κατερίνη

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 – 15:30

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 – 14:30

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας