Καλέστε μας +30 23510 23211
Ωράριο Δευ - Παρ 7.30 - 15.30

Ελ

En

Ενημερωτική Εκδήλωση – ¨Παραγωγή και διακίνηση ξυλώδους βιομάζας¨

Ενημερωτική εκδήλωση για την “Παραγωγή και διακίνηση ξυλώδους βιομάζας” πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 28 Απριλίου από το Επιμελητήριο Πιερίας σε συνεργασία με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ). 

Η αύξηση της δραστηριότητας στην παραγωγή και το εμπόριο της βιομάζας, η ώθηση επενδύσεων στον τομέα της παραγωγής βιομάζας, η ανάπτυξη Κέντρων Εφοδιασμού & Εμπορίου Βιομάζας αποτελούν σημαντικά βήματα στην αύξηση της χρήσης των καυσίμων ξυλώδους βιομάζας ενώ παράλληλα είναι και στόχοι του ευρωπαϊκού έργου BiomassTradeCentreII. Για όλες αυτές τις εξελίξεις και προοπτικές από τη χρήση βιομάζας ενημερθηκαν επιχειρηματίες και ενδιαφερόμενοι του κλάδου.

Εισηγητής της ημερίδας ήταν ο κ. Γιάννης Ελευθεριάδης, Δασολόγος και υπεύθυνος του έργου Biomass Trade Centre II, (Τμήμα Βιομάζας, ΚΑΠΕ).  Ο κ. Ελευθεριάδης ανέπτυξε τις εξής θεματικές ενότητες: 1. Παραγωγή και επεξεργασία βιομάζας, 2. Βιομάζα για παραγωγή ενέργειας, 3.Ιδιότητες και Πρότυπα στερεών βιοκαυσίμων, 4. Κέντρα Εφοδιασμού και Εμπορίου Βιομάζας, 5. Ενεργειακές συμβάσεις. Σημειώνεται ότι το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) συμμετέχει στο ευρωπαϊκό έργο BiomassTradeCentreII,στα πλαίσια του Προγράμματος της ΕΕ “Ευφυής Ενέργεια για την Ευρώπη”. «Το κύριο αντικείμενο του έργου δεν είναι η παραγωγή του ξύλου αλλά η διακίνησή του στους καταναλωτές και το πως θα γίνουν αποδέκτες αυτού του αγαθού. Θέλουμε περισσότερος κόσμος να χρησιμοποιήσει το ξύλο, και τη βιομάζα, για την παραγωγή ενέργειας και θέλουμε αυτό να γίνει με τον πιο αποδοτικό τρόπο, όπως είναι οι νέες τεχνολογίες. Επίσης, θέλουμε να υποστηρίξουμε τη δημιουργία κέντρων που θα διοχετεύσουν το προϊόν στους καταναλωτές», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Ελευθεριάδης σχετικά με το αντικείμενο της εκδήλωσης. 

Την ημερίδα άνοιξε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου τονίζοντας ότι «η βιομάζα αποτελεί μια σημαντική, ανεξάντλητη και φιλική προς το περιβάλλον πηγή ενέργειας, η οποία είναι δυνατόν να συμβάλλει σημαντικά στην ενεργειακή επάρκεια, αντικαθιστώντας τα συνεχώς εξαντλούμενα αποθέματα ορυκτών καύσιμων.Δυστυχώς, όμως, το μεγαλύτερο μέρος της βιομάζας στη χώρα μας παραμένει αναξιοποίητο. Από πρόσφατη απογραφή, του 2009, έχει εκτιμηθεί ότι το σύνολο της άμεσα διαθέσιμης βιομάζας στην Ελλάδα συνίσταται από 7.500.000 τόνους υπολειμμάτων γεωργικών καλλιεργειών, όπως είναι τα σιτηρά, ο αραβόσιτος, το βαμβάκι, ο καπνός, ο ηλίανθος, το πυρηνόξυλο και από 2.700.000 τόνους δασικών υπολειμμάτων υλοτομίας. Σε μια εποχή που οι ανανεώσιμες πηγές και εξοικονόμησης ενέργειας είναι το μεγάλο ζητούμενο, η χώρα μας, τόσο λόγω της ηλιοφάνειας και της γεωστρατηγικής της θέσης όσο και λόγω της οικονομικής κρίσης, θα έπρεπε να κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις παραγωγής και κατανάλωσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στην Ευρώπη».

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε το μέλος του ΔΣ του Επιμελητηρίου και πρόεδρος του Εμπορικού Τμήματος κ. Θανάσης Κόκκινος σημειώνοντας ότι «θεωρώ πολύ σημαντικό να ενημερώσουμε το κοινό για τις ιδιότητες και προοπτικές της βιομάζας γιατί είναι ένας τομέας που θα γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη το επόμενο διάστημα. Οι πληροφορίες αυτές θα μας οδηγήσουν σε σωστές επιλογές αλλά και θα βοηθήσουν τους εγκαταστάτες να αποκτήσουν καλύτερη εικόνα για τη βιομάζα». 

Σημειώνεται ότι στην εκδήλωση επίσης παραβρέθηκε το μέλος του ΔΣ του ΕΒΕ Πιερίας κ. Πέτρος Τερζής.

Προηγούμενο Κοινή Εκδήλωση Επιμελητηρίου Πιερίας – ΣΕΒΕ με θέμα: «Παράγω και Εξάγω: το οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης του Νομού Πιερίας», με την παρουσία του Γ.Γ. Βιομηχανίας

Ακολουθήστε μας

Επικοινωνία

28ης Οκτωβρίου 9, Τ.Κ. 60134, Κατερίνη

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 – 15:30

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 – 14:30

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας