Καλέστε μας +30 23510 23211
Ωράριο Δευ - Παρ 7.30 - 15.30

Ελ

En

Επίσκεψη Τούρκου Πρόξενου

Το Επιμελητήριο Πιερίας επέλεξαν να επισκεφθούν πρώτο απ΄ όλα στη Βόρεια Ελλάδα, ο Πρόξενος της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη κ. Tugrul Biltekin,  ο εμπορικός ακόλουθος κ. Kemal Sinan Touzoun και οι γραμματείς που τους συνόδευαν κ. Χαλίλογλου και Kelevent Imam, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει το ίδιο το Προξενείο για την διερεύνηση δυνατοτήτων επιχειρηματικών και εμπορικών συνεργασιών ανάμεσα στις δύο πλευρές αλλά και σύσφιξης σχέσεων των δύο λαών.

Την επίσημη αντιπροσωπεία υποδέχθηκαν στο Επιμελητήριο ο Πρόεδρος κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου και μέλη του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου. Κατά την έναρξη της συνάντησης ο κ. Χατζηχριστοδούλου καλωσόρισε τον Τούρκο Πρόξενο και το κλιμάκιο που τον συνόδευε και αναφέρθηκε στις επιχειρηματικές σχέσεις που υφίστανται ήδη μεταξύ επιχειρηματιών της Πιερίας και επιχειρηματιών της γειτονικής χώρας. Μίλησε διεξοδικά για τα προϊόντα που παράγει η Πιερία και τους τομείς που είναι πιθανή η συνεργασία των δύο μερών. Αναφέρθηκε επίσης στις αποστολές που κατά καιρούς πραγματοποιήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη σε συνεργασία με το εκεί  αντίστοιχο Επιμελητήριο, όπως και στο μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών που υπογράφηκε στο Προξενείο της Κωνσταντινούπολης τον Νοέμβριο του 2008.

Χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηχριστοδούλου τόνισε: «Οι πρωτοβουλίες αυτές θα πρέπει να συνεχιστούν για το καλό της επιχειρηματικότητας. Ιδιαίτερα σ΄ αυτή την περίοδο που η Ελλάδα σίγουρα περνάει κάποιες δυσκολίες και τις οποίες βέβαια ο επιχειρηματικός κόσμος πιστεύει ότι θα ξεπεράσει μέχρι το τέλος του 2013 και θα βγει στις αγορές όπως παλιά».

Στη συνέχεια ο κ. Πρόεδρος αναφέρθηκε στις επιχειρήσεις του Νομού, όπως χαρτοβιομηχανίες , ηλεκτρολογικού υλικού, μεταποίησης σε αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, οι οποίες  έχουν σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα και παρέδωσε στον Εμπορικό Ακόλουθο κ. Kemal Sinan Touzoun τον κατάλογο των επιχειρήσεων του νομού , αλλά και στον τομέα του τουρισμού, όπου ήδη υπάρχει συνεργασία των δύο χωρών».

Από την πλευρά του ο Πρόξενος της Τουρκίας κ. Tugrul Biltekin τόνισε: «Σκοπός της επίσκεψης μας είναι να αναπτύξουμε περαιτέρω τις εμπορικές και επιχειρηματικές σχέσεις. Η Τουρκία πλέον δεν είναι η φτωχή γείτονα χώρα.Υπάρχει μια μεγάλη μετακίνηση επιχειρηματιών απ όλη τη Βαλκανική προς την Τουρκία, καθώς το Τουρκικό κράτος δίνει φορολογικά κίνητρα στις νέες επενδύσεις. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που είχαμε οικονομική ανάπτυξη τα τελευταία 10 χρόνια. Ανοίξαμε το δρόμο στις επιχειρήσεις. Δίπλα σας βρίσκεται μια χώρα που η οικονομία της κατέχει την 16η θέση στον κόσμο και το γεγονός ότι η Κατερίνη βρίσκεται σε κεντρικό σημείο μπορεί να το αξιοποιήσει και να αποκομίσει οφέλη από αυτό».

Ζήτησε επίσης να ενημερωθεί για τα παραγόμενα προϊόντα του νομού ενώ θέλοντας να δείξει τη σημασία αυτής της πρωτοβουλίας δήλωσε ότι είναι σπάνιο ένα Τουρκικό Προξενείο να διαθέτει Εμπορικό Ακόλουθο, όπως το Προξενείο της Θεσσαλονίκης. Επίσης ζήτησε από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου να μεσολαβήσει στο θέμα της βίζας για την ευκολότερη μετακίνηση επιχειρηματιών και φυσικών προσώπων ανάμεσα στις δύο χώρες. «Το θέμα της  βίζας μας προβληματίζει απ όλες τις απόψεις . Η μετακίνηση Τούρκων τουριστών στα νησιά είναι πιο εύκολη από  ότι στη Βόρεια Ελλάδα».

Στη λήξη της συνάντησης ανταλλάχτηκαν αναμνηστικά δώρα και από τις δύο πλευρές.

Προηγούμενο Συνέντευξη Τύπου με τον Πορτογάλο Πρέσβη

Ακολουθήστε μας

Επικοινωνία

28ης Οκτωβρίου 9, Τ.Κ. 60134, Κατερίνη

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 – 15:30

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 – 14:30

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας