Καλέστε μας +30 23510 23211
Ωράριο Δευ - Παρ 7.30 - 15.30

Ελ

En

Επιστολή Προέδρου Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλία Χατζηχριστοδούλου για τη λήψη αναγκαίων μέτρων προστασίας των επιχειρήσεων

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020, κάλεσε τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Πιερίας, σε έκτακτη συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης, με μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης: «Οι επιπτώσεις στην οικονομία της δεύτερης υποχρεωτικής αργίας (lockdown) λόγω της πανδημίας covid-19, και οι τρόποι αντιμετώπισής της».

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ακούστηκαν πολλές, ενδιαφέρουσες απόψεις και προτάσεις για περισσότερα και αποτελεσματικότερα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων πλην αυτών που ήδη ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Με επιστολή του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα, τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη και τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Ιωάννη Βρούτση, προτείνει μια σειρά αναγκαίων μέτρων, σε μια προσπάθεια διάσωσης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας με στόχο την ομαλότερη επιστροφή στην κανονικότητα.

Η επιστολή κοινοποιείται στους Βουλευτές Πιερίας, στο Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας και σε όλα τα Επιμελητήρια της χώρας.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής

ΘΕΜΑ: Λήψη αναγκαίων μέτρων προστασίας των επιχειρήσεων

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Η απόφαση της κυβέρνησης να θέσει σε υποχρεωτική αναστολή το σύνολο σχεδόν του λιανεμπορίου και του τομέα των υπηρεσιών ανά την επικράτεια, με σκοπό να προστατεύσει τη δημόσια υγεία, δίνει σάρκα και οστά στο χειρότερο εφιάλτη του επιχειρηματικού κόσμου.

Μετά από το σκληρότατο lockdown του τριμήνου Μαρτίου – Ιουνίου και μία καταστροφική καλοκαιρινή τουριστική περίοδο, εξαιτίας της πανδημίας COVID-19, ένα τρίτο χτύπημα όπως αυτό που βιώνουμε, εξαιτίας των αυστηρότατων περιοριστικών μέτρων, θέτει σε κίνδυνο τις προσπάθειες όλων μας, που έχουν στόχο τη μεσοπρόθεσμη ανάταξη της οικονομίας.

Προκειμένου να αποφευχθούν τα δυσμενέστερα σενάρια, όσον αφορά στη διάσωση της οικονομίας και στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής της χώρας, θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης υπέρ των οικονομικώς πληττομένων, πλην αυτών που ήδη ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Η αφαίμαξη της ρευστότητας των πληγεισών επιχειρήσεων μετά από ένα οκτάμηνο οδυνηρής κρίσης είναι φανερό ότι δεν αποκαθιστάται μόνο με τα εξαγγελθέντα μέτρα ελάφρυνσης και χρονικής αναβολής των υποχρεώσεών τους. Για να επανέλθουν στην κανονικότητα απαιτείται άμεση ενίσχυση των ρευστών διαθεσίμων τους.

Αυτό σημαίνει:

  1. Επιδότηση του απολεσθέντος τζίρου, κατά 35% τουλάχιστον, για το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει το lockdown, έχοντας ως μέτρο σύγκρισης το περυσινό αντίστοιχο χρονικό διάστημα.
  2. Επανεξέταση της από 31/03/2020 έγγραφης πρότασής μας προς το υπουργείο Οικονομικών για την ενίσχυση της ρευστότητας των πληγεισών επιχειρήσεων με εγγυοδοτημένη από το δημόσιο χρηματοδότηση τύπου FACTORING. Η μέθοδος αυτή διασφαλίζει με τον καλύτερο τρόπο τη ροή της ρευστότητας προς την πραγματική οικονομία, διότι μέσω της χρηματοδότησης της εξόφλησης των τιμολογίων των επιχειρήσεων, καλύπτονται παραλλήλως τόσο οι οφειλές προς τους προμηθευτές τους, όσο και οι απαιτήσεις τους από την πελατεία τους.
  3. Άμεση έκπτωση 25%, και όχι συμψηφιζόμενη, για πληρωμές εφ’άπαξ υποχρεώσεων προς το δημόσιο και τους ασφαλιστικούς φορείς.
  4. Μείωση των ενοικίων 50% κατά τη διάρκεια της υποχρεωτικής αργίας και επί ένα εξάμηνο μετά τη λήξη της.
  5. Χρονική επέκταση των υφισταμένων και μελλοντικών ρυθμίσεων από 120 σε 140 μηνιαίες δόσεις.
  6. Καταβολή των υποχρεώσεων προς το δημόσιο, τους ασφαλιστικούς φορείς και τις τράπεζες έξι (6) μήνες μετά τη λήξη της υποχρεωτικής αργίας, για όσες επιχειρήσεις δεν είναι ενταγμένες ήδη σε ευνοϊκότερη ρύθμιση.
  7. Απαλλαγή του δώρου των Χριστουγέννων και του επιδόματος αδείας από τις ασφαλιστικές εισφορές.
  8. Επέκταση της προθεσμίας εμφάνισης και πληρωμής των επιταγών, με ημερομηνία πληρωμής εντός του χρονικού διαστήματος της υποχρεωτικής αργίας, δύο μήνες μετά από τη λήξη των περιοριστικών μέτρων.

Συμμεριζόμενοι την προσπάθειά σας και κατανοώντας την κρισιμότητα των καταστάσεων, ευελπιστούμε για την άμεση υιοθέτηση των προτάσεών μας, με στόχο τη διάσωση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και την ομαλότερη επιστροφή μας στην κανονικότητα.

Ολόκληρη την επιστολή μπορείτε να την βρείτε στα σχετικά αρχεία.

Προηγούμενο Δ. Πύδνας-Κολινδρού – Προμήθεια υγρών καυσίμων και λιπαντικών έτους 2021 για το Δήμο Πύδνας – Κολινδρού και τα νομικά πρόσωπα που εποπτεύει

Ακολουθήστε μας

Επικοινωνία

28ης Οκτωβρίου 9, Τ.Κ. 60134, Κατερίνη

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 – 15:30

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 – 14:30

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας