Καλέστε μας +30 23510 23211
Ωράριο Δευ - Παρ 7.30 - 15.30

Ελ

En

Επιστολή προς Υπ. Οικονομικών με θέμα: Αίτημα απαλλαγής των βιοτεχνικών και βιομηχανικών επιχειρήσεων από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ)

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Το Επιμελητήριο Πιερίας εδώ και πολλά χρόνια αγωνίζεται με εμπεριστατωμένες προτάσεις ως επίσημος σύμβουλος της πολιτείας για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας στην ελληνική επιχειρηματικότητα. Έχοντας κατά νου και το χαρτοφυλάκιο του Υφυπουργού κ. Αλεξιάδη σας προτρέπουμε να δείτε τις δημοσιευμένες δράσεις μας σχετικά με την πάταξη του παραεμπορίου. Ο φετινός όμως Αύγουστος αναμένεται πολύ καυτός σε συγκεκριμένα ζητήματα και δυστυχώς όχι μόνο λόγω του θέρους. Παρακολουθούμε τους υπουργικούς σχεδιασμούς και γνωρίζουμε φυσικά ότι ο ΕΝΦΙΑ (αυτός ο αναγνωρισμένα και από εσάς άδικος φόρος) καθίσταται αναγκαίο κακό και για το 2015.

Παρόλα αυτά οι δηλώσεις του κ. Υφυπουργού εκτιμούμε ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση γιατί καθιστούν τον μήνα Αύγουστο έναν οιονεί μήνα «διαβούλευσης», καθώς αντιλαμβανόμαστε μεν ότι ο εισπρακτικός στόχος των 2,65 δις. ευρώ είναι ανελαστικός, αλλά οφείλετε να αποδεχθείτε δε ότι η μεταφορά των βαρών πρέπει να γίνει προσεκτικά και στη βάση των ρεαλιστικών/σημερινών δεδομένων για τις επιχειρήσεις.

Η πρότασή μας λαμβάνει υπόψη και τη συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών για τη χορήγηση επιπλέον δανείου τριετούς διάρκειας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ΕΜΣ) και φυσικά δεν αιτούμαστε οριζόντιες ανεφάρμοστες εξαιρέσεις. Ο πυρήνας του αιτήματός μας βρίσκεται στο πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί και στο ποιος έχει πληγεί περισσότερο ώστε να μην μπορεί με βεβαιότητα να ανταποκριθεί στις υπό εφαρμογή πέντε (5) δόσεις του ΕΝΦΙΑ μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016. Μέσα στη λαίλαπα που έχουμε υποστεί, οι παραγωγικές (βιομηχανικές & βιοτεχνικές) επιχειρήσεις είναι αυτές που σήκωσαν και αναμένεται να σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος.

Το γενικό πλαίσιο

Τα νέα σκληρά φορολογικά μέτρα πλήττουν όλους μας αδιακρίτως, αλλά την μη ομαλή λειτουργία της αγοράς και τα CapitalControlsτα νιώθουν στο πετσί τους κυρίως οι υγιείς επιχειρήσεις. Τι να μας προσφέρει αγαπητοί μου Υπουργοί η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ όταν θα έχει σβήσει η μικρομεσαία επιχείρηση; Όταν οι επιπρόσθετοι άμεσοι και έμμεσοι φόροι από το 2016 θα ανέρχονται στα 12,5 εκατομμύρια ευρώ κάθε μέρα; Αναλογιστείτε μόνο ότι η φορολόγηση των επιχειρήσεων από το 26% στο 29% εξασφαλίσει 410 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον έσοδα από φόρους, ενώ η προκαταβολή φόρου σε εταιρίες στο 100% θα προσθέσει άλλα 450 περίπου εκατομμύρια ευρώ.

Εδώ διαβάστε όλο το άρθρο

Προηγούμενο TEE Ειδικής Αγωγής Κατερίνης – Ενίσχυση των εργοδοτών που προσλαμβάνουν ΑΜΕΑ

Ακολουθήστε μας

Επικοινωνία

28ης Οκτωβρίου 9, Τ.Κ. 60134, Κατερίνη

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 – 15:30

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 – 14:30

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας