Καλέστε μας +30 23510 23211
Ωράριο Δευ - Παρ 7.30 - 15.30

Ελ

En

Ετήσια Δεξίωση Επιμελητηρίου Πιερίας 2019

Αγιασμός, Ομιλία, Σύμφωνο Συνεργασίας, Επιχειρηματική Ενημέρωση, Βράβευση

Σε μια εκδήλωση με εξαιρετικό ενδιαφέρον και ιδιαίτερη βαρύτητα για τις τοπικές επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019, η δεξίωση κοπής πρωτοχρονιάτικης πίτας του Επιμελητηρίου Πιερίας.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου με την καθιερωμένη ομιλία του η οποία έχει ως εξής:

“Κυρίες και κύριοι,
Σας καλωσορίζω στην ετήσια εκδήλωση του επιχειρηματικού κόσμου της Πιερίας για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας μας και σας ευχαριστώ από καρδιάς για την δυναμική σας παρουσία.

Μια παρουσία που μας τιμά ιδιαίτερα και δείχνει ότι ο επιχειρηματικός κόσμος της Πιερίας στέκεται όρθιος, χωρίς να χάσει την αξιοπρέπειά του και
συνεχίζει να αγωνίζεται για τις επιχειρήσεις του, τους εργαζόμενους, την πατρίδα.

Φίλοι και Φίλες

Επί 8 χρόνια σε κάθε εορταστική εκδήλωση με αφορμή την έλευση του νέου έτους, πίσω από τα χαμόγελά μας, κυριαρχούσαν τα συναισθήματα του φόβου και της αβεβαιότητας για την επόμενη ημέρα.

Η μόνη ευχή και ελπίδα μας ήταν να απαλλαγούμε από τα καταστροφικά μνημόνια, να δραπετεύσουμε από το φαύλο κύκλο της ύφεσης, της αποδόμησης της οικονομίας και της κοινωνίας μας και να συναντήσουμε στο βάθος του τούνελ λίγο φως.

Το 2019 βρίσκει τη χώρα μας εκτός μνημονίου, γεγονός που σημαίνει ότι
δεν έχουμε την υποχρέωση ψήφισης επιπλέον μέτρων λιτότητας υπέρ των δανειστών μας. Πολλά έχουν ειπωθεί για τον τερματισμό των μνημονίων, τα οποία πρακτικά χρηματοδοτούσαν τις δανειακές μας υποχρεώσεις,
μας προστάτεψαν από την άτακτη χρεοκοπία, αφήνοντας σε εμάς την υποχρέωση εξάλειψης των ελλειμμάτων. Πετύχαμε πράγματι τη σημαντική μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων μας, καταβάλλοντας όμως τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος.

Το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 25%, χάνοντας δεκάδες δις από την αγορά η ανεργία εκτοξεύτηκε, η ρευστότητα των ελληνικών νοικοκυριών και των επιχειρήσεων εξαφανίσθηκε, το τραπεζικό μας σύστημα κλονίστηκε, η μετανάστευση ιδιαίτερα των νέων επιστημόνων και μη μας στέρησε και συνεχίζει να μας στερεί το δυναμικότερο κομμάτι του εργατικού μας δυναμικού.

Και ενώ τυπικά είμαστε εκτός μνημονιακού προγράμματος, έχουμε την υποχρέωση να υλοποιούμε τις δεσμεύσεις του 3ου μνημονίου, δηλαδή εκτός από το να εξυπηρετούμε το τεράστιο ακόμη δημόσιο χρέος μας, να παράγουμε πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% μέχρι το 2022 και 2,5% μέχρι το 2060, χωρίς όμως να έχουμε εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση.

Σήμερα η χώρα μας καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στη δημοσιονομική πειθαρχία και την απαραίτητη ανάπτυξη προκειμένου να καταστεί αξιόχρεη,
κάτι που δεν έχει πετύχει έως σήμερα αφού παραμένει αποκλεισμένη από τις αγορές και η ελληνική οικονομία αδυνατεί να εμπνεύσει εμπιστοσύνη.
Και συγκεκριμένα, ενώ το επιτόκιο του 10ετούς ελληνικού ομολόγου
κινείται πάνω από 4%, ο αναμενόμενος ρυθμός ανάπτυξης είναι στο 2%.
Αντιλαμβανόμαστε όλοι μας ότι ο συσχετισμός αυτός καθιστά το δανεισμό μας απαγορευτικό. Χώρες που γνώρισαν την κρίση χρέους και δανεισμού όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Κύπρος όταν βγήκαν από τα δικά τους μνημόνια, είχαν ήδη υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και είχαν πετύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης κερδίζοντας την εμπιστοσύνη αγορών και επενδυτών.
Δεν θέλω καν να φανταστώ, ότι ο αποκλεισμός μας θα παραταθεί τόσο
ώστε να αναγκαστούμε να ζητήσουμε νέα προληπτική γραμμή στήριξης.

Κυρίες και κύριοι,

Μόνο αυξάνοντας τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας και προχωρώντας στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις θα κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Και αυτό θα το πετύχουμε μόνο με την δημιουργία ενός φιλικού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις.
– Με γενναίες φορολογικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες.
– Με περιορισμό της γραφειοκρατίας, της πολυνομίας και την γρήγορη απονομή της δικαιοσύνης.
– Με την αποκατάσταση της ρευστότητας των επιχειρήσεων με ουσιαστικές ρυθμίσεις.
– Με τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και την πάταξη του παρεμπορίου και του λαθρεμπορίου.
– Με την τάχιστη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που εξακολουθούν να υπερβαίνουν το 40% του χαρτοφυλακίου των ιδιωτικών τραπεζών
– Με τον εκσυγχρονισμό του κρατικού μηχανισμού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα
– Με ενίσχυση των εξωστρεφών κλάδων της οικονομίας μας, οι οποίοι αξιοποιούν τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και παράγουν προϊόντα ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές.
– Με την σύνδεση των πανεπιστημίων με την παραγωγική διαδικασία και την αγορά προκειμένου να εκμεταλλευτούμε το πολύτιμο επιστημονικό δυναμικό μας και να εγκαταστήσουμε την καινοτομία και τις σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές στην χώρα μας και όχι να τις εκδίδουμε διαβατήριο για το εξωτερικό.
– Με την καθιέρωση της διδασκαλίας της επιχειρηματικότητας στα σχολεία, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
Ο επιχειρηματικός τρόπος σκέψης Κυρίες και κύριοι, πρέπει να διδάσκεται όσο το δυνατό πιο νωρίς. Πιστεύω ότι αυτή είναι η μόνη λύση.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Σήμερα η χώρα μας χρειάζεται περισσότερο από ποτέ υπευθυνότητα και συνέπεια χωρίς μεγάλα και διχαστικά λόγια, χωρίς κομματικούς λαϊκισμούς.
Η χρονιά αυτή άλλωστε έχει προεκλογικό χρώμα, εφόσον θα πραγματοποιηθούν 4 εκλογικές αναμετρήσεις, εθνικές, ευρωεκλογές, περιφερειακές και δημοτικές.
Χρειάζεται σύνεση τόσο από τους υποψηφίους όσο και από την κοινωνία. Μια κοινωνία με βαθιές πληγές, κουρασμένη και απογοητευμένη από αντιπαραθέσεις, ελπίδες που διαψεύσθηκαν, μια κοινωνία που απαιτεί ένα καλύτερο μέλλον. Ελπίζω να μην αναλωθούμε σε ρητορείες παραχολογίας και παγώματος των μεταρρυθμίσεων, γιατί δεν το αντέχει η ευάλωτη οικονομία μας.
Εύχομαι και ελπίζω το 2019 να είναι η χρονιά που η πολιτική ηγεσία που θα προκύψει από τις επικείμενες εκλογές θα ακούσει τις προτάσεις των Επιμελητηρίων, που θα συνεργαστούν και θα δώσουν από κοινού τον αγώνα για την πρόοδο και την ανάπτυξη του τόπου μας.

Γιατί κ. βουλευτές, γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι δεν μπορούν να υπάρξουν ισχυρά κράτη χωρίς ισχυρές επιχειρήσεις. Επιχειρήσεις που θα παράγουν, θα επενδύουν και θα δημιουργούν θέσεις εργασίας. Που θα αμείβουν και θα ασφαλίζουν το προσωπικό τους. Που θα καταβάλουν με συνέπεια λογικούς φόρους και εισφορές, ώστε το κράτος να μπορεί να
πληρώνει μισθούς και συντάξεις, να μπορεί να χρηματοδοτεί την κοινωνική του πολιτική, να παρέχει ποιοτικά δημόσια αγαθά και υπηρεσίες. Γιατί πρέπει να επιβραβεύεται και όχι να τιμωρείται η παραγωγική προσπάθεια και η σκληρή δουλειά. Γιατί Κυρίες και Κύριοι, η ανάπτυξη και η πρόοδος δεν εξαγγέλλεται αλλά κατακτιέται με συνεχείς, συνεπείς, σκληρούς και αποτελεσματικούς αγώνες.

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια της μεγάλης οικονομικής κρίσης, δεν βρήκαμε καταφύγιο στην μοιρολατρία και την απαισιοδοξία αλλά σηκώσαμε τα μανίκια και δουλέψαμε ακόμη πιο σκληρά. Αναδείξαμε τα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, υπερασπιστήκαμε το δίκιο τους, με ξεκάθαρες θέσεις και τεκμηριωμένες προτάσεις, χωρίς να διστάσουμε να συγκρουστούμε με τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες όταν ήταν αναγκαίο.

Στην Επιμελητηριακή μας Σχολή που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της πόλης μας, υλοποιήσαμε δεκάδες εκπαιδευτικά προγράμματα, με διάφορες θεματικές ενότητες όπως εκμάθησης Η/Υ, τεχνικών πωλήσεων, εξαγωγικών διαδικασιών. Εκπαιδεύσαμε περισσότερα από 4.000 μέλη μας για να αποκτήσουν το πιστοποιητικό του τεχνικού ασφαλείας και του ΕΦΕΤ.
Έγιναν πάμπολες ενημερωτικές εκδηλώσεις για φορολογικά, ασφαλιστικά, χρηματοδοτικά και διάφορα οικονομικά θέματα.
Σε συνεργασία με την Αντιπεριφέρεια και το Δήμο Κατερίνης κατορθώσαμε να αναγάγουμε την Εμποροβιοτεχνική Έκθεση Πιερίας – Κεντρικής Μακεδονίας, την ΕΒΕΠ σε κορυφαίο επιχειρηματικό γεγονός της ευρύτερης περιοχής.
Στηρίξαμε την εξωστρέφεια των μελών μας συμμετέχοντας σε εκθέσεις του εξωτερικού και οργανώνοντας επιχειρηματικές αποστολές, βάζοντας τους επιχειρηματίες της Πιερίας στο ίδιο τραπέζι με επιχειρηματίες άλλων χωρών
για να διερευνήσουν τρόπους συνεργασίας.

Προχωρούμε στην ίδρυση Παρατηρητηρίου Τουρισμού σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, που θα συγκεντρώνει και θα επεξεργάζεται στοιχεία των επισκεπτών μας. Να γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των τουριστών μας αλλά και από ποιες χώρες προέρχονται, ώστε να σχεδιάσουμε την καλύτερη προώθηση του τουριστικού μας προϊόντος. Για το σκοπό αυτό αλλά και πολλές άλλες δράσεις θα υπογράψουμε σήμερα σύμφωνο συνεργασίας με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής.
Και δεν μένουμε μόνο στα παραπάνω. Επενδύουμε στο πολυτιμότερο κεφάλαιο που διαθέτει η χώρα μας, στους νέους.

Προχωρήσαμε στην ίδρυση του Κέντρου Καινοτομίας, και είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε νέες καινοτόμες ιδέες από άτομα που επιζητούν χρηματοδότηση ή την υλοποίηση της ιδέας τους από κάποιο επενδυτή. Για να το πετύχουμε αυτό, συνεργαζόμαστε με διακεκριμένους συμβούλους επιχειρηματικότητας και καταξιωμένους επιχειρηματίες της Πιερίας και όλης της Ελλάδας. Συνεργαζόμαστε με το Ινστιτούτο Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου της Ατλάντα των ΗΠΑ, το οποίο κυρίες και κύριοι, κύριοι βουλευτές θέλω να σας αναφέρω ότι διοικείται από επιχειρηματίες. Το μεγάλο στοίχημά μας είναι να καταφέρουμε να εμφυσήσουμε στα παιδιά μας το πνεύμα της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας. Να τους δείξουμε το δυναμισμό και την δημιουργικότητα του ελληνικού επιχειρηματικού πνεύματος.

Για το σκοπό αυτό το Δ.Σ. αποφάσισε να δημιουργήσει στο Επιμελητηριακό κτήριο Εκθεσιακό Χώρο Παλαιών Επαγγελμάτων. Σε ένα χώρο 300 τ.μ. περίπου θα αναπαρασταθούν επαγγέλματα που είτε έχουν εγκαταλειφθεί, είτε έχουν εξελιχθεί. Επιθυμούμε να παρουσιάσουμε την ιστορία και την εξέλιξη της ελληνικής ε πιχειρηματικότητας, κυρίως στα νέα παιδιά ώστε να κατανοήσουν τι σημαίνει δημιουργικότητα, εκσυγχρονισμός, καινοτομία, πρόοδος.

Κλείνοντας, θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους επιχειρηματίες που τα τελευταία 5 χρόνια χορηγούν την εκδήλωση του Επιμελητηρίου και την προσφέρουν στην επιχειρηματικότητα.
Αυτό δείχνει ότι είμαστε όλοι μαζί και όλοι μαζί θα προχωρήσουμε και
θα διεκδικήσουμε το καλύτερο για τον τόπο μας.

Κύριοι συνάδελφοι δεσμεύομαι τόσο εγώ προσωπικά όσο και όλα τα μέλη του Δ.Σ. ότι τα χρήματα που θα δαπανούσε το Επιμελητήριο για την εκδήλωση, αυτά και 100.000 επιπλέον θα τα διαθέσει για την στήριξη της εξωστρέφειας των Πιερικών επιχειρήσεων, λαμβάνοντας μέρος σε εκθέσεις του εξωτερικού για να προβάλουν τα προϊόντα που παράγουν. Και τις χώρες που θα συμμετέχουμε θα τις επιλέξουν οι ίδιοι οι επιχειρηματίες της Πιερίας. Και θέλω κυρίες και κύριοι να ευχαριστήσω τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για τις αμέτρητες ώρες που αφιερώνουν για να υπηρετήσουν τον επιμελητηριακό θεσμό. Για τις φρέσκες ιδέες και προτάσεις που καταθέτουν με μοναδικό στόχο την πρόοδο και ανάπτυξη του τόπου μας και του «επιχειρείν»

Φίλοι και Φίλες

Τα τελευταία χρόνια στεναχωρηθήκαμε, μαζί με τις οικογένειές μας εξαιτίας της συνεχιζόμενης κρίσης. Εύχομαι το 2019 να είναι η χρονιά όπου τα νέα παιδιά που έφυγαν στο εξωτερικό για αναζήτηση εργασίας, να επιστρέψουν.
Να είναι η χρονιά της συνεργασίας όπου όλοι μαζί ενωμένοι, ίσοι μεταξύ ίσων, να χαράξουμε μια πορεία και ένα μέλλον που θα μας κάνει υπερήφανους.
Καλή και Ευλογημένη Χρονιά με υγεία ευτυχία και ευημερία στις οικογένειες όλων, αισιοδοξία και χαμόγελα σε όλους.
Σας ευχαριστώ”.

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα ευλόγησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος κ.κ. Γεώργιος, παρουσία επίσημων προσκεκλημένων και επιχειρηματιών – μελών του Επιμελητηρίου Πιερίας, ευχόμενος το 2019 να είναι μια καλύτερη χρονιά και να επιτευχθούν οι επιδιώξεις τόσο του Επιμελητηρίου όσο και των επιχειρηματιών.

Στη συνέχεια υπογράφηκε το Σύμφωνο Συνεργασίας από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Πιερίας κ. Ηλία Χατζηχριστοδούλου και τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής κ. Γιάννη Κουφίδη. Το Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ των δύο Επιμελητηρίων αποσκοπεί στην ενδυνάμωση των οικονομικών, τεχνολογικών, πολιτιστικών και ανθρωπίνων σχέσεων και στην ίδρυση Παρατηρητηρίου Τουρισμού που θα συγκεντρώνει και θα επεξεργάζεται στοιχεία των επισκεπτών των δύο Νομών. Γι αυτό το λόγο παρευρεθήκαν εκτός του προέδρου και τέσσερα ακόμα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής.

Χαιρετισμούς απεύθυναν ο Ευρωβουλευτής κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο Περιφερειάρχης κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Βουλευτής Πιερίας κ. Κωνσταντίνος Κουκοδήμος, εκπρόσωπος του προέδρου της Ν.Δ. κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, η Αντιπεριφερειάρχης κα. Σοφία Μαυρίδου, ο Δήμαρχος Κατερίνης κ. Σάββας Χιονίδης, ο Δήμαρχος Πύδνας – Κολινδρού κ. Ευάγγελος Λαγδάρης.

Ο πρόεδρος Ηλίας Χατζηχριστοδούλου και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Πιερίας αποφάσισαν ομόφωνα να τιμήσουν τον πρώην Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Πιερίας κ. Νικόλαο Βουλγαράκη τιμώντας το έργο και την προσφορά του στον Επιμελητηριακό θεσμό. Δίνοντας την τιμητική πλακέτα ο πρόεδρος κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, αναφέρθηκε στην γνωριμία τους πριν από είκοσι πέντε χρόνια καθώς και στην πολύπλευρη προσωπικότητα του Ν. Βουλγαράκη και στην παρουσία του στα οικονομικά και αυτοδιοικητικά δρώμενα του τόπου μας, αλλά κυρίως στο Επιμελητηριακό του έργο σε μια εποχή ραγδαίων οικονομικών εξελίξεων και ταχύτατης ανάπτυξης του διεθνούς εμπορίου, της πληροφορικής και του διαδικτύου, πετυχαίνοντας τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών του Επιμελητηρίου και την προσαρμογή του στη νέα εποχή. Κλείνοντας τον ευχαρίστησε εκ μέρους της επιχειρηματικής κοινότητας της Πιερίας για την πολύτιμη προσφορά σου στον Επιμελητηριακό θεσμό.

Παίρνοντας το λόγο ο πρώην πρόεδρος κ. Ν. Βουλγαράκης , αφού ευχαρίστησε τον πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο για τη μεγάλη τιμή, ανέφερε ότι με τη συνεργασία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και των στελεχών του Επιμελητηρίου εκείνη την εποχή, αναφέροντας συνοπτικά το έργο του.
Τέλος ο πρόεδρος κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου κάλεσε στο βήμα τον Επίτιμο πρόεδρο του Επιμελητηρίου Πιερίας κ. Χαρίλαο Κωτίκα, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τον πρόεδρο αναφέρθηκε στην άψογη συνεργασία τόσο με τον τιμώμενο κ. Νίκο Βουλγαράκη όσο και με τον πρόεδρο Ηλία Χατζηχριστοδούλου.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε παίρνοντας το λόγο ο κ. Σπύρος Σκοτίδας, Γενικός Διευθυντής του Κέντρου Επιχειρηματικής & Πολιτιστικής Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ), ο οποίος αφού ευχαρίστησε τον πρόεδρο κ. Ηλία Χατζηχριστοδούλου, για την πολύ καλή συνεργασία με το Επιμελητήριο Πιερίας, αναφέρθηκε στο νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ «Εργαλειοθήκη μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων» που αφορούν τους κλάδους εμπορίου, μεταποίησης και υπηρεσιών, που θα ξεκινήσουν από τον Φεβρουάριο και γι΄ αυτό θα πραγματοποιηθεί από το Επιμελητήριο Πιερίας ενημερωτική ημερίδα .

Η εκδήλωση έκλεισε με τις ευχαριστίες του Προέδρου και της Διοίκησης του Επιμελητηρίου Πιερίας προς τους χορηγούς- επιχειρηματίες της βραδιάς.

 

Προηγούμενο Ανάπτυξη των επαγγελματικών προσόντων μακροχρόνια ανέργων με χαμηλά εκπαιδευτικά προσόντα» και «Προώθηση στην απασχόληση ατόμων ευπαθών κοινωνικών ομάδων» από την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος.

Ακολουθήστε μας

Επικοινωνία

28ης Οκτωβρίου 9, Τ.Κ. 60134, Κατερίνη

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 – 15:30

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 – 14:30

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας