Καλέστε μας +30 23510 23211
Ωράριο Δευ - Παρ 7.30 - 15.30

Ελ

En

Η Πιερία στην καρδιά της Ευρώπης – Επίσκεψη επιχειρηματικής αποστολής με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Πιερίας στο Ευρωκοινοβούλιο

-Συναντήσεις και επαφές με βέλγους εισαγωγείς τροφίμων και ποτών και εκπροσώπους Επιμελητηρίων άλλων χωρών

-Οργανώθηκαν συναντήσεις εργασίας με experts, ενώ έγινε ενημέρωση για τα νέα χρηματοδοτικά πακέτα και προγράμματα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Στην καρδιά της Ευρώπης βρέθηκαν, από 27 έως 29 Ιουνίου, με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Πιερίας, επιχειρήσεις του νομού που δραστηριοποιούνται στον τομέα τροφίμων και ποτών. Την Πιερική αντιπροσωπεία υποδέχθηκε η Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη, που μετά από ενέργειες του Επιμελητήριου απηύθυνε πρόσκληση στις Πιερικές επιχειρήσεις. 

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν θέματα που αφορούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και την συμβολή των ευρωπαϊκών ταμείων στην ανάπτυξη και τη βελτίωση της θέσης τους στην αγορά.

Επίσκεψη στο Ευρωκοινοβούλιο

Το πρόγραμμα της 10μελούς επιχειρηματικής αποστολής περιλάμβανε γνωριμία και ενημέρωση για το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την Ε.Ε. και τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της. Η ενημέρωση κατά την επίσκεψή στο Ευρωκοινοβούλιο έγινε από τον  κ. Καναρά Βασίλη, στέλεχος της Γενικής Διεύθυνσης Επικοινωνίας, Μονάδας επισκέψεων και σεμιναρίων του Ευρωκοινοβουλίου. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα πρόσωπα κλειδιά της Ε.Ε. και τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζουν, στην διαμόρφωση των πολιτικών της και συγκεκριμένα στον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου κ Martin Schulz, στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Donald Tusk. Στην συνέχεια ο κ. Καναράς ξενάγησε τους επιχειρηματίες στους χώρους του Ευρωκοινοβουλίου και στην επιβλητική αίθουσα της ολομέλειας, μόλις μία ημέρα πριν την έκτακτη συνεδρίαση της για το Βrexit.

Η επίσκεψη των μελών της επιχειρηματικής αποστολής συνέπεσε με το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος και την απόφαση για έξοδο από την Ε.Ε. Η σύγκληση έκτακτης ολομέλειας καταδεικνύει την σπουδαιότητα και την βαρύτητα που αποδίδει η Ε.Ε. στο γεγονός, εξήγησε ο κ. Κανάρας, διευκρινίζοντας ότι έκτακτες συγκλίσεις της ολομέλειας γίνονται σπανιότατα. Τόνισε την άμεση αντίδραση των θεσμών και την σημασία που δίνει Ε.Ε. στην αποχώρηση της Βρετανίας. Όπως είπε χαρακτηριστικά, στις 5:30 π.μ. ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Βρετανία και στις 8:00 π.μ. οι αρχηγοί των πολιτικών ομάδων του κοινοβουλίου αποφάσισαν την έκτακτη σύγκλιση της ολομέλειας, για το πρωί της Τρίτης 28 Ιουνίου.

 Επιχειρηματικές συναντήσεις με Βέλγους αντιπροσώπους τροφίμων και ποτών

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με προκαθορισμένες επιχειρηματικές συναντήσεις, στα γραφεία της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων που βρίσκονται στην Ελληνική Πρεσβεία, με την παρουσία της Πρέσβη της Ελλάδας στο Βέλγιο, κα Γαλαθιανάκη, του κ. Παντελή Γκάσιου, Συμβούλου Ο.Ε.Υ. Α’ και της εκπροσώπου της ΚΕΕ στις Βρυξέλλες, κ. Ειρήνης Κωνσταντινίδου καθώς και με εκπροσώπους του Ελληνοβελγικού Επιμελητηρίου, του Επιμελητηρίου του Παρισιού, της Ισπανίας και εκπροσώπους άλλων φορέων των Βρυξελλών.

Δείπνο παρέθεσε το αντιπροσωπευτικό γραφείο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας στα μέλη της αποστολής.

 Η κ. Μαρία Σπυράκη

Η Ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη απευθυνόμενη στους συμμετέχοντες τόνισε πως υπάρχουν τρόποι αξιοποίησης ευρωπαϊκών πόρων από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Ελλάδας, στο χρηματοδοτικό πλαίσιο 2014-2020. Σε αυτό το πλαίσιο υπάρχουν για την Ελλάδα 15 δισεκατομμύρια ευρώ, 20 δισεκατομμύρια υρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία και το ταμείο Συνοχής και 15 δισεκατομμύρια για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ). Με βάση την απόφαση της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής του Ιουλίου οπότε υπογράφηκε και το ελληνικό Τρίτο Πρόγραμμα, η  Ελλάδα μπορεί να εκταμιεύσει εμπροσθοβαρώς κάποια χρήματα από αυτά τα κονδύλια. 

Αναφέρθηκε επίσης στους τομείς της πρωτογενούς παραγωγής, της έρευνας και καινοτομίας στους οποίους διατίθενται επίσης σημαντικά κονδύλια καθώς η Ε.Ε. έχει στρέψει το ενδιαφέρον της προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου

Συστήνοντας τις Πιερικές επιχειρήσεις ο  Πρόεδρος του Επιμελητηρίου αναφέρθηκε στις δυσχέρειες, τις αγκυλώσεις αλλά και τα σωρευμένα  προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι  από την πολύχρονη οικονομική κρίση.

Σημείωσε πως σήμερα περισσότερο από ποτέ, η στήριξη μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων και προγραμμάτων είναι επιτακτική, ενώ αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που παίρνει στην κατεύθυνση αυτή και το Επιμελητήριο Πιερίας.

Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την κ. Σπυράκη για την στενή συνεργασία και την υποστήριξη των ζητημάτων που αφορούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συνεργασία που ξεκίνησε με την πρόσφατη επίσκεψή της στην Πιερία και τη διοργάνωση ημερίδας για τα νέα χρηματοδοτικά προγράμματα της Ε.Ε. Επίσης την ευχαρίστησε εκ μέρους των επιχειρηματιών για την κάλυψη του 80% της δαπάνης του ταξιδίου.

Οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν

ΕΠΩΝΥΜΙΑ

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

Κ.Ηρακλείδης  & Υιοί ΑΕ

Επεξεργασία αγροτικών προϊόντων

ΕΛΑΙΟΚΡΗΤΗ ΑΕ

Τυποποίηση και εμπορία ελαιολάδου

ΑΛΦΑ ΓΕΥΣΗ ΑΕ

Παραγωγή σαλατών & τροφίμων

Παπαγιαννούλης Δημήτρης

Παραγωγή οίνου

Κούρτης Απόστολος

Παραγωγή οίνου

Αδάμος Μιλτιάδης

Παραγωγή οίνου

Κωτίκας Δημήτρης

Παραγωγή μελιού, γύρης, βασιλικού πολτού

Κωτίκα Πολυξένη

Παραγωγή μελιού, καλλιέργεια καρπών

Φυσικοπούλου Τάνια

Παραγωγή αρωματικών φυτών (τσάι βουνού)

Αλεξανδρίδης Χρήστος «Πλαστήρι»

Παραγωγή βιολογικών ζυμαρικών

Τέλος, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με Experts που οργανώθηκαν από το γραφείο της Ευρωβουλευτού κ. Σπυράκη, για θέματα επιχειρηματικότητας και χρηματοδοτήσεων.

Προηγούμενο Πολεμική Αεροπορία / ΚΕΔΑ Σκοτίνας – Παροχή Υπηρεσιών Σίτισης Χρονικού Διαστήματος Εξήντα (60) Ημερών σε Δομές Ανοικτής Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών του Κτήματος Ηρακλή Νομού Πιερίας

Ακολουθήστε μας

Επικοινωνία

28ης Οκτωβρίου 9, Τ.Κ. 60134, Κατερίνη

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 – 15:30

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 – 14:30

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας