Καλέστε μας +30 23510 23211
Ωράριο Δευ - Παρ 7.30 - 15.30

Ελ

En

Θέμα επιβίωσης η προσαρμογή με το ωράριο της Θεσσαλονίκης για τις Κυριακές

 Το θέμα του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές και της χρήσης των λιμανιών της Πιερίας κυριάρχησαν κατά τη συνεδρίαση του Επιμελητηρίου Πιερίας. Το Δ.Σ. ενέκρινε την πρόταση για υιοθέτηση κυριακάτικου ωραρίου ανάλογα με την απόφαση που θα ληφθεί για τη Θεσσαλονίκη. Επιπλέον, το Επιμελητήριο προτείνει την πιλοτική εφαρμογή για διάρκεια ενός έτους του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές των μηνών Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου. Στη συνεδρίαση της 11-09-2013 συζητήθηκε εκτενώς και προ ημερησίας διατάξεως το θέμα της χρήσης των λιμανιών της Πιερίας, αποφασίστηκε η επανεκτύπωση του τουριστικού εντύπου και η συμμετοχή του Επιμελητηρίου στην 29η Εμποροβιοτεχνική και Γεωργική Έκθεση Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και η ενημέρωση των μελών για τη λειτουργία του ηλεκτρονικού καταστήματος (e-shop) του Επιμελητηρίου.

Η αγορά να συμβαδίσει με τη Θεσσαλονίκη στο θέμα των Κυριακών

Όπως υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, ο οποίος αναφέρθηκε και στη σύσκεψη για το ωράριο των καταστημάτων τις Κυριακές, που είχε γίνει λίγες ώρες νωρίτερα στην Π.Ε. Πιερίας, σε τέτοιου είδους αποφάσεις δεν χωρά η προχειρότητα και πολλές φορές πρέπει να παραβλέπεται το πολιτικό κόστος. Ο κ. Χατζηχριστοδούλου τόνισε πως σαφώς και πρέπει να υπάρχει σεβασμός προς την Εκκλησία και τους εργαζόμενους. Σε περίπτωση που τα καταστήματα ανοίγουν τις Κυριακές αυτό θα γίνει μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, ενώ είναι προτιμότερο το προσωπικό να είναι διαφορετικό απΆ αυτό των καθημερινών. Εξάλλου, οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι οικογενειακές, γεγονός που τους προσδίδει ευελιξία ως προς το ωράριό τους.

Διευκρίνισε, ωστόσο, πως ειδικά η αγορά της Κατερίνης διαθέτει ιδιομορφία, αφού απέχει μόλις 7 χιλιόμετρα από την Παραλία, η οποία είναι χαρακτηρισμένη ως τουριστική περιοχή. Σημείωσε επίσης πως η ψυχολογία των καταναλωτών είναι διαφορετική την Κυριακή, ενώ διεμήνυσε πως τα Επιμελητήρια της Θεσσαλονίκης έχουν ταχθεί υπέρ του ανοίγματος των καταστημάτων πλέον των 7 Κυριακών. Κάποιοι μάλιστα κάνουν λόγο ακόμη και για 35 Κυριακές. «Αντιλαμβάνεστε πως η λήψη μιας τέτοιας απόφασης θα ήταν ένα ακόμη πλήγμα για την αγορά της Πιερίας και της Κατερίνης. Ήδη μεγάλο ποσοστό καταναλωτών, που στη Β. Πιερία αγγίζει το 80%, προτιμά τα καταστήματα της Θεσσαλονίκης για τις αγορές του. Φανταστείτε τι θα συμβεί αν ανοίγουν και τις Κυριακές. Θα έχουμε το φαινόμενο των ημερών της Αγ. Αικατερίνης και της 16ης Οκτωβρίου. Θα υπάρξει επιπλέον διαρροή και αυτό θα ήταν ένα έγκλημα για την τοπική κοινωνία», είπε χαρακτηριστικά.

 

Εξάλλου, πρόσθεσε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, μεγάλο είναι το ποσοστό των επιχειρηματιών και των επαγγελματιών που εργάζονται τις Κυριακές. Πρόκειται για επιχειρήσεις όπως εστιατόρια, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, ανθοπωλεία, mini-markets, ψιλικατζίδικα, κάβες, περίπτερα, πρακτορεία προ-πο κ.τ.λ. Ο κ. Χατζηχριστοδούλου πρότεινε το άνοιγμα της αγοράς τις Κυριακές του καλοκαιριού, μέτρο το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί πιλοτικά για ένα χρόνο ώστε να φανούν τα αποτελέσματά του.

Αδιανόητο το λιμάνι της Γρίτσας να γίνει εμπορικό

Παρών στη συνεδρίαση του Δ.Σ. ήταν και ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου στη Λιμενική Επιτροπή κ. Παύλος Συμεωνίδης, καθώς προ ημερησίας διατάξεως συζητήθηκε και το θέμα του χαρακτηρισμού και της χρήσης των λιμανιών της Πιερίας. Το Δ.Σ. αποφάσισε ομόφωνα πως στην Πιερία εμπορικό λιμάνι πρέπει να γίνει αυτό του Κίτρους, ενώ τα λιμάνια της Γρίτσας και της Παραλίας, εκτός από αλιευτικά καταφύγια να χαρακτηριστούν βάσει μελετών και ως τουριστικές μαρίνες. Ο κ. Χατζηχριστοδούλου έκανε αναφορά στη σύσκεψη που είχε προηγηθεί στις 10-09-2013 σχετικά με το θέμα, επαναλαμβάνοντας τη θέση του Επιμελητηρίου, η οποία συμβαδίζει με τα συμπεράσματα του Αναπτυξιακού Επιχειρηματικού Συνεδρίου.

«Στο Αναπτυξιακό Συνέδριο καταλήξαμε ποια είναι τα λιμάνια που πρέπει να γίνουν τουριστικές μαρίνες ώστε να δοθεί ώθηση στον τουρισμό και να αναβαθμιστεί η Πιερία. Είναι αδιανόητο και εγκληματικό το λιμάνι της Γρίτσας να μετατραπεί σε εμπορικό, από τη στιγμή που στην περιοχή υπάρχουν 65 τουριστικές μονάδες, που περιλαμβάνουν ξενοδοχεία και κάμπινγκ. Μόλις σε απόσταση 500 μέτρων από το λιμάνι υπάρχει μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα», τόνισε ο κ. Χατζηχριστοδούλου.

Συμμετοχή στην Έκθεση Δ. Μακεδονίας

Το Επιμελητήριο Πιερίας θα συμμετέχει στην 29η Εμποροβιοτεχνική και Γεωργική Έκθεση Δυτικής Μακεδονίας, που πρόκειται να διεξαχθεί από τις 18 έως τις 23 Σεπτεμβρίου στα Κοίλα Κοζάνης. Σε συνάρτηση με αυτή την απόφαση πρόκειται να επανεκτυπωθεί σε 30.000 αντίτυπα το τουριστικό έντυπο προβολής της Πιερίας, το οποίο θα διανεμηθεί κατά της διάρκεια αυτής της έκθεσης, αλλά θα καλύψει και τις ανάγκες της 5ης ΕΒΕΠ-Κ. Μακεδονίας, αφού η επισκεψιμότητα του νομού τις ημέρες διεξαγωγής της έκθεσης αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αυξημένη.

Όσον αφορά στην 5η Εμποροβιοτεχνική Έκθεση, ο κ. Χατζηχριστοδούλου σημείωσε πως η πορεία της είναι πολύ ικανοποιητική, με τις πρώτες κατασκευές και εγκαταστάσεις να έχουν αρχίσει να στήνοται στον Εκθεσιακό Χώρο του Δήμου Κατερίνης στην Ανδρομάχη. Ελάχιστα τετραγωνικά απομένουν διαθέσιμα, με την προτεραιότητα να έχει δοθεί στην κάλυψη των αναγκών των επιχειρήσεων. «Το επόμενό μας στοίχημα είναι η αύξηση της επισκεψιμότητας της έκθεσης, που πιστεύουμε ότι θα ξεπεράσει κατά πολύ τους περσινούς 15.000 επισκέπτες», τόνισε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου.

Τέλος, το Δ.Σ. αποφάσισε την ενημέρωση των μελών σχετικά με τη λειτουργία του ηλεκτρονικού καταστήματος (e-shop). Ο κόμβος του Επιμελητηρίου είναι έτοιμος να υποστηρίξει τη συγκεκριμένη υπηρεσία για όσους επιχειρηματίες επιθυμούν να εκμεταλλευτούν αυτό το εργαλείο και να ακολουθήσουν και αυτή τη μέθοδο πώλησης.

Προηγούμενο Εισήγηση Προέδρου Επιμελητηρίου Πιερίας στην Γ.Σ. της ΚΕΕΕ για την Χορήγηση Μικροπιστώσεων από τα Επιμελητήρια

Ακολουθήστε μας

Επικοινωνία

28ης Οκτωβρίου 9, Τ.Κ. 60134, Κατερίνη

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 – 15:30

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 – 14:30

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας