Καλέστε μας +30 23510 23211
Ωράριο Δευ - Παρ 7.30 - 15.30

Ελ

En

Με Υπουργική απόφαση εντάχθηκαν οι Πιερικές επιχειρήσεις στην παροχή της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων και μη οφειλών

Με την απόφαση αυτή:

  • Αμβλύνονται οι συνέπειες της πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης
  • Θωρακίζονται αποτελεσματικά οι επιχειρήσεις τουλάχιστον των συγκεκριμένων κλάδων του Νομού μας.

Την παροχή εγγύησης του ελληνικού δημοσίου προς τα πιστωτικά ιδρύματα για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων και μη οφειλών των επιχειρήσεων του Νομού Πιερίας, όπως προβλέπεται στην απόφαση του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκου Λέγκα, που δημοσιεύτηκε ήδη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, πέτυχε το Επιμελητήριο Πιερίας με την πολύτιμη αρωγή του Βουλευτή Πιερίας κ. Γιώργου Κωνσταντόπουλου. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα ευνοϊκή εξέλιξη καθώς με την απόφαση αυτή αμβλύνονται οι συνέπειες της πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης και θωρακίζονται αποτελεσματικά οι επιχειρήσεις τουλάχιστον των συγκεκριμένων κλάδων του Νομού μας.

Στην όλη αυτή ρύθμιση υπάρχει και ένα ιστορικό: Πραγματοποιήθηκαν μια σειρά από επιτόπιες συναντήσεις και κατάθεση ειδικής μελέτης του Επιμελητηρίου μας προς το Γενικό Λογιστήριο του κράτους ( Υφυπουργό κ. Λέγκα ) όπου αποδεικνυόταν περίτρανα γιατί ο Νομός Πιερίας πρέπει να ενταχθεί στις ευνοϊκές ρυθμίσεις. Επισημαίνεται ότι στο καθεστώς αυτό έχει ενταχθεί ένας πολύ μικρός αριθμός νομών της χώρας μας. 

Ο επιχειρηματίας που έχει κυριολεκτικά «πνιγεί» στο δανεισμό καταλαβαίνει πολύ καλά την μεγάλη αξία αυτής της ρύθμισης που αποτελεί σωσίβιο για αρκετούς. Το Επιμελητήριο ενημερώνει γι’ αυτή τη σημαντική εξέλιξη ώστε να μπορέσουν οι επιχειρηματίες να την «εκμεταλλευτούν», εφόσον το κρίνουν σκόπιμο, εντός του επερχόμενου τριμήνου. Το Επιμελητήριο ήδη φρόντισε να ενημερώσει τις διοικήσεις των τραπεζών.

Τι αφορά;

  • Το ελληνικό δημόσιο εγγυάται σε ποσοστό 80%, για τη ρύθμιση των υφισταμένων μέχρι 31/12/2008 ληξιπρόθεσμων και μη οφειλών, συμπεριλαμβανομένων και των τόκων από 1/07/2008 έως 31/12/2008, και μέχρι του ποσού των 15 εκατ. ευρώ ανά επιχείρηση, που προέρχονται από δάνεια, τα οποία έχουν χορηγηθεί για πάγιες εγκαταστάσεις και κεφάλαια κίνησης.

Ποιους αφορά;

  • Βιοτεχνικές, βιομηχανικές, μεταλλευτικές, ξενοδοχειακές και κτηνοτροφικές επιχειρήσεις βιοτεχνικού και βιομηχανικού τύπου, που είναι εγκατεστημένες και λειτουργούν, ανεξάρτητα από την έδρα της επιχείρησης, στο σύνολο του Νομού Πιερίας.

Ποιο είναι το ουσιαστικό όφελος;

  • Το υπόλοιπο των οφειλών θα αποτελέσει ένα νέο δάνειο, με δεκαετή διάρκεια, που θα εξοφληθεί σε ίσες εξαμηνιαίες τοκοχρεολυτικές δόσεις, με πρώτη δόση στις 31/12/2010 και τελευταία στις 30/06/2019. Οι τόκοι μάλιστα της περιόδου χάριτος κεφαλαιοποιούνται στις 30/06/2010.

Ποια επιπρόσθετη ρύθμιση επιτεύχθηκε;

  • Το Συμβούλιο Διαχείρισης και Αξιολόγησης της εγγυητικής ευθύνης του Δημοσίου μπορεί να εξετάσει και να εγκρίνει την εγγύηση, σε ποσοστό 80%, τυχόν νέων κεφαλαίων κίνησης, με ανώτατο ύψος μέχρι 35% του μέσου κύκλου εργασιών της επιχείρησης των τριών τελευταίων ετών. Σε περίπτωση που η επιχείρηση έχει κάνει έναρξη εργασιών εντός της τελευταίας 3ετίας, θα λαμβάνεται υπόψη το 35% του μέσου κύκλου εργασιών κατ’ αναλογία του χρόνου λειτουργίας της. Σε περίπτωση που η επιχείρηση παρουσιάζει κύκλο εργασιών εντός του έτους 2008, θα λαμβάνεται υπόψη το 35% του κύκλου αυτού. Τα εν λόγω δάνεια είναι 7ετούς διάρκειας, συμπεριλαμβανομένης και της περιόδου χάριτος, εξοφλούμενα σε ισόποσες εξαμηνιαίες τοκοχρεολυτικές δόσεις, με περίοδο χάριτος έως 31/12/2010. Η πρώτη δόση θα καταβληθεί την 30/06/2011 και η τελευταία την 30/06/2016. Να σημειωθεί ότι οι τόκοι της περιόδου χάριτος βαρύνουν τις επιχειρήσεις.

Ποιο θα είναι το επιτόκιο;

  • Ως επιτόκιο ορίζεται το εκάστοτε ισχύον επιτόκιο της αγοράς για την κατηγορία της δανειοδότησης για την οποία παρέχεται η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Υπάρχουν κάποιες δεσμεύσεις για την ένταξη στη ρύθμιση;

  • Προϋπόθεση που αφορά το προσωπικό: Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στη συγκεκριμένη ρύθμιση, πρέπει υποχρεωτικά να διατηρήσουν τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας μέχρι την αποπληρωμή του δανείου.

Χρονικός Περιορισμός: ΤΟΝΙΖΟΥΜΕ ΠΩΣ ΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΣΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΒΛΗΘΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΕ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΤΡΙΩΝ (3) ΜΗΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΣΤΟ ΦΕΚ (23-04-2009).

Πού υποβάλλονται οι φάκελοι των ενδιαφερομένων;

  • Οι φάκελοι των επιχειρήσεων υποβάλλονται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (Δ25). Η όλη διαδικασία θα περνά μέσα από τις τράπεζες αλλά για τους επιχειρηματίες μέλη είναι  αυτονόητο ότι το Επιμελητήριο θα σταθεί δίπλα τους συμβουλευτικά και υποστηρικτικά όποτε το χρειαστούν.
Προηγούμενο Πρόσκληση Επιμελητηρίου Πιερίας σε συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα “Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης της Ρευστότητας των ΜικροΜεσαίων Επιχειρήσεων”

Ακολουθήστε μας

Επικοινωνία

28ης Οκτωβρίου 9, Τ.Κ. 60134, Κατερίνη

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 – 15:30

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 – 14:30

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας