Καλέστε μας +30 23510 23211
Ωράριο Δευ - Παρ 7.30 - 15.30

Ελ

En

Ολοκληρώθηκε η διημερίδα ‘Το Επόμενο Βήμα σας’ για τον επαγγελματικό προσανατολισμό από το Επιμελητήριο Πιερίας, το Σ.Ε.Κ. και το Εσπερινό ΕΠΑΛ

«Το επόμενο βήμα σας»

«Το επόμενο βήμα σας», ήταν ο τίτλος της διημερίδας που διοργάνωσαν το  Επιμελητήριο Πιερίας με το Σχολικό Εργαστηριακό Κέντρο Κατερίνης και το Εσπερινό ΕΠΑΛ, στις 14 και 15 Μάιου και απευθύνονταν στους τελειόφοιτους μαθητές των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ. Συγκεκριμένα, την πρώτη ημέρα η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο «ΕΚΑΒΗ» και την παρακολούθησαν οι μαθητές του 1ου και 2ου ΕΠΑΛ και το ΕΠΑΣ, ενώ τη δεύτερη ημέρα έλαβε χώρα στη συνεδριακή αίθουσα του Επιμελητηρίου Πιερίας και την παρακολούθησαν οι μαθητές του εσπερινού ΕΠΑΛ.

Η ημερίδα της Τρίτης 15 Μαΐου

Στην κατάμεστη συνεδριακή αίθουσα του Επιμελητηρίου Πιερίας, το απόγευμα της Τρίτης 15 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε το δεύτερο σκέλος της διημερίδας που απευθύνονταν στους μαθητές του εσπερινού ΕΠΑΛ. Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, ο Διευθυντής του Σχολικού Εργαστηριακού Κέντρου Κατερίνης κ. Γεώργιος Καρυπίδης, ο Διευθυντής του Εσπερινού ΕΠΑΛ Κατερίνης κ. Γεώργιος Αραμπατζής, ο πρώην ευρωβουλευτής, γεωπόνος και επιχειρηματίας κ. Γιάννης Γκλαβάκης, ο Προϊστάμενος του Τμήματος τυποποίησης και διακίνησης προϊόντων του ΤΕΙ Κατερίνης κ. Δημήτρης Τριανταφύλλου και η Δ/ντρια της Πιερικής Αναπτυξιακής ΑΕ κα Μπέττυ Παρτσαλίδου. Μεταξύ άλλων, την ημερίδα παρακολούθησαν η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, ο Δ/ντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας κ. Γιάννης Καζταρίδης, η Δ/ντρια του ΙΕΚ Κατερίνης κα Μαρία Κορύτσα, ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πιερίας κ. Θεόδωρος Σιαμάγκας, διευθυντές και καθηγητές των εσπερινών ΕΠΑΛ της Πιερίας. Υπεύθυνες Διοργάνωσης από την πλευρά των σχολείων ήταν η κα Ελένη Σταθακοπούλου, Τομεάρχης Δομικών Έργων – Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΣΕΚ Κατερίνης και η κα Άννα Γερασοπούλου, Υποδιευθύντρια του Εσπερινού ΕΠΑΛ Κατερίνης.

Οι εισηγήσεις

Γιώργος Καρυπίδης

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Διευθυντής του ΣΕΚ κ. Καρυπίδης τονίζοντας ότι στις δύσκολες συγκυρίες που διανύει η χώρα μας, τέτοιες προσπάθειες είναι απαραίτητες ώστε οι μαθητές να γνωρίσουν το εργασιακό περιβάλλον της χώρας και του τόπου μας. Στόχος της διημερίδας, είπε, είναι να σας ετοιμάσουμε να βγείτε στην κοινωνία.

Γιώργος Αραμπατζής

Για τα αποτελέσματα της έρευνας που διενεργήθηκε στο εσπερινό ΕΠΑΛ, τα οποία καταγράφουν τις ανησυχίες των μαθητών για το εργασιακό τους μέλλον, αναφέρθηκε στην εισήγησή του ο Διευθυντής του Εσπερινού ΕΠΑΛ Κατερίνης κ. Αραμπατζής. Σημείωσε ότι το θέμα της διημερίδας είναι επίκαιρο όσο ποτέ, ιδίως στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, της αβεβαιότητας και της υψηλής ανεργίας. Το επόμενο βήμα σας, όποιο κι αν είναι, σημασία έχει να επιλεγεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να έχει τα καλύτερα αποτελέσματα. Ο κ. Αραπατζής αναφέρθηκε στην επιλογή της επιχειρηματικής δραστηριότητας από άλλες όπως η εργασία στο  δημόσιο τομέα τονίζοντας ότι «η επιχειρηματικότητα διορθώνει το δείκτη ανεργίας και μπορεί να δημιουργήσει καινούργιες θέσεις εργασίας».

Ηλίας Χατζηχριστοδούλου

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας κ. Χατζηχριστοδούλου εστίασε την ομιλία του σε ζητήματα που οι μαθητές ανέδειξαν μέσω έρευνας του ερωτηματολογίου που διενεργήθηκε. Το πρώτο από τα θέματα στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Χατζηχριστοδούλου ήταν το παραεμπόριο και ο τρόπος λειτουργίας των αλλοδαπών καταστημάτων καθώς αποτελούν μεγάλο πλήγμα για τον υγιή ανταγωνισμό. Αναφέρθηκε σε δράσεις του Επιμελητηρίου Πιερίας σχετικά με την πάταξη του παραεμπορίου αναδεικνύοντας ιδιαίτερα την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο του 2009 με τη συμμετοχή όλων των Επιμελητηρίων και των Εμπορικών Συλλόγων της χώρας.

Επίσης, ο κ. Χατζηχριστοδούλου αναφέρθηκε στα σεμινάρια με θέματα σχετικά με τη νέα επιχειρηματικότητα, τουριστικά και αγροτικά που θέτει σε προτεραιότητα το Επιμελητήριο ανακοινώνοντας παράλληλα την ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί με ομιλητή τον ευρωβουλευτή κ. Παπαστάμκο με θέμα τις ευκαιρίες στην αγροτική παραγωγή.

Αναφερόμενος στην ανάγκη σύνδεσης του Επιμελητηρίου με την εύρεση εργασίας, τόνισε ότι το Επιμελητήριο διαθέτει βάση δεδομένων με άτομα που αναζητούν εργασία και είναι ανοιχτό σε όποιον το επιθυμεί να δώσει το βιογραφικό του. Επίσης, ο κ. Χατζηχριστοδούλου τόνισε ότι το portal του Επιμελητηρίου Πιερίας δέχεται μηνιαίως 30-35.000 μοναδικούς επισκέπτες και εξελίσσεται σε ισχυρό εργαλείο προβολής.

Δημήτρης Τριανταφύλλου

Ο Προϊστάμενος του ΤΕΙ Κατερίνης κ. Τριανταφύλλου παρουσίασε μια έρευνα που καταδεικνύει το εργασιακό κλίμα στη χώρα μας, τις ανάγκες που υπάρχουν και τα επαγγέλματα με μέλλον. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι η ενέργεια, η μεταποίηση, η αγροτική παραγωγή, η παραγωγή γενόσημων φαρμάκων  και οι ιχθυοκαλλιέργειες βρίσκονται πρώτα στην κατάταξη των εργασιακών τομέων με ζήτηση. Επίσης, ανέλυσε τους σκοπούς και τις δράσεις του Τμήματος Τυποποίησης και Διακίνησης Προϊόντων που λειτουργεί στην Κατερίνη τονίζοντας ότι  η σύγχρονη οργάνωση των αγορών επιβάλλει όλο και περισσότερο τα logistics. Μάλιστα, μέχρι και τον προηγούμενο χρόνο, η εργασιακή απορρόφηση των ελειόφοιτων ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητική.

Μπέττυ Παρτσαλίδου

Η Δ/ντρια της Πιερικής Αναπτυξιακής κα Παρτσαλίδου παρουσίασε στοιχεία του τοπικού προγράμματος LEADER+ και τις δυνατότητες χρηματοδότησης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών από τα προγράμματα που χειρίζεται η Πιερική Αναπτυξιακή. Τόνισε ότι η κοινοτική πρωτοβουλία LEADER+ υιοθέτησε συγκεκριμένες προοπτικές με στόχο να προωθήσει τη δημιουργία βιώσιμης απασχόλησης στον τουριστικό κλάδο, την παροχή υπηρεσιών προϊόντων υψηλής ποιότητας στον επισκέπτη της Πιερίας, την παραγωγή προϊόντων με πιστοποιημένες διαδικασίες ασφάλειας ποιότητας, την κατασκευή κτιρίων προσαρμοσμένων στο φυσικό περιβάλλον, την προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς και τη δικτύωση των δράσεων. Η κα Παρσαλίδου ανάφερε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια ανοιχτή πρόσκληση για ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα αλλά στο άμεσο μέλλον θα προκηρυχτεί.

Γιάννης Γκλαβάκης

Ο κ. Γκλαβάκης, πρώην Ευρωβουλευτής, γεωπόνος – επιχειρηματίας – αγρότης, προχώρησε σε μια στοχευμένη παρουσίαση του ρόλου του αγροτικού τομέα στην ελληνική οικονομία και πώς αυτός μπορεί να ισχυροποιηθεί στα χρόνια της οικονομικής κρίσης συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του τόπου. Αναφέρθηκε σε ορισμένες προβληματικές πλευρές ελέγχου, αποθήκευσης, διακίνησης και δημοπράτησης των αγροτικών προϊόντων στην Ελλάδα, όπως το γεγονός ότι οι τιμές παραγωγού προς τις τιμές καταναλωτή είναι 1:2,25 στην ΕΕ, ενώ στην Ελλάδα είναι 1:5. Επίσης ανάφερε ότι στη Γερμανία δραστηριοποιούνται 220 επιχειρήσεις εμπορίας αγροτικών προϊόντων ενώ στην Ελλάδα 26.000.

Σχετικά με την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, ο κ. Γκλαβάκης σημείωσε ότι είναι από τους βασικούς μοχλούς ανάπτυξης της χώρας και μπορεί να εμποδίσει την ερήμωση της υπαίθρου. Τόνισε ότι για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα πρέπει να στηριχθούμε στις εξής αρχές:  ποιοτικά προϊόντα, σύνδεση της αγροτικής παραγωγής με τη μεταποίηση, δημιουργία ισχυρών και υγιών συνεργασιών ? συλλογικών οργανώσεων, παρακολούθηση των αγορών. Οι κύριοι πυλώνες ανάπτυξης του αγροτικού τομέα θα μπορούσαν να είναι η Δενδροκομία, η Λαχανοκομία και η Ανθοκομία. Ακόμη, αναφέρθηκε στις δυνατότητες ανάπτυξης του αγροτουρισμού στη χώρα μας, ο οποίος στηρίζεται στα τρία Φ: Φύση, Φιλία, Φιλοξενία. Απαραίτητα έργα υποδομής πρέπει να χαρακτηρισθούν τα δημοπρατήρια, οι συλλογικές δομές, τα χρηματοδοτικά προγράμματα και η ανάκτηση των αγορών.

Προηγούμενο Το Επιμελητήριο Πιερίας επισκέφθηκαν τάξεις Στ1 & Στ2 του 12ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης

Ακολουθήστε μας

Επικοινωνία

28ης Οκτωβρίου 9, Τ.Κ. 60134, Κατερίνη

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 – 15:30

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 – 14:30

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας