Καλέστε μας +30 23510 23211
Ωράριο Δευ - Παρ 7.30 - 15.30

Ελ

En

Παρέμβαση επί των ρυθμίσεων του νέου φορολογικού νομοσχεδίου

Σε παρέμβαση επί των ρυθμίσεων του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, με εστίαση στις προβλέψεις για την αυτόφωρη διαδικασία,  προς τους Υπουργούς Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Χάρη Καστανίδη προχώρησε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου. Μάλιστα, η επιστολή κοινοποιήθηκε προς τους Υφυπουργούς Οικονομικών κ.κ. Φίλιππο Σαχινίδη και Δημήτρη Κουσελά, την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, σ’ όλα τα Επιμελητήρια της χώρας καθώς και σ’ όλα τα συνδικαλιστικά όργανα της Πιερίας.

Η επιστολή του κ. Χατζηχριστοδούλου έχει ως εξής:

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Ο λόγος για τον οποίο προχωρούμε στην παρούσα παρέμβαση και προς τα δύο Υπουργεία είναι διότι ανακοινώθηκε πως η μετατροπή του αδικήματος της μη απόδοσης του ΦΠΑ από στιγμιαίο σε διαρκές και η ενεργοποίηση της αυτόφωρης διαδικασίας από ένα ύψος και άνω θα αποφασιστούν κατόπιν συνεργασίας του Υπουργείου Οικονομικών με το Υπουργείο Δικαιοσύνης-Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ( ύστερα από διαβούλευση ).

Στο άκουσμα και μόνο του σχεδίου νόμου που προβλέπει ποινές φυλάκισης από τέσσερις (4), έξι (6) ή οκτώ (8) μήνες έως δέκα (10) έτη για καθυστερήσεις πάνω από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα στην καταβολή βεβαιωμένων χρεών προς το δημόσιο από 5.000 ευρώ και άνω, θεωρούμε αυτονόητο ότι πρέπει να αντιδράσουμε όχι μόνο εμείς αλλά όλοι οι αρμόδιοι φορείς της χώρας λόγω της αδικαιολόγητης υπερβολής και αυστηρότητας που εμπεριέχει το εν λόγω νομοσχέδιο.

Η μετατροπή του αδικήματος της μη απόδοσης του ΦΠΑ και παρακρατούμενων φόρων από στιγμιαίο σε διαρκές σημαίνει πρακτικά ότι όποιος συλλαμβάνεται να μην έχει αποδώσει ΦΠΑ πάνω από κάποιο ύψος κρατείται και παραπέμπεται σε δίκη.

Επί της ουσίας δεν σημαίνει απολύτως τίποτε το ότι δεν θα ενεργοποιούνται οι ποινές εάν το ποσό που οφείλεται εξοφληθεί μέχρι την εκδίκαση μιας υπόθεσης.

Η ήδη τσαλακωμένη αξιοπρέπεια του επιχειρηματία θα έχει ποδοπατηθεί βάναυσα για μια ακόμη φορά, δίνοντάς του τη χαριστική βολή και πρακτικά και ψυχολογικά.

Επιβαλλόμενες ποινές έως τέσσερις (4) μήνες, φυλάκισης έως ένα (1) έτος, εφόσον το συνολικό χρέος υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ευρώ, φυλάκισης έξι (6) τουλάχιστον ετών, εφόσον το συνολικό χρέος υπερβαίνει το ποσό των 50.000 ευρώ καθώς και κάθειρξης μέχρι 10 έτη, εφόσον το συνολικό χρέος υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ, δεν δίνουν το στίγμα απλά ενός νέου εισπρακτικού μέτρου αλλά μας θέτουν ουσιαστικά το δίλλημα μήπως πράγματι πρέπει να αποδεχτούμε την πρόταση τέως βουλευτή του Νομού Πιερίας για ίδρυση σύγχρονων φυλακών στο Νομό ;

Γιατί κύριοι Υπουργοί εάν είναι να βαπτίζουμε «νοικοκυραίους» σε «εγκληματίες» είναι πολύ πιθανόν η επισκεψιμότητα συγγενών, το ρεύμα επαγγελματιών που σχετίζονται με τη νομοθεσία, η απασχόληση πολιτών της Πιερίας και ο κύκλος εργασιών που θα δημιουργηθεί, να μας ωθήσουν τελικά στην ίδρυση φυλακών ως μια στρατηγική αναπτυξιακή κίνηση για το Νομό Πιερίας.

Βεβαίως για να μη θεωρηθεί ότι τα ισοπεδώνουμε όλα πρέπει να επισημάνουμε ότι:

  • Δεν μας βρίσκει καθόλου αντίθετους η δημοσιοποίηση ονομάτων οφειλετών του Δημοσίου με χρέη πάνω από 150.000 Ευρώ καθώς και η άρση του φορολογικού απορρήτου εφόσον διαπιστώνονται παραβάσεις έκδοσης πλαστών και εικονικών στοιχείων ή νόθευσης ή μη έκδοσης στοιχείων από τα οποία προκύπτει απόκρυψη φορολογητέας ύλης, όπως και καταχωρήσεις στα βιβλία αγορών ή εξόδων που δεν πραγματοποιήθηκαν και δεν έχει εκδοθεί κανένα φορολογικό στοιχείο.
  • Επίσης είναι προς τη σωστή κατεύθυνση η μείωση των φορολογικών συντελεστών από 24% σε 20 % από 01/01/2011 για το σύνολο των κερδών και μερισμάτων Α.Ε. και Ε.Π.Ε.
  • Είναι υπέρ της ανάπτυξης το να βρίσκονται εκτός υποχρέωσης καταβολής ΦΠΑ για τρία (3) χρόνια τα νεόδμητα ακίνητα εφόσον δεν πουληθούν.
  • Είναι θετικό για την ανάπτυξη των εμπορευματικών μεταφορών η δυνατότητα επιλογής φορολόγησης με ΦΠΑ στην εκμετάλλευση εμπορευματικών κέντρων.

Από την άλλη πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν είναι και τόσο ευκρινής η διάκριση των ληξιπρόθεσμων χρεών σε «εισπράξιμα» και «μη εισπράξιμα» στη λογική του ότι μπορεί να υπάρχει ένας μεγαλο-οφειλέτης και αυτοί που είναι επιφορτισμένοι με το καθήκον είσπραξης να αποφαίνονται πως «Δεν είναι δυνατόν τώρα να εισπράξουμε από αυτόν τις 250.000 ευρώ που χρωστάει!». Ακόμη και να υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες περνάει αυτομάτως το λάθος μήνυμα.

Το να προσπαθούμε ακόμη με ημίμετρα να βοηθήσουμε σήμερα τον βαλλόμενο επιχειρηματία δεν έχει αποτέλεσμα. Το να επιτρέπεται δηλαδή η παραλαβή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ δίχως την καταβολή όλου του οφειλόμενου ποσού, δείχνει απλά καλές προθέσεις και δεν έχει κανέναν πρακτικό αντίκτυπο από τη στιγμή που απαιτείται η καταβολή το λιγότερο 40% με την υποβολή της δήλωσης και τα υπόλοιπα σε δύο ίσες μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστο μάλιστα ποσό δόσης τα 300 ευρώ και ποσοστό προσαύξησης 1%!!

Πέραν όλων των παραπάνω θεωρούμε πως η τακτική του αυτοφώρου θα συναντήσει πολλά προβλήματα πρακτικά τόσο στο αστυνομικό όσο και στο δικαστικό σκέλος. Άλλωστε η διαδικασία του αυτοφώρου και η ποινική δίωξη αναστέλλεται εάν ο οφειλέτης ζητήσει την υπαγωγή του στις διατάξεις περί εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Γενικότερα, είναι ολέθριο λάθος να εξισώνουμε την εκ συστήματος φοροδιαφυγή με τη μη έγκαιρη απόδοση του ΦΠΑ. Θα βλέπουν με απλά λόγια οι επιχειρηματίες επισκέπτες με φορητούς υπολογιστές (laptop) και θα «πηγαίνει η ψυχή τους στην Κούλουρη».

Ζούμε σε μια περίοδο όπου το κράτος δεν αποδίδει τον ΦΠΑ στον επιχειρηματία αλλά απειλεί τους επιχειρηματίες με αυτόφωρο.

Τα πορίσματα των εξεταστικών επιτροπών για πολύ βασικά ζητήματα διαφάνειας του πολιτικού μας συστήματος δεν έχουν καν απειλήσει ορισμένους με φυλάκιση.

Καμία απολύτως τρανταχτή περίπτωση μεγάλης φοροαποφυγής δεν έχουμε δει ακόμη να υπόκειται σε αυστηρή τιμωρία και απαίτηση καταβολής των οφειλομένων.

Σας παρακαλούμε θερμά μην προκαλείτε άλλο το κοινό αίσθημα και μην παίζετε πια με τη διαλυμένη ψυχολογία του μικρομεσαίου επιχειρηματία.

Η εφαρμογή προτύπων IRS (Internal Revenue Service) κατά τα Αμερικάνικα ειωθότα της περιόδου του Αλ Καπόνε στις ΗΠΑ δεν είναι πανάκεια για την Ελλάδα του σήμερα.

Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας ώστε συντονισμένα να επιμείνετε μόνο στα σημεία του Νομοσχεδίου που θα ωφελήσουν την επιχειρηματικότητα, άρα θα έχουν και αποτελεσματικό εισπρακτικό χαρακτήρα.

Με τιμή,
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΗΛΙΑΣ ΧΑΤΖΗΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
Προηγούμενο Συνάντηση της Διοίκησης του Επιμελητηρίου Πιερίας με τον Δήμαρχο Δίου-Ολύμπου

Ακολουθήστε μας

Επικοινωνία

28ης Οκτωβρίου 9, Τ.Κ. 60134, Κατερίνη

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 – 15:30

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 – 14:30

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας