Καλέστε μας +30 23510 23211
Ωράριο Δευ - Παρ 7.30 - 15.30

Ελ

En

Πρεσβεία Ελλάδος, Γραφείο Ο.Ε.Υ. Σκοπίων – Άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας και άλλων περιοριστικών μέτρων

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ)
Δ/νση: 6, Borka Taleski str. 1000 Skopje
 

Αγαπητοί Κυρίες και Κύριοι,

Σύμφωνα με τις αποφάσεις της χθεσινής 57ης συνόδου της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας:

  • Από σήμερα, 27 Μαΐου 2020, αίρονται πλήρως οι αποφάσεις για την απαγόρευση κυκλοφορίας στο έδαφος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.
  • Από αύριο Πέμπτη, 28 Μαΐου 2020, οι επιχειρήσεις μαζικής εστίασης (π.χ. εστιατόρια, καφετέριες κλπ) θα αρχίσουν να λειτουργούν βάσει καθορισμένου υγειονομικού πρωτοκόλλου, αναφορικά με τους ανοιχτούς/ εξωτερικούς χώρους.
  • Από την 1η Ιουνίου 2020, αίρονται οι αποφάσεις της Κυβέρνησης αναφορικά με την άσκηση των εργασιακών δραστηριοτήτων (π.χ. αίρεται η εκ περιτροπής εργασία/ απασχόληση κλπ). Εν τούτοις, θα παραμείνει σε ισχύ σχετικό υγειονομικό πρωτόκολλο (π.χ. για φυσική απόσταση στο χώρο εργασίας, ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό κ.ο.κ.).Εργαζόμενοι γονείς, με παιδιά έως 10 ετών ή παιδιά προσχολικής ηλικίας, δύνανται να παραμείνουν σπίτι τους μέχρι την έναρξη λειτουργίας των παιδικών σταθμών/νηπιαγωγείων.

Περαιτέρω, επισημαίνουμε ότι εξακολουθούν να ισχύουν οι ακόλουθες αποφάσεις (βλ. Ενημερωτικό Δελτίο Γραφείου ΟΕΥ Νο 19, από 23.5.2020):

  • Αναφορικά με την εφαρμογή της υποχρεωτικής απομόνωσης (καραντίνας) των πολιτών της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας που επιστρέφουν από το εξωτερικό με πτήσεις ανθρωπιστικού σκοπού, ή συνοδεία (convoy): εάν τα άτομα που εισέρχονται στο έδαφος της Βόρειας Μακεδονίας έχουν υποβληθεί σε μοριακό τεστ για τον κορωνοϊό (PCR) τις τελευταίες 72 ώρες, πριν από την είσοδο στη χώρα, και είναι αρνητικό, αντί της υποχρεωτικής απομόνωσης σε εγκαταστάσεις κρατικής επίβλεψης, παραπέμπονται στο ηπιότερο καθεστώς υποχρεωτικής κατ` οίκον απομόνωσης.
  • Περαιτέρω, όσοι τελούν σε καραντίνα σε εγκαταστάσεις κρατικής επίβλεψης, μπορούν να υποβληθούν σε τεστ, ιδίοις δαπάνοις, και εφόσον είναι αρνητικό να συνεχίσουν σε κατ` οίκον απομόνωση.
  • Αναφορικά με τις εμπορικές δραστηριότητες, εξακολουθούν να ισχύουν τα μέτρα του προβλεπόμενου από τις διατάξεις υγειονομικού πρωτοκόλλου, για λόγους ασφάλειας των πολιτών-πελατών.

Για τη συνοριακή διέλευση επενδυτών και επιχειρηματιών, βλ. προηγούμενο Ενημερωτικό Δελτίο Γραφείου ΟΕΥ Νο 21, από 26.5.2020.

Τέλος, η Επιτροπή Λοιμωδών Νόσων του Υπουργείου Υγείας της Βόρειας Μακεδονίας εντέλλεται να προετοιμάσει πρωτόκολλα εισόδου και εξόδου από τη χώρα, καθώς και τα σχετικά με τη λειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων πρωτόκολλα.

Θα επανέλθουμε ευθύς υπάρξουν περαιτέρω εξελίξεις ή επίσημες ανακοινώσεις.

 

Με εκτίμηση,
Εκ του Γραφείου ΟΕΥ Σκοπίων
Ευτυχία Ξυδιά
Γραμματέας ΟΕΥ Α’
Προηγούμενο Διαβούλευση τεχνικών προδιαγραφών για “Κάλυμμα προσώπου (μάσκα κοινότητας)”

Ακολουθήστε μας

Επικοινωνία

28ης Οκτωβρίου 9, Τ.Κ. 60134, Κατερίνη

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 – 15:30

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 – 14:30

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας