Καλέστε μας +30 23510 23211
Ωράριο Δευ - Παρ 7.30 - 15.30

Ελ

En

Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο

ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Με αφορμή την ορθή ανακοινωθείσα παράταση για την υπαγωγή στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο έως τις 30 Μαρτίου 2012, πιστεύω ότι πρέπει να μπούμε και στην ουσία της ρύθμισης που βρίσκει την επιχειρηματική κοινότητα στη δυσχερέστερη ίσως μεταπολιτευτικά θέση.

Στη ρύθμιση δύνανται να υπαχθούν βασικές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, καθώς και υπέρ τρίτων, βεβαιωμένες στις ΔΟΥ ή στα Τελωνεία, μέχρι 10.000 ευρώ όταν πρόκειται για φυσικά πρόσωπα και έως 75.000 ευρώ όταν πρόκειται για νομικά πρόσωπα.

Είναι εκτιμούμε η κατάλληλη στιγμή να επανακαθοριστούν οι προϋποθέσεις υπαγωγής (όρια υπαγωγής και αριθμός των δόσεων) στη ρύθμιση σύμφωνα πάντοτε με την Παρ.8, Άρθρο 3 του Ν.4038/2010, όπως τροποποιήθηκε με τον Ν. 4047/2012.

Άλλωστε έχετε την ισχύ ώστε με δική σας απόφαση να ρυθμιστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις υπαγωγής στην ρύθμιση και μετά την 29η Φεβρουαρίου 2012, καθώς σύμφωνα με το νέο Νόμο 4047/2012: «Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών ?μπορεί να ρυθμίζεται κάθε ειδικότερο θέμα εφαρμογής των διατάξεων της παρούσας παραγράφου».

Δεν αντιλαμβανόμαστε καταρχήν ως εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, ποιος είναι ο λόγος σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο, της διαφορετικής αντιμετώπισης μιας Ομόρρυθμης για παράδειγμα Εταιρίας με έναν επιχειρηματία που δραστηριοποιείται ατομικά-όσον αφορά τη διαφοροποίηση στη φορολογική αντιμετώπιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Ποια ισορροπημένη πολιτική μας επιβάλλει να βλέπουμε «με άλλο μάτι» ένα φυσικό πρόσωπο με οφειλές 10.000 ευρώ προς το δημόσιο, από δύο πρόσωπα έναν για παράδειγμα ομόρρυθμο εταίρο και έναν ετερόρρυθμο εταίρο μιας Ε.Ε. που χρωστά 14.000;

Γνωρίζοντας όλοι τις επιπτώσεις που έχει ο Νόμος για τις οφειλές που ξεπερνούν τις 150.000 ευρώ αναφορικά με τις εταιρίες, παρακαλούμε όπως

αυξήσετε το όριο των 75.000 ευρώ σε 149.000 ευρώ για να δείξετε μια ουσιαστική πολιτική βούληση πρακτικής αρωγής προς τους επιχειρηματίες, τοποθετώντας ρεαλιστικά το ποσό των οφειλών λίγο παρακάτω από το όριο του νόμου που επιφέρει και τις ανάλογες κυρώσεις.

Κύριε Υπουργέ,

Δείτε σας παρακαλώ με προσοχή ότι με την προτεινόμενη ρύθμιση το Δημόσιο έχει τη δυνατότητα να μαζέψει το μεγαλύτερο μέρος των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεών του καθώς οι επιχειρηματίες μας, εκτιμώ πανελλαδικά δεν είναι εν δυνάμει φοροφυγάδες αλλά βιοπαλαιστές που επιθυμούν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους αλλά αδυνατούν σήμερα να ανταποκριθούν λόγω των διαμορφωθέντων οικονομικών συνθηκών.

Γνωρίζουμε και τι σημαίνει Δημοσιονομικό Συμφέρον της χώρας και επίσης τι σημαίνει ανάληψη ευθυνών σε ένα τραπέζι διαπραγμάτευσης με τους δανειστές μας.

Είμαι όμως απολύτως βέβαιος ότι με τα κατάλληλα επιχειρήματα και διαπραγματευτική δεινότητα έχουμε τη δυνατότητα ως κράτος να επιτύχουμε τουλάχιστον σε αυτή τη ρύθμιση ώστε να δώσουμε διέξοδο στο βαλλόμενο μικρομεσαίο επιχειρηματία.

 

Προηγούμενο 1ο ΕΛΛΗΝΟΚΙΝΕΖΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΠΕΚΙΝΟ, 11 & 12 ΜΑΪΟΥ 2012

Ακολουθήστε μας

Επικοινωνία

28ης Οκτωβρίου 9, Τ.Κ. 60134, Κατερίνη

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 – 15:30

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 – 14:30

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας