Καλέστε μας +30 23510 23211
Ωράριο Δευ - Παρ 7.30 - 15.30

Ελ

En

Στην Γενική Συνέλευση της Κ.Ε.Ε.Ε. στα Τρίκαλα συμμετείχε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου

Ο αναπτυξιακός ρόλος των Επιμελητηρίων και η συμβολή τους σήμερα στην Εθνική Οικονομία» ήταν το βασικό θέμα της ομιλίας του Κωνσταντίνου Μίχαλου  στη γενική Συνέλευση της Κ.Ε.Ε. στα Τρίκαλα στις 11-12-13 Νοεμβρίου, στην οποία συμμετείχε  και ο πρόεδρος  του Επιμελητηρίου Πιερίας.

Το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών πριν από λίγες ημέρες επιβεβαίωσε, για μια ακόμη φορά, ότι το περιβάλλον γύρω μας αλλάζει με ραγδαίους ρυθμούς. Παρά την υπέρβαση του αρχικού σοκ, σε όλες τις αγορές του κόσμου επικρατεί αυξημένη ανασφάλεια. Οι σχέσεις ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης κινούνται πλέον σε αχαρτογράφητα νερά, εφόσον κανείς ακόμη δεν είναι σε θέση να προβλέψει τις πραγματικές προθέσεις και τις κινήσεις του νέου Αμερικανού Προέδρου.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες, φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 2016 θα κλείσει με ύφεση της τάξης του 0,3%, ενώ για το 2017 αναμένεται επιτάχυνση της οικονομίας με ρυθμό 2,7%. Οι εκτιμήσεις αυτές θα έλεγα ότι είναι αρκετά-έως και υπέρ-αισιόδοξες, με βάση τα δεδομένα που ισχύουν σήμερα. Με βάση την κατάσταση που βιώνουν καθημερινά οι πολίτες και οι επιχειρήσεις. Μια κατάσταση που γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Οι διαγραφές επιχειρήσεων από το ΓΕΜΗ το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2016 αυξήθηκαν κατά 33,5% σε σχέση με πέρυσι.

Ο επιχειρηματίας καλείται σήμερα να πληρώσει πάνω από το 50% των εσόδων του σε φόρους και εισφορές. Και από τον Ιανουάριο τίθενται σε ισχύ μια σειρά από νέα μέτρα, που ψηφίστηκαν το περασμένο καλοκαίρι. Η επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου που έχει τεθεί για το 2017 βασίζεται κατά 80% στην αύξηση των εσόδων και μόνο κατά  20% στη συγκράτηση των δαπανών.

Πώς θα ανακάμψει η αγορά και η οικονομία, με αυτή τη φορολογία;

Για να έχουμε ανάπτυξη το 2017 και τα επόμενα χρόνια, χρειάζεται να καλυφθούν τρεις θεμελιώδεις προϋποθέσεις.

Πρώτον: αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής, προς την κατεύθυνση της μείωσης της φορολογίας. Οι προτάσεις μας είναι γνωστές:

  • OΚαθιέρωση ενιαίου flat rate συντελεστή για τις επιχειρήσεις, που δεν θα ξεπερνά το 20%
  • OΣταδιακή μείωση των συντελεστών ΦΠΑ
  • OΚαθιέρωση δύο μόνο συντελεστών φορολογίας εισοδήματος,  22% και 33%, για όλα τα είδη εισοδημάτων
  • OΚατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ και απόδοση του κύριου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • OΚατάργηση φοροαπαλλαγών και εκπτώσεων
  • OΚίνητρα για τη χρήση του πλαστικού χρήματος και της ηλεκτρονικής είσπραξης ΦΠΑ
  • OΣύσταση Ειδικού Σώματος Δίωξης για την καταπολέμηση του παραεμπορίου.

Ας καταφέρει, επιτέλους, το κράτος να μαζέψει τα εκατομμύρια ευρώ που χάνει από το λαθρεμπόριο, από το παραεμπόριο και τη φοροδιαφυγή. Και να πάψει να επιβαρύνει όλο και περισσότερο τους ειλικρινείς και συνεπείς φορολογούμενους. Γιατί κι αυτοί, δεν αντέχουν πλέον άλλο. Δεν πάει άλλο με τους φόρους. Αν δεν το συνειδητοποιήσουν αυτό κυβέρνηση-και βεβαίως και οι δανειστές-δεν θα δούμε ανάπτυξη σύντομα.

Δεύτερη προϋπόθεση για την ανάκαμψη: ομαλοποίηση του τραπεζικού συστήματος. Πρέπει να σταματήσουν τα παιχνίδια. Και να προχωρήσουμε με Διοικήσεις, οι οποίες θα έχουν ως αποκλειστική προτεραιότητα τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος. Πρέπει να τρέξουν γρήγορα οι κινήσεις για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων

Η Επιμελητηριακή Κοινότητα έχει προτείνει στο συγκεκριμένο ζήτημα να υπάρξει εξατομικευμένη αντιμετώπιση κάθε περίπτωσης. Επιπλέον πιέζουμε για την αξιοποίηση του θεσμού της διαμεσολάβησης. Γιατί υπάρχουν επιχειρήσεις, οι οποίες διαθέτουν βιώσιμα επιχειρηματικά σχέδια. Και πολλές μπορούν να σωθούν, μέσα από τη διαδικασία αυτή. Τα Επιμελητήρια μπορούν να αναλάβουν αυτό το ρόλο. Μπορούν, επίσης, να αξιοποιήσουν τη γνώση τους σε οικονομοτεχνικά θέματα, αναλαμβάνοντας ρόλο ανεξάρτητων συμβούλων, κατά τη διαδικασία αξιολόγησης των επιχειρήσεων με μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Αυτή ήταν και η θέση μας, σε σχέση με το νέο Πτωχευτικό Κώδικα.

Η τρίτη βασική προϋπόθεση για την ανάκαμψη της οικονομίας είναι η εφαρμογή μιας εθνικής στρατηγικής, για την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων

Τα Επιμελητήρια είναι ο θεσμός που βρίσκεται σε καθημερινή επαφή με τα προβλήματα, τις προσδοκίες, αλλά και τις δυνατότητες των επιχειρήσεων, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Είναι ο θεσμός που διαθέτει τοπική γνώση-το κλειδί, δηλαδή-τόσο για το σχεδιασμό, όσο και για την υλοποίηση αποτελεσματικών αναπτυξιακών παρεμβάσεων. Είμαστε υπερήφανοι γιατί εκπροσωπούμε το δυναμικό, το δημιουργικό, το ελπιδοφόρο κομμάτι της Ελλάδας. Τι 900.000 επιχειρήσεις που εξασφαλίζουν δουλειά και εισόδημα σε εκατομμύρια οικογένειες.  Τις επιχειρήσεις που αγωνίζονται καθημερινά και στηρίζουν την οικονομία. Για αυτές τις επιχειρήσεις, έχουμε χρέος να γινόμαστε συνεχώς καλύτεροι. Να γινόμαστε πιο χρήσιμοι, πιο αποτελεσματικοί, πιο δημιουργικοί. Να είμαστε εμείς ο σταθερός, ο αξιόπιστος σύμμαχος της επιχειρηματικότητας και της ανάπτυξης, μέσα σε ένα περιβάλλον που παραμένει αντίξοο και αβέβαιο.

Προηγούμενο Ο Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος στην Πιερία μετά απο πρόσκληση του Επιμελητηρίου

Ακολουθήστε μας

Επικοινωνία

28ης Οκτωβρίου 9, Τ.Κ. 60134, Κατερίνη

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 – 15:30

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 – 14:30

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας