Καλέστε μας +30 23510 23211
Ωράριο Δευ - Παρ 7.30 - 15.30

Ελ

En

Συνάντηση για θέματα εμπορίου – λαϊκών αγορών με τον Αντιπριφερειάρχη Κ. Καραπαναγιωτίδη

Συνάντηση για το παραεμπόριο και τις λαϊκές αγορές

ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΚΑΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΑΚΟΥΣΕ Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ Κ. ΚΑΡΑΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ

Ηλίας Χατζηχριστοδούλου: Υπάρχει θέμα ελεγκτικού μηχανισμού. Στελεχώστε πρώτα τις υπηρεσίες σας και μετά κάνουμε συσκέψεις

Τη γλώσσα της αλήθειας μίλησε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου περιγράφοντας τις πραγματικές διαστάσεις της κατάστασης που διαμορφώνεται σήμερα στο θέμα του ελέγχου του παραεμπορίου, αλλά και στο θέμα των αδειοδοτήσεων των λαϊκών αγορών και του ελέγχου των παράνομων μικροπωλητών κατά τη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 24 Απριλίου στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας. Η συνάντηση, η οποία είχε ως αντικείμενο θέματα Εμπορίου και Λαϊκών Αγορών και την ενημέρωση σχετικά με το νέο σχέδιο νόμου, πραγματοποιήθηκε υπό τον αρμόδιο Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας για θέματα Βιομηχανίας, Ανάπτυξης και Εμπορίου κ. Κων/νο Καραπαναγιωτίδη.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι Νίκος Μακρίδης και Δημήτρης Τσιμήτρης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κατερίνης κ. Κων/νος Ρέχας, η Πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματικών Λιτοχώρου κα Φανή Κουτσιμανή, ο Πρόεδρος του Σωματείου Εμπόρων και Βιοτεχνών Αιγινίου και Περιχώρων κ. Πέτρος Τερζής, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Π.Ε. Πιερίας κ. Γεώργιος Βλάχος, η Προϊσταμένη του Τμήματος Εμπορίου και Τουρισμού κα Χρυσάνθη Καζαντζίδου, η Αντιδήμαρχος του Δήμου Δίου-Ολύμπου κα Σοφία Νούλα, εκπρόσωπος του Δήμου Κατερίνης, εκπρόσωποι των παραγωγών και των πωλητών των λαϊκών αγορών, ενώ τη συνάντηση άνοιξε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κα Σοφία Μαυρίδου.

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου συνεχάρη αρχικά τους περιφερειακούς σύμβουλους κ.κ. Νίκο Μακρίδη και Απόστολο Παπαϊωάννου για την ανάληψη αρμοδιοτήτων υπηρεσιών της Π.Ε. Πιερίας που σχετίζονται με θέματα ανάπτυξης και τούς ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο τους.

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου σημείωσε πως μέσα στο τελευταίο τρίμηνο προηγήθηκαν δύο συναντήσεις στην Πιερία σχετικά με θέματα παραεμπορίου και λαϊκών αγορών. Ωστόσο, γεγονός παραμένει πως ουσιαστικά βήματα προόδου δεν έχουν γίνει, ειδικά στο μείζον πρόβλημα του παραεμπορίου. Πρόσθεσε δε πως υπάρχει θέμα ελεγκτικού μηχανισμού, καθώς το Τμήμα Εμπορίου και Τουρισμού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας παραμένει υποστελεχωμένο και απαρτίζεται από δύο μόλις άτομα, τα οποία, παρά τις καλές προθέσεις τους να στηρίξουν την υγιή επιχειρηματικότητα, αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, αφού πρέπει να καλύψουν μια περιοχή που ξεκινά από το Λιβάδι και καταλήγει στους Ν. Πόρους.

«Ακόμη δεν έχετε στελεχώσει το Τμήμα Εμπορίου. Ολόκληρο το προηγούμενο καλοκαίρι η Αντιπεριφέρεια απουσίαζε από την πάταξη του παραεμπορίου. Ευτυχώς που είχαμε δίπλα μας ανθρώπους όπως το Διοικητή της Αστυνομικής Διεύθυνσης και τους αστυνομικούς, το Δήμαρχο Κατερίνης κ. Σάββα Χιονίδη και τη Δημοτική Αστυνομία, τον Εμπορικό Σύλλογο Κατερίνης και τους υπόλοιπους Εμπορικούς Συλλόγους. ΓιΆ αυτό ίσως θα έπρεπε πρώτα να στελεχώσετε τις υπηρεσίες σας και κατόπιν να κάνετε συσκέψεις», υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου. Συνέπεια των παραπάνω είναι οι έλεγχοι να μην είναι αποτελεσματικοί, ειδικά όσον αφορά στην ποιότητα και τη σύσταση των παρεχόμενων προϊόντων και υπηρεσιών.

Επιπλέον, ο κ. Χατζηχριστοδούλου επισήμανε πως το Επιμελητήριο συνεχίζει να γίνεται αποδέκτης μιας σειράς καταγγελιών που σχετίζονται με το παραεμπόριο. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε επώνυμη καταγγελία που έγινε από μικροπωλητές, οι οποίοι, ενώ πασχίζουν να βγάλουν το μεροκάματο, έρχονται αντιμέτωποι με αντίστοιχους παράνομους πωλητές. Μάλιστα, η αδυναμία του ελεγκτικού μηχανισμού φτάνει σε τέτοιο σημείο ώστε «πουλάνε ακόμη και μέσα στις υπηρεσίες όπου στεγάζονται οι ελεγκτικοί μηχανισμού που θα έπρεπε να μας προστατέψουν», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στην καταγγελία τους.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Χατζηχριστοδούλου έθεσε επίσης μια σειρά από ερωτήματα που αφορούν στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας, της κάθε Περιφερειακής Ενότητας και των Δήμων σχετικά με τις άδειες που δίνονται στους παραγωγούς και τους πωλητές των λαϊκών αγορών σημειώνοντας πως το τοπίο παραμένει αδιευκρίνιστο, ασαφές και θολό.

Στα ίδια προβλήματα αναφέρθηκαν και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων της Πιερίας δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα του παραεμπορίου και στις καταστροφικές συνέπειές του για τους επαγγελματίες.

Από την πλευρά του ο κ. Καραπαναγιωτίδης σημείωσε πως δεν υπάρχει ακόμη πλήρης ενημέρωση για το περιεχόμενο και τις αλλαγές που θα περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί για ψήφιση. Πρόσθεσε επίσης πως δεν έχει ακόμη δρομολογηθεί η εκπαίδευση των υπαλλήλων που στελεχώνουν τα κλιμάκια ελέγχου, ούτε έχει ενεργοποιηθεί ο λογαριασμός για την αποζημίωσή τους, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξί πως το σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί θα ανατρέψει προς το καλύτερο αυτά τα δεδομένα.

Προηγούμενο Απονομή Βεβαιώσεων Παρακολούθησης στους συμμετέχοντες στα σεμινάριο ΕΦΕΤ & Τεχνικού Ασφαλείας, 22 Απρ. 2013

Ακολουθήστε μας

Επικοινωνία

28ης Οκτωβρίου 9, Τ.Κ. 60134, Κατερίνη

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 – 15:30

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 – 14:30

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας