Καλέστε μας +30 23510 23211
Ωράριο Δευ - Παρ 7.30 - 15.30

Ελ

En

Συνάντηση της Δ.Ε. της ΚΕΕΕ με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα

Συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξη Τσίπρα, είχε το μεσημέρι της Τρίτης 19/8/2014 η Διοικητική Επιτροπή της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), στον οποίον κατέθεσε τις προτάσεις της ως ακολούθως:

Μείωση του φορολογικού συντελεστή στα κέρδη των επιχειρήσεων στο 15%, μείωση των συντελεστών προκαταβολής φόρου εισοδήματος στο 30% για τις προσωπικές επιχειρήσεις και στο 60% για τις Α.Ε., ενώ για τα φυσικά πρόσωπα αφορολόγητο 7,000.00 ευρώ και ανώτατο συντελεστή φορολόγησης το 32%. Επισημάνθηκαν οι εξοντωτικές ποινές της εφορίας που πρέπει να εξορθολογισθούν και να αρθεί τελείως η προσωποκράτηση, τονίστηκε η ανάγκη άμεσης ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές από 25 ως 100 μηνιαίες δόσεις ανάλογα με το ύψος της οφειλής, καθώς τέλος και η ανάγκη σημαντικής μείωσης του Φ.Π.Α.

Αποτελεσματική και εφαρμόσιμη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία με κεφαλαιοποίησή τους και αποπληρωμή σε 100 μηνιαίες δόσεις. Δόθηκε έμφαση στην καίρια αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας που αποτελεί μάστιγα για την κοινωνία και για τις υγιείς και νομοταγείς επιχειρήσεις που έτσι δέχονται αθέμιτο ανταγωνισμό από τις επιχειρήσεις που αποκομίζουν τεράστια κέρδη από τη μαύρη εργασία και ζητήθηκε η άμεση ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών του Υπουργείου Εργασίας.

Αλλαγή της στάσης των τραπεζών με τα απαγορευτικά επιτόκια χορηγήσεων, όσον αφορά στο μείζον πρόβλημα της αγοράς που είναι η έλλειψη ρευστότητας, επίσης επισημάνθηκε η ανάγκη για άμεση επίλυση του θέματος των «κόκκινων» δανείων και τέλος το μεγάλο πρόβλημα της αποπληρωμής των οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες.Ειδικότερα για τα «κόκκινα» δάνεια προτάθηκε η θέσπιση πλαισίου διαχωρισμού των οφειλετών έτσι ώστε να στηρίζονται οι επιχειρήσεις που καίτοι υπερχρεωμένες εξακολουθούν να παραμένουν βιώσιμες και αυτό επιτυγχάνεται με την αναπροσαρμογή του χρέους σε επίπεδο που καθιστά δυνατή την εξυπηρέτησή του και βεβαίως να υπάρχει οπωσδήποτε μια δεύτερη ευκαιρία μέσω της ταχείας επικύρωσης προσυμφωνημένων διαδικασιών αναδιάρθρωσης που θα μπορούν να οδηγήσουν τις επιχειρήσεις αυτές σε βελτίωση της αποδοτικότητας, της ρευστότητας και της φερεγγυότητάς τους ενώ επίσης να προβλέπεται διάκριση ανάμεσα στον δανεισμό προς τις πολύ μικρές και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε σχέση με τις μεγάλες επιχειρήσεις και ακόμη να προβλεφθεί μια εξωδικαστική αναδιάρθρωση των οφειλών.

Αμεση μείωση του Ε.Φ.Κ. του πετρελαίου θέρμανσης και λήψη των κατάλληλων μέτρων για τον περιορισμό του λαθρεμπορίου και της νοθείας των καυσίμων επειδή αποδείχθηκε ότι η λήψη πρόχειρων και αποσπασματικών μέτρων, όπως η εξίσωση του Ε.Φ.Κ. στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, δεν επέφερε θετικά αποτελέσματα ούτε στην οικονομία ούτε στην κοινωνία, γι’ αυτό πρέπει άμεσα να αρθεί το μέτρο αυτό και να επανέλθει ο Ε.Φ.Κ. στο πετρέλαιο θέρμανσης στα επίπεδα του 2011 και οπωσδήποτε να ληφθούν άμεσα ουσιαστικά μέτρα για την πάταξη του λαθρεμπορίου και της νοθείας των καυσίμων, όπως π.χ. με την εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος εισροών-εκροών σε όλα τα στάδια διάθεσης και διακίνησης καυσίμων, κάτι που είναι νομοθετημένο ήδη από το 2009.

Ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών και σοβαρή εποπτεία της αγοράς επειδή αυτό απαιτείται και όχι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές αφού το αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης αποδείχθηκε ακριβώς το αντίθετο από το επιδιωκόμενο, όχι μόνο στο πετρέλαιο θέρμανσης αλλά γενικότερα, καθώς δημιουργεί ισχυρό κίνητρο φοροδιαφυγής.

Ριζική αναμόρφωση της φορολογίας ακινήτων, η οποία σήμερα αγγίζει τα όρια της δήμευσης. Ο νέος Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων εξελίσσεται σε ένα νέο χαράτσι, πολύ βαρύτερο και πιο άδικο από το γνωστό «χαράτσι» της ΔΕΗ. Ιδιαίτερα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν επαγγελματική στέγη και για τους ιδιοκτήτες απρόσοδων ακινήτων, ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. θα οδηγήσει τις περιουσίες τους σε πλήρη απαξίωση και για το λόγο αυτό το Υπουργείο Οικονομικών οφείλει άμεσα να επανεξετάσει τη φορολογία ακινήτων στο σύνολό της καθώς με την παρούσα μορφή το μόνο που θα καταφέρει είναι να οδηγήσει χιλιάδες ιδιοκτήτες σε αφανισμό και τις περιουσίες τους σε μπαράζ πλειστηριασμών.

Αντιμετώπιση του παραεμπορίου με ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και αναβάθμιση του εξοπλισμού με σύγχρονα μηχανήματα στα τελωνεία όλης της χώρας από όπου διαπιστωμένα πλέον εισέρχονται μεγάλες ποσότητες παράνομων προϊόντων αφού οι προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα δεν έχουν αποφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας, αφού άκουσε προσεκτικά τις προτάσεις της Διοικητικής Επιτροπής της ΚΕΕΕ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι στο πλαίσιο των επαφών του ενόψει της Δ.Ε.Θ. κάλεσε πρώτους τους εκπροσώπους της επιμελητηριακής κοινότητας για να ενημερωθεί για τν πραγματική εικόνα της αγοράς και να ακούσει συγκεκριμένες προτάσεις και λύσεις που θα βοηθήσουν την έξοδο της οικονομίας και της χώρας από την κρίση και ζήτησε από τους εκπροσώπους της ΚΕΕΕ μόνιμη επικοινωνία και συνεργασία, προκειμένου οι προτάσεις τους να συνεκτιμώνται στη χάραξη της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ καθώς στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα το κόμμα θα πραγματοποιήσει ειδικές εκδηλώσεις για την οικονομία επειδή κρίνει ως αναγκαία προϋπόθεση για την επιστροφή από την κρίση στην ανάπτυξη, την ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και της παραγωγικής βάσης, που μπορούν να πετύχουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης τρεις με τέσσερις φορές πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Κυρίαρχο ρόλο θα παίξουν οι επικείμενες επαφές της κυβέρνησης με την τρόικα αλλά και οι εξελίξεις στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και στα βόρεια. Οσον αφορά στο εσωτερικό της χώρας, διαβεβαίωσε ο κ. Τσίπρας, ότι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει την κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα σε νομοθετικές αλλαγές για την αποκατάσταση των φορολογικών αδικιών και τη δημιουργία αναπτυξιακού κλίματος με ρυθμίσεις των «κόκκινων» δανείων, των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, τη μείωση του κόστους ενέργειας κ.τ.λ., προτάσεις τις οποίες θα δημοσιοποιήσει πριν ξεκινήσει η διαπραγμάτευση μεταξύ Ελλάδας και τρόικας για τη βιωσιμότητα του χρέους μας. Τόνισε επίσης την πρόθεσή του για την σύνταξη ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης της χώρας σε συνεργασία με κοινωνικούς και επιχειρηματικούς φορείς αλλά και όσες πολιτικές δυνάμεις το επιθυμούν αφού στόχος είναι η σύναψη μιας νέας κοινωνικής συμφωνίας και η επίτευξη μιας ευρύτερης κοινωνικής συστράτευσης. Τέλος, επαναβεβαίωσε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την στήριξη του επιμελητηριακού θεσμού, καθώς θεωρεί τα επιμελητήρια βασικούς φορείς για την ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικότητας σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας, κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, ως μέλος της Διοικητικής Επιτροπής της ΚΕΕΕ αλλά και ως αρμόδιος για το παραεμπόριο εξουσιοδοτημένος επίσημα από την ΚΕΕΕ, τοποθετήθηκε καίρια στα παραπάνω ζητήματα, προτείνοντας και τονίζοντας ιδιαίτερα την ανάγκη άμεσης και καίριας πάταξης του παραεμπορίου με ένταση των ελέγχων σε όλα τα τελωνεία της χώρας από όπου εισέρχονται μεγάλες ποσότητες παράνομων προϊόντων και αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την σωστή οργάνωση των σημείων αυτών με συνδυασμό κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού και υλικοτεχνικού εξοπλισμού.

Προηγούμενο 24η Διεθνής Έκθεση Τροφίμων, Ποτών, Μηχανημάτων, Εξοπλισμού & Συσκευασίας DETROP και η 5η Διεθνής Έκθεση Οίνου OENOS

Ακολουθήστε μας

Επικοινωνία

28ης Οκτωβρίου 9, Τ.Κ. 60134, Κατερίνη

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 – 15:30

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 – 14:30

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας