Καλέστε μας +30 23510 23211
Ωράριο Δευ - Παρ 7.30 - 15.30

Ελ

En

Συνάντηση της ΚΕΕΕ με τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Νίκο Δένδια και τον Υφυπουργό κ. Γεράσιμο Γιακουμάτο

Συνάντηση με τη διοικητική επιτροπή της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος πραγματοποίησαν, το απόγευμα της Δευτέρας 14 Ιουλίου, ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Νίκος Δένδιας, και ο υφυπουργός, κ. Γεράσιμος Γιακουμάτος. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης είχε την ευκαιρία να ακούσει από τη Διοικητική Επιτροπή της ΚΕΕ, τις θέσεις και τις απόψεις της Επιμελητηριακής Κοινότητας για μείζονα ζητήματα που απασχολούν το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας.

Στη συνάντηση παραβρέθηκε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας και μέλος της ΔΕ της ΚΕΕΕ κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου ο οποίος αναφέρθηκε στα ζητήματα του παρεμπορίου, της φορολογίας και της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων.

Παρεμπόριο

Αναφερόμενος στο παρεμπόριο ο κ. Χατζηχριστοδούλου σημείωσε ότι «είναι γνωστό σε όλους το πλήγμα που φέρνει στην ήδη δοκιμαζόμενη ελληνική επιχειρηματικότητα το παρεμπόριο και η παραοικονομία που ανθούν στη χώρα μας και κερδοφορούν εις βάρος των νόμιμων επιχειρηματιών γιατί απλά υπάρχει αδυναμία συντονισμού των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους. Δεν θα αναλύσω το πρόβλημα γιατί όλοι εδώ γνωρίζουμε καλά το τι γίνεται στην αγορά αλλά θα αναφερθώ σε συγκεκριμένες προτάσεις για την πάταξη του παρεμπορίου και της παραοικονομίας. Πρώτον, χρειάζεται αποτελεσματικότερος έλεγχος στα τελωνεία κατά την είσοδο των προϊόντων αυτών στη χώρα μας. Εφιστούμε κυρίως την προσοχή στα μεγάλα λιμάνια ζητώντας να γίνεται χρήση σύγχρονων συστημάτων ελέγχου ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των δεσμευόμενων προϊόντων. Δεύτερον, ζητάμε να γίνεται διενέργεια αυστηρών ελέγχων στις αποθήκες όπου συγκεντρώνονται τα προϊόντα του παρεμπορίου. Τρίτον, να διενεργούνται αυστηροί και συνεχείς έλεγχοι στο δίκτυο πώλησης, στα πεζοδρόμια, τους δρόμους, τις πλατείες, στους παράνομους μικροπωλητές. Όχι στους δειγματοληπτικούς – αποσπασματικούς ελέγχους σε επιλεγμένα σημεία. Τέταρτον, να δημιουργηθεί ανεξάρτητο Σώμα Δίωξης Παρεμπορίου που θα επιφορτιστεί με το έργο της πάταξης του παρεμπορίου και του λαθρεμπορίου. Πέμπτον, να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή μια αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική. Και αυτό διότι το παραεμπόριο είναι αλληλένδετο με τη λαθρομετανάστευση καθώς για να πειστούν οι λαθρομετανάστες ότι δεν έχουν δυνατότητα να βγάζουν μεροκάματα θα πρέπει να κηρυχθεί άμεσος πόλεμος στο παρεμπόριο. Τότε θα εξασφαλίσουμε τις κατάλληλες συνθήκες για τον οικειοθελή επαναπατρισμό τους».

Φορολογία – Χρηματοδότηση Επιχειρήσεων

Για το θέμα της φορολόγησης των επιχειρήσεων, ο κ. Χατζηχριστοδούλου ζήτησε την παρέμβαση του Υπουργείου ώστε να υπάρξει ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο που δεν θα αντιμετωπίζει τον ελεύθερο επαγγελματία σαν εχθρό αλλά θα είναι σύμμαχος της παραγωγικής τάξης της χώρας. Ζήτησε οι φορολογικοί συντελεστές να μειωθούν ώστε να μπορέσει η ελληνική επιχειρηματικότητα να γίνει πραγματικά ανταγωνιστική και να αυξηθούν οι εξαγωγές. Κλείνοντας, αναφέρθηκε στο κρίσιμο ζήτημα της έλλειψης ρευστότητας των επιχειρήσεων, κυρίως των μικρομεσαίων, υποδεικνύοντας τα «κόκκινα δάνεια» και την ανάγκη για ευνοϊκότερη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία. Τέλος, ζήτησε να υπάρξει ουσιαστική στήριξη της επιχειρηματικότητας από τα χρηματοδοτικά προγράμματα του ΕΣΠΑ αλλά και ευνοϊκότερους όρους δανεισμού από τις τράπεζες.

Προηγούμενο 6η ΕΒΕΠ-ΚΜ 2014 – Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη λειτουργεία των κυλικείων (εσωτερικού & εξωτερικού χώρου)

Ακολουθήστε μας

Επικοινωνία

28ης Οκτωβρίου 9, Τ.Κ. 60134, Κατερίνη

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 – 15:30

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 – 14:30

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας