Καλέστε μας +30 23510 23211
Ωράριο Δευ - Παρ 7.30 - 15.30

Ελ

En

Συνεδρίαση Δ.Σ. Επιμελητηρίου στον Κολινδρό

Ηλίας Χατζηχριστοδούλου: Τα μέλη του Επιμελητηρίου δεν πρέπει να διστάζουν να διεκδικούν

Οι προβληματισμοί και οι αγωνίες των επιχειρηματιών της Βόρειας Πιερίας βρέθηκαν για μια ακόμη φορά στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Πιερίας.

Η ανοιχτή συνεδρίαση αυτή τη φορά πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 11-03-2013 στην αίθουσα συνεδριάσεων του πρώην Δημαρχείου Κολινδρού, στο πλαίσιο της προσπάθειας του Επιμελητηρίου για καλύτερη ενημέρωση προς και από τα μέλη του. Αξίζει να σημειωθεί πως η προηγούμενη συνεδρίαση είχε γίνει στο Αιγίνιο στις 27-02-2013.

Το παρόν στη συνεδρίαση έδωσαν εκπρόσωποι επαγγελματικών σωματείων και επαγγελματίες της περιοχής, οι οποίοι έθεσαν προς συζήτηση κρίσιμα θέματα για τη λειτουργία και την επιβίωση των επιχειρήσεών τους, όπως η πάταξη του παραεμπορίου και ο έλεγχος των λαϊκών αγορών, η υπερφορολόγηση, η θέσπιση ωραρίου λειτουργίας, αλλά και το ενδεχόμενο ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές.

Τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου καλωσόρισε ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κολινδρού κ. Αργύριος Θεοδώρου, ο οποίος επικρότησε τις εκτός έδρας συνεδριάσεις που δίνουν τη δυνατότητα για αμεσότερη επαφή με επιχειρηματίες-μέλη, ενώ πρότεινε παρόμοιες κινήσεις να γίνονται συχνότερα.

Ενημέρωση για τις δράσεις του Επιμελητηρίου

Τους προβληματισμούς, τις προτάσεις, τις αγωνίες, αλλά και τις ενστάσεις των επαγγελματιών ζήτησε να ακούσει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου διευκρινίζοντας πως το Επιμελητήριο δε λειτουργεί ξεχωριστά, ατομικά και μεμονωμένα για τον κάθε επιχειρηματία, αλλά συλλογικά για την ανάπτυξη του τόπου. «Πρέπει να γνωρίζετε πως το Επιμελητήριο δεν ανήκει στον Πρόεδρο ή το Δ.Σ., ανήκει στα μέλη του. Δεν πρέπει να διστάζετε να διεκδικείτε. Εσείς έχετε τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο», τόνισε ο κ. Χατζηχριστοδούλου.

Επιπλέον, υπογράμμισε μια σειρά από δράσεις του Επιμελητηρίου, χάρη στις οποίες επωφελούνται οι επιχειρηματίες και οι τοπικές αγορές. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στη συμμετοχή και την προβολή των επιχειρήσεων μέσα από εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, στην εκπαίδευση και κατάρτιση των επαγγελματιών μέσω σεμιναρίων της Σχολής του Επιμελητηρίου και της συνεργασίας με διακεκριμένα ιδρύματα, όπως το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, αλλά και την επιτυχία κατάργησης της βίζας από τη Σερβία, γεγονός με θετικό αντίκτυπο σε όλους σχεδόν τους τομείς της τοπικής οικονομίας.

ΣυνεΙδιαίτερη μνεία ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου έκανε στον αγώνα για την πάταξη του παραεμπορίου και της παραοικονομίας. «Ξεκινήσαμε έναν μαραθώνιο αγώνα, καταφέραμε να πάμε το θέμα στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων και τελικά κατόπιν των δικών μας προτάσεων δημιουργήθηκε το Σώμα Δίωξης Παραεμπορίου», σημείωσε ο κ. Χατζηχριστοδούλου εκφράζοντας την αισιοδοξία του πως φέτος η κατάσταση θα παρουσιάσει βελτιωμένη εικόνα.

Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί στην ενημέρωση που παρέχει το Επιμελητήριο για τα προγράμματα του ΕΣΠΑ και τον αναπτυξιακό νόμο, τις επιχειρηματικές αποστολές, την κάρτα μέλους που εξασφαλίζει παροχές σε κλινικές, την οργανωμένη και πλήρως ενημερωμένη ιστοσελίδα μέσω της οποίας ο επιχειρηματίας μπορεί να αντλήσει πληροφορίες, να αναζητήσει βιογραφικά υποψηφίων εργαζομένων, αλλά και να διαφημιστεί δωρεάν, τη διεξαγωγή κλαδικών μελετών, καθώς και τη λειτουργία δανειστικής επιχειρηματικής βιβλιοθήκης.

Παραεμπόριο, λαϊκές και παράνομοι μικροπωλητές

Στα προβλήματα που δημιουργούνται στην τοπική αγορά εξαιτίας του παραεμπορίου, των παράνομων μικροπωλητών και του ελλιπούς ελέγχου των λαϊκών αγορών αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κολινδρού κ. Αντώνιος Κύρκος, ο οποίος ζήτησε να ενημερωθεί για τους τρόπους αντίδρασης από την πλευρά των επαγγελματιών. Επί του θέματος, ο κ. Χατζηχριστοδούλου επανέλαβε την πάγια θέση του Επιμελητηρίου πως οι άδειες πρέπει να αφορούν μόνο στον πρωτογενή τομέα. «Έχουμε επανειλημμένα διαμαρτυρηθεί για το θέμα των λαϊκών αγορών, ενώ πρόσφατα το θέμα απασχόλησε ξανά το Δ.Σ.», τόνισε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου καλώντας τους επαγγελματίες να καταγγέλλουν επώνυμα τέτοιου είδους φαινόμενα στο Τμήμα Εμπορίου της Π.Ε. Πιερίας ενημερώνοντας συγχρόνως το Επιμελητήριο. Επιπλέον, ο κ. Χατζηχριστοδούλου αναφέρθηκε στις δυσμενείς επιπτώσεις που έχει για μεγάλη μερίδα επαγγελματιών η δράση παράνομων μικροπωλητών κατά τη διάρκεια των εμποροπανηγύρεων του νομού.

Ζητήματα επιβίωσης των επιχειρήσεων

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Σωματείου των Αρτοποιών Ν. Πιερίας κ. Αθανάσιος Κομψελίδης αρίθμησε τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες, όπως η υπερφορολόγηση και ο αυξημένος ΦΠΑ, στα οποία δεν μπορούν να ανταποκριθούν θέτοντας έτσι θέμα επιβίωσής τους. Τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την πλευρά των Επιμελητηρίων για βελτιώσεις υπογράμμισε ο κ. Χατζηχριστοδούλου αναφέροντας ως παράδειγμα το επίδομα ανεργίας των ελεύθερων επαγγελματιών και την προσπάθεια ένταξης σε αυτό και εκείνων που δεν είναι ασφαλιστικά τακτοποιημένοι. «Τα θέματα αυτά τέθηκαν επί τάπητος τόσο στη συνάντηση που είχε η ΚΕΕΕ με τον Πρωθυπουργό όσο και στη συνάντηση των προέδρων των Επιμελητηρίων της Β. Ελλάδας με τον Χ. Ράιχενμπαχ. Ο κ. Σαμαράς έχει επίσης ενημερωθεί και για το θέμα των διοδίων, στο οποίο επιβάλλεται να είμαστε ρεαλιστές», σημείωσε ο κ. Χατζηχριστοδούλου επαναλαμβάνοντας την πρόταση για λειτουργία μόνο των διοδίων στα Μάλγαρα, με την ανάλογη αύξηση του αντιτίμου, από το οποίο η εταιρεία θα λαμβάνει το αντίστοιχο ποσό.

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου απάντησε και στα υπόλοιπα ερωτήματα των παρευρισκομένων, όπως για παράδειγμα στο θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές. Όπως επεσήμανε, παλαιότερα είχε γίνει «μάχη» στο Περιφερειακό Συμβούλιο για το συγκεκριμένο θέμα, ενώ ξεκαθάρισε πως η Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των υπόλοιπων ενοτήτων. Επιπλέον, για το θέμα του ωραρίου λειτουργίας σημείωσε πως αυτό ορίζεται από τον εκάστοτε εμπορικό σύλλογο. Δεν παρέλειψε ωστόσο να επισημάει πως τα αποτελέσματα έρευνας στη Β. Πιερία ήταν άκρως απογοητευτικά, αφού έδειξαν πως 80-85% των κατοίκων της κάνουν τις αγορές τους στη Θεσσαλονίκη.

Τα υπόλοιπα θέματα ημερήσιας διάταξης

Εγκρίθηκε η συνδρομή έτους 2012 στην Κ.Ε.Ε.Ε., η επανεγγραφή στον Ελληνικό Επιμελητηριακό Σύνδεσμο Μεταφορών (Ε.Ε.ΣΥ.Μ), καθώς και η αποστολή επιστολής προς τους μαθητές των τάξεων Β΄ & Γ΄ Λυκείου για τη στήριξη της τοπικής αγοράς. Επιπλέον, εγκρίθηκε η υποβολή πρότασης υλοποίησης σεμιναρίων στο Πρόγραμμα Λ.Α.Ε.Κ., ενώ στο πλαίσιο της συμμετοχής του Επιμελητηρίου στην Αναπτυξιακή Σύμπραξη θα υλοποιηθούν: α) συνοδευτική επιμόρφωση απόκτησης οριζόντιων προσόντων πριν την πρόσληψη, β) εκπόνηση επιχειρησιακών σχεδίων ίδρυσης νέων επιχειρήσεων και μελέτες αιτήσεων υπαγωγής σε ενισχύσεις και γ) πρόγραμμα δικτύωσης με ομάδα μεντόρων υπέρ της μικροεπιχειρηματικότητας, δράσεις ευαισθητοποίησης επιχειρήσεων και δράση διαγωνισμού αριστείας & βράβευση νέων επιχειρηματικών ιδεών.

Προηγούμενο Έναρξη νέου σεμιναρίου «Τεχνικού Ασφαλείας Γ’ επικινδυνότητας», 4/3/2013

Ακολουθήστε μας

Επικοινωνία

28ης Οκτωβρίου 9, Τ.Κ. 60134, Κατερίνη

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 – 15:30

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 – 14:30

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας