Καλέστε μας +30 23510 23211
Ωράριο Δευ - Παρ 7.30 - 15.30

Ελ

En

Σύσκεψη Φορέων υπό τον Υφυπουργό Ανάπτυξης κ Γεράσιμο Γιακουμάτο στο Επιμελητήριο Πιερίας

Σύσκεψη υπό τον Υφυπουργό Ανάπτυξης Γεράσιμο Γιακουμάτο πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Πιερίας, το απόγευμα της Παρασκευής 26 Σεπτεμβρίου, λίγο πριν τα εγκαίνια της  6ης Εμποροβιοτεχνικής Έκθεσης Πιερίας – Κεντρικής Μακεδονίας. 

Στη σύσκεψη, επίσης, συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) Κωνσταντίνος Μίχαλος, οι βουλευτές ΝΔ Πιερίας Κώστας Κουκοδήμος, Δημήτρης Χριστογιάννης και Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου, ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης, ο δήμαρχος Πύδνας-Κολινδρού Ευάγγελος Λαγδάρης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Πιερίας Αθανάσιος Μαντζούκας, ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου στην Πιερία Τάσος Τασιούλας, εκπρόσωπος του βουλευτή Γιώργου Κωνσταντόπουλου, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κατερίνης Κώστας Ρέχας, η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας Αφροδίτη Λέϊνα, ο Πρόεδρος της Ομοσποδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων & Διαμερισμάτων Πιερίας Γρηγόρης Βεϊδαμενίδης, εκπρόσωποι παραγωγικών  και τουριστικών φορέων, συλλόγων, σωματείων, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, πολιτευτές, καθώς και μέλη του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου. 

Οι οφειλές των επιχειρήσεων στο δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, ο ΕΝΦΙΑ, το παρεμπόριο, η ακρίβεια αλλά και η Επιμελητηριακή νομοθεσία τέθηκαν επί τάπητος σε μία άκρως ενδιαφέρουσα συνάντηση για τον επιχειρηματικό κόσμο της Πιερίας.  Στη σύσκεψη είχαν την ευκαιρία να τοποθετηθούν οι εκπρόσωποι  φορέων και συλλόγων, οι οποίοι υπέβαλαν ερωτήματα προς τον Υφυπουργό και έλαβαν τις σχετικές απαντήσεις.

Τη σύσκεψη άνοιξε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, ο οποίος καλωσόρισε τον Υφυπουργό και τον κ. Μίχαλο στην Πιερία. Ο κ. Χατζηχριστοδούλου αναφέρθηκε στο αγώνα της επιχειρηματικότητας να επιβιώσει σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, τονίζοντας ότι «αυτός ο αγώνας χρειάζεται προστασία απέναντι στο παρεμπόριο, τη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο». Ειδικότερα για το παρεμπόριο, ο κ. Χατζηχριστοδούλου υπογράμμισε  ότι «χρειάζεται ακόμη μεγαλύτερη φύλαξη των συνόρων. Κάθε μέρα που χάνεται είναι σε βάρος της ελληνικής μικρής επιχείρησης». Συνεχάρη το υπουργείο ανάπτυξης για την πρωτοβουλία του να ενισχύσει τα σύνορα και τα τελωνεία με τον απαραίτητο εξοπλισμό ώστε, όπως δήλωσε ο κ. Χατζηχριστοδούλου, «να ελεγχθεί η παράνομη διακίνηση προϊόντων, κάτι που έπρεπε να γίνει εδώ και χρόνια». 

Στη μάστιγα του παρεμπορίου αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος της ΚΕΕΕ Κωνσταντίνος Μίχαλος που χαρακτήρισε το φαινόμενο ως «νοσηρό, που αφαιρεί 25 εκατομμύρια ευρώ από την αγορά κάθε χρόνο». Ο κ. Μίχαλος σημείωσε ότι «η επίλυσή του είναι σχετικά εύκολη. Το θέμα είναι να υπάρξει πολιτική βούληση και θεωρούμε πως ο υπουργός την έχει, όπως φάνηκε από τις συναντήσεις που είχε με διάφορους φορείς και κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι «ο κ. Γιακουμάτος έχει αντιληφθεί το σημαντικό ρόλο που μπορούν να παίξουν τα 59 Επιμελητήρια της χώρας για την πάταξη του παρεμπορίου. Η προστασία και η θωράκιση των πυλών εισόδου στη χώρα προέχει και χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη παρουσία τελωνειακών υπαλλήλων, αλλά και τη λειτουργία μαγνητικών πυλών»,

«Αρχές Οκτωβρίου το σχέδιο του προϋπολογισμού με τα πρώτα μέτρα ανάσας»

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης απάντησε σε όλα τα θέματα που έθεσαν οι παρευρισκόμενοι φορείς. Συγκεκριμένα, ο κ. Γιακουμάτος σημείωσε πως από το 2012 μέχρι σήμερα έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων: «Ο λαός έκανε θυσίες, αλλά τώρα ήρθε η ώρα αυτοί που πέντε χρόνια στενάζουν να πάρουν μια ανάσα. Αρχές Οκτωβρίου θα κατατεθεί το σχέδιο του προϋπολογισμού, που θα περιλαμβάνει τα πρώτα μέτρα ανάσας». Ο κ. Γιακουμάτος αναφέρθηκε και στο σχέδιο νόμου για τα κόκκινα δάνεια που, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «είναι προς τη σωστή κατεύθυνση». Σχετικά με τις ανεξόφλητες οφειλές των επιχειρηματιών προς τον ΟΑΕΕ, ο κ. Γιακουμάτος ενημέρωσε ότι « πρόταση του Υπουργείου είναι τα χρέη μέχρι 15.000 ευρώ να καταβάλλονται σε 100 δόσεις. Τα ποσά άνω των 15.000 ευρώ από την άλληθα ρυθμιστούν ώστε να καταβάλλονται σε 72 δόσεις με παράλληλη μείωση των προσαυξήσεων κατά ποσοστό 80%». Επίσης, τόνισε ότι πρέπει να μειωθούν και οι φορολογικοί συντελεστές, ενώ για το θέμα του ΕΝΦΙΑ σημείωσε: «υπήρξαν ήδη διορθώσεις. Το 2015 ο φόρος θα είναι κατά 30% μικρότερος και το 2016 θα μεταφερθεί στους δήμους ως ανταποδοτικός φόρος».

Αναφορικά με το παρεμπόριο, το οποίο ο κ. Γιακουμάτος το χαρακτήρισε ως λερναία ύδρα, τόνισε ότι  «είναι προσωπικό μου στοίχημα να έχουν ληφθεί μέχρι το Δεκέμβριο μέτρα για την αντιμετώπισή του». Επίσης, αναφέρθηκε και στο σύστημα εισροών-εκροών στα πρατήρια υγρών καυσίμων με σκοπό την πάταξη του λαθρεμπορίου, η εγκατάσταση του οποίου έχει πάρει άτυπη παράταση και πρόσθεσε πως θα γίνουν βήματα ώστε να εγκατασταθεί και στα διϋλιστήρια.

«Η μάχη είναι καθημερινή»

Με τη φράση «η μάχη είναι καθημερινή, ο κ. Γιακουμάτος θέλησε να δώσει το κλίμα που επικρατεί στο υπουργείο ανάπτυξης , τονίζοντας ότι τους τελευταίους 3 μήνες, όταν και ανέλαβε τα καθήκοντα του υφυπουργού, προχώρησε σε δραστικές ενέργειες για πολλά ζητήματα που ταλανίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά:  «Οι τιμές στο γάλα μειώθηκαν κατά 5%-10%. Το ψωμί πρέπει να ζυγίζεται και πήγε στα 50-70 λεπτά. Τώρα δίνουμε μάχη για τα απορρυπαντικά», είπε χαρακτηριστικά.

Προηγούμενο 6η ΕΒΕΠ-ΚΜ 2014 – Αναδεικνύεται σε κορυφαίο εκθεσιακό γεγονός στην Περιφέρεια της χώρας

Ακολουθήστε μας

Επικοινωνία

28ης Οκτωβρίου 9, Τ.Κ. 60134, Κατερίνη

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 – 15:30

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 – 14:30

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας