Καλέστε μας +30 23510 23211
Ωράριο Δευ - Παρ 7.30 - 15.30

Ελ

En

Το Επιμελητήριο Πιερίας επισκέφθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Αλέξης Τσίπρας

Το Επιμελητήριο Πιερίας επισκέφθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Αλέξης Τσίπρας

Άκουσε τους προβληματισμούς αλλά και τις προτάσεις των επαγγελματιών για την αντιμετώπιση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης

Χατζηχριστοδούλου: “Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα χωρίς κομματικές παρωπίδες”

Το Επιμελητήριο Πιερίας επισκέφθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 22 Δεκεμβρίου 2020 ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ και Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κατερίνη.

Στο πλαίσιο κλειστής σύσκεψης με τη συμμετοχή εκπροσώπων επαγγελματιών της Πιερίας ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου έθεσε υπόψη του κ. Τσίπρα υπόμνημα με τις αναπτυξιακές προτάσεις του Επιμελητηρίου για την ανασύνταξη της τοπικής οικονομίας καθώς και προτεινόμενα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της συνεχιζόμενης υποχρεωτικής αναστολής των εργασιών βασικών τομέων της οικονομίας. 

“Η επόμενη μέρα πρέπει να βρει όλους τους εμπλεκόμενους-με την οικονομία-φορείς, έτοιμους, με σαφείς, ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες αναπτυξιακές προτάσεις, προκειμένου να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος και να ανασυγκροτηθεί σε νέες, υγιείς βάσεις το σύνολο της οικονομικής και παραγωγικής διαδικασίας”, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου υπογραμμίζοντας ότι τα προβλήματα είναι τόσο σοβαρά που πρέπει να αντιμετωπιστούν  χωρίς κομματικές παρωπίδες.

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου αναφέρθηκε στα βασικά μεγέθη που συνθέτουν την οικονομική και παραγωγική φυσιογνωμία της Πιερίας σημειώνοντας ότι, αν εξαιρεθεί ο πρωτογενής τομέας, όλοι οι υπόλοιποι βασικοί πυλώνες  της τοπικής οικονομίας, όπως το εμπόριο, η μεταποίηση, ο τουρισμός, οι μεταφορές, ο κατασκευαστικός τομέας αλλά και κάθε επενδυτική προσπάθεια  έχουν πληγεί καίρια.

Επιπλέον ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου αναφέρθηκε σε συγκεκεριμένα μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα προκειμένου να στηριχθούν ουσιαστικά οι πληττόμενες επιχειρήσεις.

“Οι μικρομεσαίες οικογενειακές επιχειρήσεις απειλούνται με αφανισμό” ανέφερε σε δραματικούς τόνους ο κ. Χατζηχριστοδούλου τόνιζοντας ότι θα πρέπει άμεσα να υπάρξει επιπλέον ενίσχυση τους.

Συγκεκριμένα: 

  1. Αποζημίωση του απωλεσθέντος κύκλου εργασιών, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας, με χρηματοδοτικό πρόγραμμα «μη επιστρεπτέας επιδότησης», κατά τα πρότυπα της Περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας (Τζιτζικώστας)
  2. Επιδότηση των ενοικίων σε ποσοστό 100% για όσες επιχειρήσεις αναστέλλουν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή.
  3. Γενίκευση της ένταξης των πάσης φύσεως υποχρεώσεων των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, σε πρόγραμμα 120 άτοκων δόσεων, είτε αυτές δημιουργήθηκαν πριν από την κρίση, είτε θα προκύψουν αμέσως μετά από αυτή. Καθώς και τη μετατροπή όλων των ρυθμίσεων που είναι σε ισχύ από έντοκες σε άτοκες.
  4. Ολοσχερή διαγραφή των οφειλών των πληττομένων επιχειρήσεων, έναντι του Δημοσίου και των Ασφαλιστικών Ταμείων, που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αυτό είναι δυνατόν να επιτευχθεί, όπως πρότεινε και ο τέως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Μάριο Ντράγκι, με τη συνέργεια του κράτους, της Κεντρικής Τράπεζας και του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, προς αποφυγή της συσσώρευσης υπέρογκου χρέους σε βάρος των επιχειρήσεων, με συνέπεια να οδηγηθούμε σε ένα τσουνάμι λουκέτων και στην κοινωνική αποσταθεροποίηση.
  5. Λειτουργία του λιανεμπορίου με την είσοδο στα καταστήματα ενός ατόμου ανά πενήντα τετραγωνικά μέτρα.
  6. Ενίσχυση της διατήρησης των ήδη υπαρχουσών θέσεων εργασίας. Διότι το επενδυτικό κλίμα έχει αποσταθεροποιηθεί και δεν προβλέπεται βραχυπρόθεσμα έντονη ζήτηση εργατικού δυναμικού.

Αντιθέτως η ανεργία συγκρατείται, πλασματικά, σε χαμηλότερα επίπεδα από ότι είναι στην πραγματικότητα, λόγω των κρατικών παρεμβάσεων

“Ευελπιστώντας και στη δική σας συμβολή, ευχόμαστε η κοινή μας προσπάθεια για την επιβίωση της επιχειρηματικότητας και την αντιμετώπιση των προκλήσεων της επόμενης μέρας να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα” επισήμανε ο κ. Χατζηχριστοδούλου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κατερίνης κ. Κώστας Ρέχας, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας κ. Ηρακλής Τσιτλακίδης και ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Πιερίας κ. Νίκος Ντούλας οι οποίοι αναφέρθηκαν στα σοβαρά προβλήματα που έχει επιφέρει στη λειτουργία και κυρίως στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους η υγειονομική κρίση και το παρατεταμένο λοκ ντάουν.

Παρόντες στη σύσκεψη ήταν επίσης η βουλευτής Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μπέττυ Σκούφα και ο πρώην βουλευτής Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χαρίλαος Τζαμακλής.

Α. Τσίπρας: “Η κυβέρνηση δείχνει να έχει χάσει τον έλεγχο”

“Η κυβέρνηση δείχνει να έχει χάσει τον έλεγχο. Τα μέτρα για την οικονομία έχουν πολύ μεγάλες αντιφάσεις” ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας.

“Πρέπει να μιλήσουμε επιτέλους σοβαρά για μία γενναία ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που θα περιλαμβάνει-πέρα από ένα μεγάλο αριθμό δόσεων – και διαγραφή της ονομαστικής αξίας του χρέους που δημιουργήθηκε στην περίοδο της πανδημίας. Αυτή είναι μία αναγκαιότητα που πρέπει να τεθεί στο τραπέζι της συζήτησης. Φοβάμαι ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δε συζητά κάτι τέτοιο, αλλά ψήφισε και έναν πτωχευτικό νόμο που αντί να οδηγήσει σε διαγραφές χρέους θα οδηγήσει σε πτωχεύσεις φυσικών προσώπων και σε δημεύσεις περιουσιών” ανέφερε συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ειδική αναφορά έκανε και στην ανάγκη γενναίων χρηματοδοτικών εργαλείων από την πλευρά των τραπεζών σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι το 50% της αύξησης της ρευστότητας των τραπεζών δόθηκε σε τέσσερις μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και όχι στην πραγματική οικονομία.

 

Προηγούμενο 3η ΥΠΕ (Μακεδονίας) – Προμήθεια Αυτοκινήτων – Οχημάτων

Ακολουθήστε μας

Επικοινωνία

28ης Οκτωβρίου 9, Τ.Κ. 60134, Κατερίνη

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 – 15:30

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 – 14:30

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας