Καλέστε μας +30 23510 23211
Ωράριο Δευ - Παρ 7.30 - 15.30

Ελ

En

Υπόμνημα Επιμελητηρίου Πιερίας στους Υπουργούς Οικονομικών – Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας – Μεταφορών και Δικτύων

Υπόμνημα απέστειλε το Επιμελητήριο Πιερίας στον Υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, στην Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη και τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρη Ρέππα ζητώντας την έγκριση ειδικών ρυθμίσεων για τους επιχειρηματίες της Πιερίας λόγω των δυσμενών οικονομικών επιπτώσεων από το κλείσιμο των Τεμπών. Συγκεκριμένα, το Επιμελητήριο ζητά για τους επιχειρηματίες του νομού την κατ’ εξαίρεση αντιμετώπιση, λόγω ειδικών συνθηκών, στο χρόνο καταβολής του ΦΠΑ και των ασφαλιστικών εισφορών με μια ειδική ρύθμιση παράτασης.

Το υπόμνημα κοινοποιήθηκε, επίσης, στους Βουλευτές Ν. Πιερίας, τον Νομάρχη Πιερίας, τον Πρόεδρο της ΤΕΔΚ Ν. Πιερίας και τα Σωματεία του Νομού.

Ειδικότερα, το κείμενο του υπομνήματος έχει ως εξής:

Πρόσφατα η Υπουργός κα Κατσέλη τιμώντας με την παρουσία της την ετήσια δεξίωση του Επιμελητηρίου μας, διαπίστωσε με τον πλέον πειστικό τρόπο (καθότι διέσχισε οδικώς την παρακαμπτήρια οδό της Λάρισας) την απίστευτη ταλαιπωρία στην οποία υπόκειται οποιοσδήποτε επιθυμεί να επισκεφτεί ή να διασχίσει την Πιερία.

Από τη στιγμή που συνέβησαν οι κατολισθήσεις στα Τέμπη είναι προφανές ότι ιδιώτες, επαγγελματίες μεταφορείς, λεωφορεία των ΚΤΕΛ είτε απέφυγαν είτε υποχρεώθηκαν να παρακάμψουν την Πιερία οδηγώντας την σε έναν άνευ προηγουμένου οικονομικό απομονωτισμό.

Ορισμένες μάλιστα περιοχές, όπως αυτή της Νότιας Πιερίας έχει περιέλθει σε μαζικό οικονομικό μαρασμό. Δυστυχώς όμως το κλείσιμο των Τεμπών είχε και συνεχίζει να έχει αλυσιδωτές αντιδράσεις που ξεκινούν από το χιονοδρομικό κέντρο του Ελατοχωρίου, διέρχονται με ισχύ από τις επιχειρήσεις επί του οδικού άξονα και κατ΄ επέκταση επηρεάζουν το σύνολο της οικονομικής & κοινωνικής ζωής του τόπου μας.

Τι έχει πραγματικά συμβεί στην Πιερία;

  • Το κλείσιμο των Τεμπών έχει ζημιώσει τουριστικά καταλύματα, εστιατόρια, καφετέριες καθώς και οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση εξαρτάται από τους διερχόμενους οδηγούς φορτηγών αυτοκινήτων και λεωφορείων. Παράπλευρες απώλειες υπάρχουν βεβαίως και στην εμπορική κίνηση του Νομού. Δεν είναι λίγες μάλιστα οι επιχειρήσεις που εξαναγκάζονται πλέον σε απολύσεις ή μείωση των ωρών απασχόλησης του προσωπικού επιτείνοντας το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα της ανεργίας.
  • Καθότι είμαστε Νομός που διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους στόλους εθνικών & διεθνών μεταφορέων, έχει αυξηθεί το κόστος μεταφοράς με τις αναγκαστικές παρακάμψεις, το οποίο εύλογα μετακυλύεται στον τελικό καταναλωτή.

Όπως αντιλαμβάνεστε ζούμε τη στιγμή αυτή στο Νομό που βιώνει περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή όλες τις αρνητικές συνέπειες, όταν ταυτόχρονα υπάρχουν μπλόκα των αγροτών ή ακόμη χειρότερα όταν απαξιωτικά και πέραν κάθε λογικής είμαστε υποχρεωμένοι να πληρώνουμε διόδια στη Λεπτοκαρυά Πιερίας.

Για όλους τους παραπάνω λόγους αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε μια επίσημη έρευνα που συνδέει με πραγματικά δεδομένα το κλείσιμο των Τεμπών με την οικονομική κάμψη που βιώνει το σύνολο των επιχειρήσεων του Νομού.

Παρακαλούμε λοιπόν για τις επιτακτικές σας ενέργειες ώστε:

  1. Να υπάρξει άμεση αποκατάσταση του οδικού άξονα στο ύψος των Τεμπών γιατί αν οι εργασίες δεν ολοκληρωθούν έως τον Απρίλιο του 2010 θα δοθεί τελειωτικό χτύπημα στις επιχειρήσεις μας με ανυπολόγιστες συνέπειες
  2. Με κοινή Υπουργική Απόφαση να αναγνωριστεί η έκτακτη και εξαιρετικά δυσμενής συγκυρία που βαρύνει το Νομό Πιερίας και να εκδοθεί ΦΕΚ που θα επιτρέπει την κατ’ εξαίρεσιν παράταση υποβολής ΦΠΑ και ασφαλιστικών εισφορών στις επιχειρήσεις του Ν. Πιερίας μέσα από ένα καθεστώς ειδικών ρυθμίσεων.

Είμαστε βέβαιοι ότι θα αντιμετωπίσετε θετικά το αίτημά μας καθότι δεν πρόκειται να ανοίξει τους «ασκούς του Αιόλου» αλλά αποδεικνύεται περίτρανα με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι οι επιχειρήσεις μας δικαιούνται στην παρούσα φάση μια ειδική μεταχείριση.

Προηγούμενο Υλοποίηση Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Μαρτίου & Απριλίου 2010

Ακολουθήστε μας

Επικοινωνία

28ης Οκτωβρίου 9, Τ.Κ. 60134, Κατερίνη

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 – 15:30

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 – 14:30

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας