Καλέστε μας +30 23510 23211
Ωράριο Δευ - Παρ 7.30 - 15.30

Ελ

En

Χαιρετισμός Προέδρου Επιμελητηρίου Πιερίας κ. Ηλία Χατζηχριστοδούλου στο Διεθνές Επιχειρηματικό Συνεδριο στη Τιμισοάρα της Ρουμανίας

Κυρίες και κύριοι,

Με την παρουσία μας εδώ προσδοκούμε να συνάψουμε δεσμούς συνεργασίας ακόμη πιο στενούς και ισχυρούς, συμβάλλοντας στην ελληνική προσπάθεια για την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό με ιδιαίτερη ικανοποίηση αποδεχθήκαμε την πρόσκληση του Εμπορικού, Βιομηχανικού και Γεωργικού Επιμελητηρίου της Τιμισοάρα, για να συμμετάσχουμε στο Διεθνές Οικονομικό Forum.

Η δημιουργία ενός φιλικού προς τις επιχειρήσεις περιβάλλοντος, για μια βιώσιμη ανάπτυξη που θα εξασφαλίζει την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο είναι το ζητούμενο σήμερα.

Οι προσπάθειές μας προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να στοχεύουν στην εναρμόνιση των κανόνων που διέπουν τις διακρατικές εμπορικές συμφωνίες, προκειμένου να μην υπάρχουν εμπόδια στις διασυνοριακές συνεργασίες.

Η εντατικοποίηση της υποστήριξης των επιχειρήσεων για τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό, ώστε να είναι ευέλικτες στις επιχειρηματικές τους επαφές είναι ένα σημαντικό ζήτημα επίσης.

Απαιτείται η οργάνωση προγραμμάτων εκπαίδευσης και η συνεχής επιμόρφωση των επιχειρηματικών στελεχών, που να διασφαλίζει ότι οι δεξιότητες που αποκτώνται και αναπτύσσονται κατά την διάρκεια του εργασιακού βίου παραμένουν συνδεδεμένες με τις οικονομικές ανάγκες της εποχής και ανταποκρίνονται σε κάθε νέα τεχνολογική πρόκληση.

Η δημιουργία ενός χρηματοδοτικού μηχανισμού που θα ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, παρέχοντας παράλληλα και την απαραίτητη τεχνογνωσία και πόρους για την εκπόνηση και υλοποίηση βιώσιμων επιχειρηματικών σχεδίων, είναι μείζονος σημασίας.

Επίσης, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στη δημιουργία αλυσίδων αξίας με στόχο την αύξηση της επιρροής προς κάθε κατεύθυνση πολιτική ή και οικονομική. Έτσι οι συνεργαζόμενες επιχειρήσεις θα είναι σε θέση να βελτιώνουν τα οικονομικά τους αποτελέσματα αλλά και να ανταποκρίνονται στις προκλήσεις που έχουν μπροστά τους.

Η συνεργασία των κρατών της Ευρώπης για την ανάπτυξη και την ευημερία των λαών μας, είναι μονόδρομος. Και βέβαια για να είναι ουσιαστική και αποτελεσματική η συνεργασία αυτή, θα πρέπει να περνά μέσα από την επιχειρηματικότητα.

Σήμερα είμαστε εδώ με μια ομάδα ικανών επιχειρηματιών για να διερευνήσουμε τις δυνατότητες επιχειρηματικών συνεργασιών με την χώρα σας και πιστεύω ότι είναι ένα σημαντικό βήμα για την περαιτέρω ανάπτυξη των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων των χωρών μας.

Επιτρέψτε μου να αναφερθώ σε κάποια στοιχεία της πιερικής οικονομίας.

Ο τουρισμός, η γεωργία, οι μεταφορές και η μεταποίηση είναι τομείς με εξαιρετικό αναπτυξιακό ενδιαφέρον και προοπτικές.

Ειδικότερα ο τουρισμός αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο της τοπικής μας οικονομίας. Η περιοχή μας είναι ιδιαίτερα προικισμένη καθώς συνδυάζει βουνό με θάλασσα. Από τη μια πλευρά έχουμε τον Ολυμπο, το παγκόσμιο μνημείο της φύσης και της ιστορίας και τα Πιέρια όρη και από την άλλη διαθέτουμε 80 χιλιόμετρα καθαρών ακτών, αξιόλογους αρχαιολογικούς χώρους, χιονοδρομικό κέντρο και πολλούς παραδοσιακούς οικισμούς. Διαθέτουμε μεγάλο αριθμό από προσεγμένα καταλύματα, παραδοσιακούς ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια αλλά και πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες, που ξεπερνούν τις 40.000 κλίνες και εξασφαλίζουν την πιο άνετη διαμονή στον επισκέπτη. Είναι ένας ιδανικός προορισμός για όλες τις εποχές του χρόνου.

Οσο αφορά στην αγροτική παραγωγή, τα κύρια προϊόντα που παράγονται στην περιοχή μας είναι ο καπνός, τα ακτινίδια, τα κεράσια, οι φράουλες, τα σταφύλια, το σιτάρι,  οι ελιές, το τσάι και πολλά άλλα.

Πολλές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην εκτροφή πουλερικών, την παραγωγή χοιρινού κρέατος, μυδιών, αυγών και μελιού.

Εκατοντάδες μεταποιητικές μονάδες ασχολούνται με την επεξεργασία αυτών των προϊόντων, τα οποία έχουν μεγάλη εξαγωγική ζήτηση.  Το ιδανικό κλίμα της περιοχής μας τα καθιστά υψηλής ποιότητας και μεγάλης διατροφικής αξίας.

Εκτός όμως από την μεταποίηση των τροφίμων, πλήθος επιχειρήσεων δραστηριοποιούνται στην επεξεργασία του ξύλου, των μετάλλων, του χαρτιού, στην κλωστοϋφαντουργία, στην παραγωγή λιπασμάτων και την κατασκευή ηλιακών θερμοσιφώνων.

Αρκετές επιχειρήσεις ασχολούνται με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως τα φωτοβολταϊκά συστήματα, εκμεταλλευόμενες την έντονη ηλιοφάνεια της περιοχής μας. Ενώ δεν λείπουν οι βιομηχανικές μονάδες εκείνες, που καινοτομούν και παράγουν προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και αξίας.

Ο νομός μας διαθέτει ένα ικανοποιητικό στόλο χερσαίων μεταφορών και αυτό διότι βρίσκεται πάνω στους κύριους οδικούς άξονες της χώρας, στο κύριο σιδηροδρομικό δίκτυο και δίπλα στο αεροδρόμιο και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Πιστεύουμε ότι υπάρχουν προοπτικές συνεργασίας με αμοιβαία οφέλη.

Ο τουρισμός, ο τομέας των τροφίμων, η ενέργεια, και η μεταποίηση είναι κλάδοι στους οποίους υπάρχουν δυνατότητες επιχειρηματικής συνεργασίας. Δική μας αρμοδιότητα και στόχος είναι να δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για εποικοδομητική συνεργασία και να ανοίγουμε δρόμους προς αυτή την κατεύθυνση.

Σίγουρα πολλές περιοχές ανά τον κόσμο διαθέτουν παρόμοια προϊόντα ή υπηρεσίες. Αυτό όμως που πρέπει να διασφαλίσουμε για τους καταναλωτές μας είναι τα πιστοποιημένα και ποιοτικά προϊόντα. Πιστεύουμε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες  θα πρέπει να είναι ενωμένες, απέναντι στις εισαγωγές προϊόντων αμφιβόλου ποιότητας που παράγονται σε χώρες με φθηνό εργατικό κόστος, ενέργεια και χαμηλούς φόρους, ενώ παράλληλα επιδοτούνται για τις εξαγωγές τους

Προηγούμενο Γ.Ν. Κατερίνης / Ψυχιατρικός Τομέας – Υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας

Ακολουθήστε μας

Επικοινωνία

28ης Οκτωβρίου 9, Τ.Κ. 60134, Κατερίνη

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 – 15:30

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 – 14:30

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας