Καλέστε μας +30 23510 23211
Ωράριο Δευ - Παρ 7.30 - 15.30

Ελ

En

Απολογισμός Δράσεων 2021

Το Επιμελητήριο Πιερίας, ως θεσμοθετημένος σύμβουλος της Πολιτείας σε θέματα επιχειρηματικότητας προσφέρει υπηρεσίες καινοτόμες και υψηλής προστιθέμενης αξίας, που δίνουν λύσεις και νέες προοπτικές στις τοπικές επιχειρήσεις, προσφέροντας μια σειρά ανταποδοτικών υπηρεσιών στα μέλη του.

Με την παρούσα έκθεση παρουσιάζεται σε συνοπτική μορφή μια σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών του Επιμελητηρίου Πιερίας κατά το έτος 2021

Ενημερωτικές εκδηλώσεις

Το Επιμελητήριο διοργάνωσε μια σειρά ενημερωτικών ημερίδων, με επίκαιρη θεματολογία και με σκοπό την βελτίωση και ανάπτυξη των επιχειρήσεων.  

Σο πλαίσιο λήψης και εφαρμογής έκτακτων μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού εξασφάλισε την χρήση της πλατφόρμας τηλεπικοινωνίας go2meeting για την εξ΄ αποστάσεως συμμετοχή των μελών σε κάθε ενημερωτική εκδήλωση ή εκπαιδευτικό πρόγραμμα που διοργανώθηκε.  

17/2/2021: Ημερίδα με θέμα: «Εμπορική Πολιτική της Ε.Ε-Πρόσβαση στις Διεθνείς Αγορές και Ενίσχυση της Επιχειρηματικής Εξωστρέφειας» με κεντρική εισηγήτρια την ευρωβουλευτή κα Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

Σκοπός αυτής της ημερίδας υπήρξε η εξοικείωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με την εξωστρέφεια και τις εξαγωγικές δραστηριότητες, καθώς και η έγκυρη ενημέρωση τους με σύγχρονα εργαλεία και πρακτικές, που διευκολύνουν κάθε εξωστρεφή επιχειρηματία.

16-3-2021: Ημερίδα με θέμα: «Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση: Νέες ευκαιρίες – Νέα επαγγέλματα» και κεντρική εισηγήτρια την ευρωβουλευτή κα Μαρία Σπυράκη.

Σκοπός αυτής της ημερίδας υπήρξε η ενημέρωση και η διάχυση χρήσιμων και χρηστικών πληροφοριών, για κάθε επιχειρηματία που επιθυμεί να γνωρίζει τις νέες εξελίξεις και τάσεις, οι οποίες διαμορφώνουν το σύγχρονο παγκόσμιο επιχειρηματικό περιβάλλον.

22-3-2021: Ημερίδα με θέμα: «Η γυναίκα στο εργασιακό περιβάλλον: Ας πούμε όλη την αλήθεια….», με εισηγητές την κα. Μαρία Συρεγγέλα, Υφυπουργό Εργασίας, την κα Σοφία Κουνενάκη -Εφραίμογλου, Πρόεδρο του ΕΕΔΕΓΕ, την κα Σοφία Μαυρίδου, Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, την κα Ασημίνα Στρίμπα, Πρόεδρο Δικηγορικού Συλλόγου Κατερίνης και την κα Ελένη Γιουμίδου, Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπεύτρια.

Στην εν λόγω ημερίδα αναλύθηκε διεξοδικά το σύγχρονο εργασιακό και επιχειρηματικό περιβάλλον στο πλαίσιο του οποίου καλείται να δραστηριοποιηθεί η σύγχρονη γυναίκα, ενώ παράλληλα παρουσιάσθηκε το μέχρι στιγμής παραχθέν έργο του ΕΕΔΕΓΕ.

14/05/2021: Ημερίδα με θέμα «Το νέο επιχειρηματικό μοντέλο της βιώσιμης και αναπτυσσόμενης επιχείρησης του 21ου αιώνα» και εισηγητή τον κ. Δημήτριο Καμπούρη, Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Στη διάρκεια ημερίδας παρουσιάσθηκε και αναλύθηκε διεξοδικά από τον εισηγητή το νέο επιχειρηματικό μοντέλο, το οποίο θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις σύγχρονες προκλήσεις και ευκαιρίες του 21ου αιώνα.

13-12-2021: Παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας του Περιφερειακού Μηχανισμού Διάγνωσης Αναγκών Αγοράς Εργασίας, σε συλλόγους, επαγγελματικά σωματεία και μέλη του Επιμελητηρίου παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κεντρικής Μακεδονίας κ. Κωνσταντίνου Γιουτίκα.

Στο πλαίσιο αυτής της ημερίδας παρουσιάσθηκαν λεπτομερώς και με ακριβή ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία οι τάσεις, οι οποίες διαμορφώνουν το σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον και καταγράφηκε η τρέχουσα κατάσταση στην απασχόληση.

Συνεργασίες με εκπαιδευτικά ιδρύματα

20-4-2021: Συνάντηση με τον Δ/ντή της Επαγγελματικής Σχολής Ο.Α.Ε.Δ. Κατερίνης με θέμα τις νέες ειδικότητες των ΕΠΑ.Σ του Ο.Α.Ε.Δ.

Με τις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ.) του Ο.Α.Ε.Δ. Κατερίνης υπάρχει μια γενικότερη

συνεργασία, με αμοιβαία ανταλλαγή προτάσεων και θέσεων, σχετικά με τις ανάγκες της αγοράς εργασία,ς με βάση τις οποίες διαμορφώνεται το πρόγραμμα και το γνωστικό αντικείμενο των Τμημάτων των ΕΠΑ.Σ. ΟΑΕΔ Κατερίνης.

1/6 έως 30/11/2021: Πρακτική άσκηση ενός φοιτητή του Πανεπιστημίου Πατρών (πρώην ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας). Με την πραγματοποίηση πρακτικής άσκησης οι μαθητές/σπουδαστές/φοιτητές αποκτούν εξοικείωση με το εργασιακό περιβάλλον, εμπειρία χειρισμού θεμάτων της καθημερινότητας, διαχείριση της επικοινωνίας με τους συναλλασσόμενους και πρακτική εμπειρία στο αντικείμενό τους, ενώ γενικότερα, η συνεργασία του δημόσιου φορέα με το εκπαιδευτικό σύστημα είναι επωφελής και για τα δύο μέρη.

Εκπαιδευτικά προγράμματα

Κατά το έτος 2021 το Επιμελητήριο πραγματοποίησε σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε θέματα άσκησης καθηκόντων τεχνικού ασφαλείας και υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων, για την επιμόρφωση και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών των μελών του. Τα συγκεκριμένα επιμορφωτικά προγράμματα είναι υποχρεωτικά κατά την άσκηση των δραστηριοτήτων τους, αλλά και απολύτως χρήσιμα, δεδομένου ότι αναβαθμίζουν τις συνθήκες για την ασφαλή εργασία εργαζομένων και επιχειρηματιών και προστατεύουν την υγεία των καταναλωτών στον τομέα των τροφίμων.

– Σεμινάρια επιμόρφωσης εργοδοτών και εργαζομένων Τεχνικού Ασφαλείας

24 & 26/5/2021: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Επιμόρφωσης εργοδοτών και εργαζομένων σε θέματα άσκησης καθηκόντων Τεχνικού Ασφαλείας Γ΄ Κατηγορίας.

07 & 09/6/2021 : Εκπαιδευτικό πρόγραμμα επιμόρφωσης εργοδοτών και εργαζομένων σε θέματα άσκησης καθηκόντων Τεχνικού Ασφαλείας Γ΄ Κατηγορίας

29/11& 01/12/2021: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Επιμόρφωσης εργοδοτών και εργαζομένων σε θέματα άσκησης καθηκόντων Τεχνικού Ασφαλείας Γ΄ Κατηγορίας

Υπεβλήθησαν συνολικά 105 αιτήσεις συμμετοχής και έλαβαν βεβαίωση επιμόρφωσης 89 εκπαιδευόμενοι.

– Σεμινάρια για την Υγιεινή και Ασφάλεια των Τροφίμων

08 & 10/11/2021: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα επιμόρφωσης εργοδοτών και εργαζομένων για την Υγιεινή και Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕΦΕΤ)

15 & 17/11/2021: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα επιμόρφωσης εργοδοτών και εργαζομένων για την Υγιεινή και Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕΦΕΤ)

Υπεβλήθησαν συνολικά 60 αιτήσεις συμμετοχής και έλαβαν βεβαίωση επιμόρφωσης 52 εκπαιδευόμενοι

Επιχειρηματικές συναντήσεις, συσκέψεις, επισκέψεις, συνεργασίες κ.λπ.

14/01/2021: Σύσκεψη πρόεδρου Επιμελητηρίου Πιερίας με τον κ. Χρήστο Παπαστεργίου, επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Πράξεις για τη Μακεδονία» της ΠΚΜ, με σκοπό την ενημέρωση για τις οικονομικές συνέπειες, που έχει επιφέρει η υγειονομική κρίση στην οικονομική δραστηριότητα της Πιερίας.

Συμμετείχαν ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κατερίνης κ. Κώστας Ρέχας, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας κ. Ηρακλής Τσιτλακίδης και ο πρόεδρος του Σωματείου Εστίασης και Συναφών Επαγγελμάτων κ. Νίκος Ντούλας. Τον κ. Παπαστεργίου συνόδευαν ο περιφερειακός σύμβουλος Πιερίας κ. Χρήστος Τζιουβάρας και ο Γραμματέας της Ν.Ε Πιερίας του ΚΙΝ.ΑΛ. κ. Κώστας Κιτιξής.

04/02/2021: Σύσκεψη με επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο κλάδο του λιανεμπορίου που αφορά στη διοργάνωση τελετών γάμων και βαπτίσεων κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τον κλάδο τους εξαιτίας των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης, καθώς η δραστηριότητά τους επηρεάζεται άμεσα από τους υγειονομικούς περιορισμούς που ισχύουν τον τελευταίο χρόνο.

09/02/2021: Συνάντηση στην Αθήνα του προέδρου Επιμελητηρίου Πιερίας με τον Υπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν οι σοβαρές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στο τουριστικό προϊόν της Πιερίας το περασμένο καλοκαίρι και κυρίως τα προβλήματα που προκλήθηκαν στα βόρεια σύνορά μας ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη φέτος να εκπονηθούν έγκαιρα συγκεκριμένα πρωτόκολλα σύμφωνα με τα οποία  οι τουρίστες θα επισκέπτονται τη χώρα.

Παράλληλα, ο κ. Χατζηχριστοδούλου έθεσε υπόψη του κ. Θεοχάρη τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα πρόσφατης έρευνας, που πραγματοποίησε το Επιμελητήριο Πιερίας, σχετικά με τη δραματική πτώση του κύκλου εργασιών των ενοικιαζομένων δωματίων στο νομό Πιερίας, με σκοπό να αποτυπωθεί, όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικά, το μέγεθος του προβλήματος. Επιπλέον παρέδωσε στον υπουργό γραπτό κείμενο με συγκεκριμένες προτάσεις για την αποτελεσματική επανεκκίνηση της τουριστικής επιχειρηματικότητας.

Επίσης, ύστερα από πρόταση του κ. Χατζηχριστοδούλου, το Επιμελητήριο Πιερίας έλαβε το «πράσινο φως» για την εκπόνηση μελέτης ( master plan ), σχετικά με την προοπτική αξιοποίησης του Ολύμπου σε άμεση σύνδεση με την τουριστική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής. Μάλιστα ο κ. Θεοχάρης, εκτιμώντας την σπουδαιότητα του εγχειρήματος, δεσμεύτηκε ότι το Υπουργείο Τουρισμού θα στηρίξει την προσπάθεια.

Στη συνάντηση εκτός του προέδρου του Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλία Χατζηχριστοδούλου παρευρέθηκε και ο Γ. Γραμματέας Θανάσης Κόκκινος, συνοδευόμενοι από το βουλευτή Πιερίας της Νέας Δημοκρατίας Σάββα Χιονίδη.

12/02/2021: Συνάντηση με το πρόεδρο του ΣΕΒΕ κ. Γιώργο Κωνσταντόπουλο, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της συνεργασίας του Επιμελητηρίου Πιερίας και του ΣΕΒΕ, για την έκδοση του Οδηγού Εξωστρέφειας των Επιχειρήσεων. Πρόκειται για μία πρωτοποριακή έκδοση,  που θα περιλαμβάνει τα κύρια βήματα αλλά και τις πρακτικές, που θα πρέπει να υιοθετήσουν επιχειρήσεις που επιθυμούν είτε να αναπτύξουν εξαγωγική δραστηριότητα, είτε να υποστηρίξουν την ήδη υφιστάμενη εξωστρέφειά τους.

Η εν λόγω πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Πιερίας εναρμονίζεται πλήρως με τη γενικότερη προσπάθεια της Ελληνικής Οικονομίας,  με στόχο την απαραίτητη διεύρυνση του μεριδίου της στην παγκόσμια αγορά.

04/03/2021: Συνάντηση με τον Δήμαρχο Δίου – Ολύμπου κ. Ευάγγελο Γερολιόλιο, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε η αξιοποίηση και η ανάπτυξη του Ολύμπου  και αποφασίστηκε η κατάρτιση ενός «οδικού χάρτη» με τελικό προορισμό την πολυπόθητη και επί πολλά έτη αναμενόμενη αναπτυξιακή αξιοποίησή του.

Επιπλέον καθορίστηκε ο συγκεκριμένος χώρος επί του οποίου θα τοποθετηθεί ο ψηφιακός διαδραστικός σταθμός (infokiosk), προσφορά του Επιμελητηρίου προς το Δήμο Δίου – Ολύμπου, μέσω του οποίου θα προβάλλονται τα σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος, καθώς και άλλες χρήσιμες πληροφορίες για τον επισκέπτη.

Στη συνάντηση εκτός του προέδρου του Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλία Χατζηχριστοδούλου παρευρέθηκαν η Α’ Αντιπρόεδρος κα Ματούλα Βελώνη, ο Β’ Αντιπρόεδρος κ. Ιωάννης Πεΐδης και η Οικονομική Επόπτης κα Χάιδω Παπαχατζή.

19/04/2021: Συνάντηση του προέδρου του Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλία Χατζηχριστοδούλου με την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας κα Σοφία Μαυρίδου, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε ο προγραμματισμός και η υλοποίηση μιας σειράς κοινών παρεμβάσεων και συνεργασιών μεταξύ των δύο φορέων, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και των επαγγελματιών της περιοχής.

20/04/2021: Συμμετοχή του Προέδρου του Επιμελητηρίου κ. Ηλία Χατζηχριστοδούλου σε τηλεδιάσκεψη με βουλευτές του ΚΙΝΑΛ κα Τόνια Αντωνίου & Γ. Κουτσούκο με θέμα: «H αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης στο Νομό Πιερίας». Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ  διατύπωσαν τις απόψεις του κομματικού τους φορέα για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και άκουσαν τους προβληματισμούς και τις προτάσεις των εκπροσώπων των παραγωγικών τάξεων.

12/05/2021:Τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο κ. Γιώργο Κωνσταντόπουλου & τη Διοίκηση του ΣΕΒΕ, τον Αντιπεριφερειάρχη  Ανάπτυξης & Περιβάλλοντος κ. Κωνσταντίνο Γιουτίκα & προέδρους των Επιμελητηρίων της Κεντρικής Μακεδονίας.         Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης έγινε ενημέρωση για την υλοποίηση δύο νέων επιδοτούμενων προγραμμάτων επαγγελματικής εξειδίκευσης, που πραγματοποιεί ο ΣΕΒΕ στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020»,τα οποία χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους και απευθύνονται σε απασχολούμενους στον Ιδιωτικό Τομέα της Οικονομίας.

Ειδικότερα, ο πρώτος κύκλος κατάρτισης αφορά στον τομέα της Ανάπτυξης Εξαγωγικών Μονάδων στον κλάδο της Αγροδιατροφής – Βιομηχανίας Τροφίμων και ο δεύτερος στον τομέα της Ανάπτυξης Εξαγωγικών μονάδων στον κλάδο των Δομικών Υλικών.

Η σημασία της υλοποίησης επιδοτούμενων ευρωπαϊκών και εθνικών προγραμμάτων, τα οποία τονώνουν την τεχνογνωσία του επιχειρείν και παράλληλα αυξάνουν τις θέσεις εργασίας, είναι τεράστια, πολύ περισσότερο  στη σημερινή συγκυρία όπου η παγκόσμια οικονομία δοκιμάζεται εξαιτίας της πανδημικής υγειονομικής κρίσης.

17/05/2021: Τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Κωνσταντίνο Αχιλ. Καραμανλή, την Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κα Αραμπατζή Φωτεινή, τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Γεωργαντά Γεώργιο, τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Βεσυρόπουλο Απόστολο, τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Τζιτζικώστα Απόστολο, τους Βουλευτές Πιερίας κ. Ξ. Μπαραλιάκο, κα. Α. Μάνη-Παπαδημητρίου, κ. Σ. Χιονίδη, τον Βουλευτή Χαλκιδικής κ. Γ. Βαγιωνάς τους τους Βουλευτές Ημαθίας κ. Α. Μπαρτζώκα και κ. Λ. Τσαβδαρίδη, τους Βουλευτές Πέλλης κ. Δ. Σταμενίτης, κ. Γ. Καρασμάνης και κ. Β. Βασιλειάδης, τους Βουλευτές Σερρών κ. Α. Χατζηβασιλείου και κ. Θ. Λεονταρίδης, Δήμαρχους Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας,  Πρόεδροι Επιμελητηρίων Κεντρικής Μακεδονίας τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής και Μέλος της Διοικούσας του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γρηγόρη Τάσιο, τον Πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Μακεδονίας κ. Γεωργιάδης Βασίλειος,  τον Πρόεδρο ΤΕΕ- Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας κ. Τσακούμης Γεώργιος, τον Γ.Γ. Οικονομικής Πολιτικής κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, σύμβουλοι του Υπουργού Οικονομικών

 Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα, με θέμα «Η τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας και οι προοπτικές της σε περιφερειακό επίπεδο» – Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, πριν το διάλογο με τους φορείς, παρουσίασε όλες τις παρεμβάσεις  στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων σε όλους τους τομείς της οικονομίας για όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο, πρωτοφανές για τα δεδομένα της περιοχής, πακέτο στήριξης.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου παίρνοντας το λόγο συνεχάρη τον Υπουργό για αυτήν την πρωτοβουλία γιατί μέσα από τον εποικοδομητικό διάλογο των παραγωγικών φορέων θα μπορεί να εκτιμηθεί και να σχεδιαστεί η επόμενη ημέρα. Αναφέρθηκε στις δράσεις και τη στήριξη της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Οικονομικών για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίες μπορούν να βελτιωθούν και παρουσίασε την οικονομική κατάσταση της Πιερίας μέσα από συγκεκριμένα στοιχεία που αποτυπώνουν τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης στην περιοχή.

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου πρότεινε την ένταξη σε ρύθμιση 120 δόσεων των  οφειλών των επιχειρήσεων, που δημιουργήθηκαν πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, δεδομένου ότι οι Ελληνικές επιχειρήσεις χρειάζονται μεγαλύτερη στήριξη διότι εξερχόμενες από τη δεκαετή μνημονιακή κρίση, εισήχθησαν σε μία νέα εξίσου δραματική υγειονομική κρίση.

Ανακοίνωσε, επίσης, την ανάθεση σε εξειδικευμένη εταιρεία  εκπόνηση μελέτης (master plan), με στόχο την αξιοποίηση του ορεινού όγκου του Ολύμπου και την ανάπτυξη της ευρύτερης παρολύμπιας περιοχής.

18/05/2021: Συμμετοχή πρόεδρου Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλία Χατζηχριστοδούλου στην 46η Τακτική Γενική Συνέλευση ΣΕΒΕ, παρουσία του προέδρου κ. Γιώργου Κωνσταντόπουλου & των μελών της Διοίκησης του ΣΕΒΕ, του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα, του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη και του Προέδρου της Optima bank, κ. Γεώργιου Τανισκίδη.

Κατά τη διάρκεια του ανοιχτού μέρους  της 46ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒΕ έγινε ενημέρωση για θέματα που αφορούν τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας καθώς και το ρόλο των εξαγωγικών επιχειρήσεων στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, η οποία επλήγη εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

20/05/2021: Τηλεδιάσκεψη με τον Γενικό Διευθυντή της ΝΔ κ. Ιωάννη Μπρατάκο, τον Γραμματέα Παραγωγικών Τομέων της Νέας Δημοκρατίας κ. Άκη Μπάφα, και προέδρους Επιμελητηρίων, κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε ενημέρωση & συζήτηση με αντικείμενο το Εργασιακό Νομοσχέδιο που βρίσκεται σε διαβούλευση.

13/06/2021: Συνάντηση προέδρου Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλία Χατζηχριστοδούλου με την πρόεδρο της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” Γιάννα Αγγελοπούλου, στο πλαίσιο της επίσκεψής της  στην Κατερίνη λόγω της επετείου του εορτασμού των διακοσίων χρόνων από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης.

Συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην τοπική επιχειρηματικότητα και στις δυνατότητες εκμετάλλευσης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Πιερίας.

07/07/2021: Συνάντηση με τη διοίκηση του ΟΡ.ΦΕ.Ο. κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τις θετικές συνέργειες για την τοπική οικονομία, οι οποίες είναι δυνατόν να προκύψουν από τη διάδραση μεταξύ της τοπικής επιχειρηματικότητας της πολιτιστικής αναβάθμισης του νομού.

Τονίσθηκε επίσης  η εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ των δύο φορέων και η υποστήριξη από πλευράς Επιμελητηρίου των πρωτοβουλιών του Οργανισμού, συνδράμοντας στην οικονομική και υλικοτεχνική του στήριξη, αναγκαία για την επιτυχή υλοποίηση του Φεστιβάλ Ολύμπου.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκτός του προέδρου  του Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλία Χατζηχριστοδούλου και του προέδρου του  ΟΡ.ΦΕ.Ο. Γρηγόρη Παπαχρήστο, ο αντιπρόεδρος του  ΟΡ.ΦΕ.Ο. Οδυσσέας Μανωλόπουλος και η Χάιδω Παπαχατζή, υπεύθυνη δημοσίων-διεθνών σχέσεων  του ΟΡ.ΦΕ.Ο. και Οικονομική Επόπτης του Επιμελητηρίου Πιερίας.

15/07/2021: Συνάντηση με τον Αν. Υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα, των Βουλευτών της Πιερίας, εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Παραγωγικών Φορέων για συζήτηση και ενημέρωση στο πλαίσιο του συντονισμού και της ενίσχυσης της Εθνικής Εκστρατείας Εμβολιασμού, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου Κονταριώτισσας.

09/08/2021: Επίσκεψη του Πρόεδρου του Επιμελητηρίου Πιερίας κ. Ηλία Χατζηχριστοδούλου στον Μακεδονικό Τάφο Α΄ στη θέση Τούμπες Κορινού, μετά από πρόσκληση του καθηγητή κ. Αθανασίου Μπίντα, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα κ. Θανάση Κόκκινο και την Οικονομική Επόπτη κα Χάιδω Παπαχατζή.

Ο κ. Μπίντας ξενάγησε τον Πρόεδρο και τα μέλη της Διοίκησης του Επιμελητηρίου ενημερώνοντάς τους για την ιστορία και τα χαρακτηριστικά του τάφου. Στη συνέχεια τους ανέπτυξε την έρευνά του, σύμφωνα με την οποία πιθανολογεί ότι ο συγκεκριμένος τάφος είναι της Ολυμπιάδας, μητέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Η κατάσταση του ταφικού μνημείου είναι άριστη, το δε μέγεθός του εντυπωσιακό. Υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις και συνθήκες ο εν λόγω Μακεδονικός τάφος είναι δυνατόν να εξελιχθεί σε σημαντικό πόλο έλξης αρχαιολογικού τουρισμού.

08/11/2021: Συνάντηση εργασίας προέδρου Επιμελητηρίου Ηλία Χατζηχριστοδούλου με τη βουλευτή Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ κα. Μπέττυ Σκούφα.

Η κ. Σκούφα ενημέρωσε τον κ. Χατζηχριστοδούλου για την αναφορά που κατέθεσε στην βουλή βασισμένη στην επιστολή που συνέταξε η διοίκηση του Επιμελητηρίου και αφορά στην άμεση και ουσιαστική επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου των επιχειρήσεων από την κυβέρνηση.

Συζητήθηκαν εκτενώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η επιχειρηματικότητα στην Πιερία, ειδικότερα εξαιτίας της πανδημίας, αλλά και των μακροχρόνιων  μνημονίων.

Επίσης, ο Πρόεδρος κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, ως εκπρόσωπός της τοπικής επιχειρηματικής κοινότητας της Πιερίας, παρουσίασε  τις προτάσεις του Επιμελητηρίου για τους τρόπους στήριξης της ρευστότητας των επιχειρήσεων από τις συστημικές  τράπεζες και για τις αναγκαίες φορολογικές ελαφρύνσεις που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη της οικονομίας.

03/12/2021: Συνάντηση εργασίας προέδρου Επιμελητηρίου Ηλία Χατζηχριστοδούλου με το Δήμαρχο Κατερίνης Κώστα Κουκοδήμο.

Στο επίκεντρο της συνάντησης εργασίας  ήταν η τοποθέτηση και  λειτουργία ενός διαδραστικού  ψηφιακού σταθμού πληροφοριών (infokiosk) στην Κεντρική Πλατεία της πόλης (Πλατεία Ελευθερίας), προσφορά του Επιμελητηρίου Πιερίας προς το Δήμο Κατερίνης.

Στην εποχή της ψηφιακής διάχυσης της πληροφορίας, ο διαδραστικός αυτός ψηφιακός σταθμός πληροφοριών θεωρείται απαραίτητο εργαλείο για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος ενός τόπου, αλλά και για γενικότερους χρηστικούς σκοπούς.

06/12/2021: Συνάντηση εργασίας πρόεδρου Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλία Χατζηχριστοδούλου με το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Κατερίνης.

Στο επίκεντρο της συζήτησης, τέθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο εμπορικός κόσμος εξαιτίας της πανδημίας και οι πρωτοβουλίες που θα πρέπει να ληφθούν άμεσα προκειμένου να περιοριστούν οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης που συνεχίζουν να ταλαιπωρούν τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου.

Συμμετείχε και η Α’ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ματούλα Βελώνη, και από τον Εμπορικό Σύλλογο ο Γενικός Γραμματέας Παναγιώτης Πρίντζιος, ο αν. Γενικός Γραμματέας Νίκος Μακρίδης η και το μέλος Δέσποινα Πορφυρίδου.

Συνεντεύξεις – Άρθρα – Επικοινωνία μέσω ΜΜΕ

11/01/2021: Συνέντευξη προέδρου Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλία Χατζηχριστοδούλου στη δημοσιογράφο Μαρία Σαμολαδά και στην εκπομπή «Θεσσαλονίκη μου, καλημέρα», στο ραδιόφωνο Real Fm 107,1.

Ο πρόεδρος σχολίασε τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει  οι επιχειρήσεις, εξαιτίας των lockdown, τις επιπτώσεις του click away στον εορταστικό τζίρο και  τα μέτρα στήριξης που έχουν ληφθεί. Επιπροσθέτως  αναφέρθηκε σε υποστηρικτικά μέτρα που θα πρέπει να εφαρμοσθούν για την επιβίωση της επιχειρηματικότητας.

14/01/2021: Συνέντευξη προέδρου Επιμελητηρίου στη δημοσιογράφο Ντέπυ Χιωτοπούλου, στο πλαίσιο της έρευνας του #GRTIMES για την οικονομία και το επιχειρείν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο πρόεδρος αναφέρθηκε στην επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης και στήριξης της μικρομεσαίας επιχείρησης που κινδυνεύει από αφανισμό, λόγω των περιορισμένων χρηματοδοτικών εργαλείων. στο πρόγραμμα “Διέξοδος” της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στο ύψος των οικονομικών ενισχύσεων που έλαβε η Πιερία, στη μέθοδο του «click away» και στο ισοζύγιο εγγραφών – διαγραφών του 2020 στο Επιμελητήριο Πιερίας.

25/01/2021: Διαδικτυακή συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας που αφορά τις επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα της Πιερίας λόγω της αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020.

Η διεξαγωγή της έρευνας έγινε τηλεφωνικά, κατά το διάστημα 05-01-2021 έως 22-01-2021, ανάμεσα σε 9.752, από τα 10.795 συνολικά, μέλη του Επιμελητηρίου Πιερίας. Εξαιρέθηκαν οι 1.043 επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων, οι οποίες κατά το εξεταζόμενο διάστημα Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου ήταν ανενεργές, λόγω του εποχικού τους χαρακτήρα και της ισχύουσας απαγόρευσης μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Την παρουσίαση παρακολούθησαν και συμμετείχαν με παρεμβάσεις οι Βουλευτές Πιερίας κ. Σάββας Χιονίδης και Ελισσάβετ Σκούφα, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κα. Σοφία Μαυρίδου, ο Δήμαρχος Κατερίνης κ. Κώστας Κουκοδήμος, ο Δήμαρχος Πύδνας-Κολινδρού κ. Αναστάσιος Μανώλας, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Δίου-Ολύμπου κ. Γεώργιος Καραλής, εκπρόσωποι των Βουλευτών Πιερίας κ. Ξενοφώντα Μπαραλιάκου και κας. Άννας Μάνη-Παπαδημητρίου και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Πιερίας.

Η συμβολή τέτοιου είδους ερευνών είναι καταλυτική όσον αφορά στην αντικειμενική καταγραφή της πραγματικότητας. Τα προβλήματα που εντοπίζονται καταγράφονται στις πραγματικές τους διαστάσεις και το γεγονός αυτό βοηθάει στην ουσιαστική αντιμετώπισή τους.

Κατά τη διάρκεια της δυσμενούς  οικονομικής συγκυρίας, λόγω της πανδημίας το Επιμελητήριο Πιερίας, έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα  στη συστηματική έρευνα των επιπτώσεών της σε κάθε κλάδο της τοπικής οικονομίας, με σκοπό η διατύπωση των προτάσεων και η δυναμική των παρεμβάσεών του να στηρίζονται σε ισχυρές βάσεις και να τελεσφορούν.

08/04/2021: Συνέντευξη προέδρου Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλία Χατζηχριστοδούλου στο δημοσιογράφο Νίκο Υποφάντη, στην εκπομπή «Τα Νέα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Ο πρόεδρος παρουσίασε το πρόγραμμα της τηλεοπτικής διαφημιστικής καμπάνιας για την τουριστική προβολή της Πιερίας για το καλοκαίρι 2021 του Επιμελητηρίου Πιερίας, με την προβολή διαφημιστικού σποτ σε κανάλια πανελλήνιας εμβέλειας. Στόχος της δράσης είναι η αύξηση του εσωτερικού τουρισμού στο Νομό Πιερίας και η προβολή των μοναδικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Πιερίας.

Η αύξηση του εσωτερικού τουρισμού με προορισμό την Πιερία και η προώθηση του τουριστικού προϊόντος της σε εγχώριες αγορές – στόχους, όπως η Αττική, υπήρξε μια απολύτως συνειδητή επιλογή του Προέδρου του Επιμελητηρίου κ. Ηλία Χατζηχριστοδούλου και Δ.Σ.

Οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτή την επιλογή υπήρξαν ρεαλιστικοί και υπαγορεύτηκαν από τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα που αφορούσαν στις μετακινήσεις των τουριστών και από το γεγονός ότι η Πιερία αποτελεί , κυρίως, οδικό τουρισμό και ενώ δεν έχει τη δυνατότητα υποδοχής αεροπορικώς μεταφερομένων επισκεπτών, οι συνθήκες εισόδου των τουριστών από τους χερσαίους συνοριακούς σταθμούς της χώρας παρουσίαζαν αυξανόμενες δυσκολίες.

Έτσι, η εστίαση στον εσωτερικό τουρισμό αποτέλεσε την καταλληλότερη λύση για την προστασία του τουριστικού εισοδήματος της Πιερίας. Στην επιτυχία αυτής της προσπάθειας, εκτός από την αποτελεσματική τουριστική προβολή και διαφήμιση, συνετέλεσαν τόσο οι φυσικές ομορφιές της, όσο και η εύκολή και ασφαλής πρόσβασή της από κάθε, σχεδόν σημείο, της χώρας.

04/06/2021: Συνέντευξη προέδρου Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλία Χατζηχριστοδούλου στην  εκπομπή της δημοσιογράφου Βάσως Λυκουρίνου στην TV100

Ο Πρόεδρος μίλησε για το οικονομικό και παραγωγικό προφίλ της Πιερίας και τη μεγάλη τηλεοπτική καμπάνια που ξεκίνησε το Επιμελητήριο για την προβολή του νομού.

Παρά το γεγονός, ότι η πλειονότητα των Θεσσαλονικέων έχει πρώτη επιλογή τη Χαλκιδική , ως τόπο διακοπών, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση των επισκεπτών στην Πιερία και για το λόγο αυτό η τάση αυτή καλλιεργείται με μια σειρά προωθητικών ενεργειών.

06/06/2021: Συνέντευξη προέδρου Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλία Χατζηχριστοδούλου στο δημοσιογράφο Νίκο Υποφάντη στην εκπομπή «Τα Νέα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Προβλήθηκε το διαφημιστικού σποτ και ακολούθησε συζήτηση.

Με πρωτοβουλία του Προέδρου του Επιμελητηρίου, η Πιερία προβλήθηκε με μεγάλη επιτυχία σε μια εκπομπή εγνωσμένης θεαματικότητας, σε πανελλήνιο επίπεδο , και σε ένα κοινό που ηλικιακό του προφίλ και η πιθανή οικογενειακή του κατάσταση είναι απολύτως συμβατή με αυτά που έχει να προσφέρει η Πιερία,, ως τόπος οικογενειακών , κυρίως, διακοπών.

03/08/2021: Συνέντευξη προέδρου Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλία Χατζηχριστοδούλου στην εφημερίδα «Επτά»

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου απάντησε σε επτά ερωτήσεις της εφημερίδας «Επτά» που αφορούσαν κυρίως τη φιλοσοφία της τουριστικής προβολής της Πιερίας που πραγματοποίησε το Επιμελητήριο με στόχο τη διατήρηση και αύξηση των επισκεπτών από την περιοχή των Βαλκανίων και της βόρειας Ελλάδας αλλά και τη διείσδυση στον εσωτερικό  τουρισμό και κυρίως στην τεράστια αγορά του Λεκανοπεδίου της Αττικής. Συνεχίζοντας αναφέρθηκε  στην εκπόνηση μελέτης (master plan) που έχει αναθέσει το Επιμελητήριο σε εξειδικευμένη εταιρεία, για την αξιοποίηση του ορεινού όγκου του Ολύμπου και την προβολή της Πιερίας από ένα κοινό «brand name».

Το Πιερικό κοινό ενημερώνεται συστηματικά για κάθε  είδους αναπτυξιακή προσπάθεια του Επιμελητηρίου, με σκοπό να υπάρχει μια ουσιαστική, διαρκής και αμφίδρομη επικοινωνία με την επιχειρηματική κοινότητα της Πιερίας, η οποία θα συμβάλει στην επιτυχία των στόχων μας.

01/09/2021: Συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση του Οδηγού Εξωστρέφειας

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου και ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ Γιώργος Κωνσταντόπουλος παρουσίασαν τον «Οδηγό Εξωστρέφειας» που εκδόθηκε με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Πιερίας σε συνεργασία σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών του ΣΕΒΕ.

Ο Οδηγός Εξωστρέφειας των Επιχειρήσεων,  μια πολύτιμη και ιδιαίτερα καλαίσθητη έκδοση, αποτελεί πολύτιμο εφόδιο, για τις επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται είτε να γίνουν εξωστρεφείς, είτε να βελτιώσουν τις πρακτικές της εξαγωγικής  τους δραστηριότητας.

Στις 141 σελίδες του περιέχει τα απαραίτητα επτά βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσει κάθε επιχείρηση που φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει με επιτυχία το διεθνή ανταγωνισμό και να αυξήσει σε σημαντικό βαθμό τον κύκλο εργασιών της και τα κέρδη της .

Δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα που να κατευθύνει τις επιχειρήσεις και κυρίως τις μικρές επιχειρήσεις.

Ο «Οδηγός Εξωστρέφειας» βρίσκεται πλέον στη διάθεση όλων των επιχειρηματιών της Πιερίας οι οποίοι μπορούν να τον προμηθευτούν δωρεάν από το Επιμελητήριο Πιερίας.

Σε καιρούς οικονομικής δυσπραγίας, που το αίτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού παραγωγικού μοντέλου αναδεικνύεται σε πρώτη προτεραιότητα, η προώθηση και η στήριξη του εξαγωγικού προσανατολισμού των επιχειρήσεων, υλοποιείται από το Επιμελητήριο με κάθε δυνατό τρόπο και στο μέτρο των δυνατοτήτων του.

27/09/2021: Συνέντευξη τύπουπροέδρου Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλία Χατζηχριστοδούλουγια την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της καλοκαιρινής τηλεοπτικής καμπάνιας του Επιμελητηρίου Πιερίας για την τουριστική προβολή του νομού Πιερίας.

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου παρουσίασε συγκριτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σύμφωνα με τα οποία, μόνο στα τουριστικά καταλύματα της Πιερίας, ο κύκλος εργασιών υπήρξε αισθητά αυξημένος έως και 50% σε σχέση με πέρυσι (2020 Καταλύματα: 21,4 εκατ. Υπηρεσίες εστίασης: 43,5 εκατ.). Παράλληλα ανακοίνωσε ότι η τηλεοπτική προβολή θα συνεχιστεί και για τον χειμερινό τουρισμό.

Στη συνέντευξη παρόντες ήταν ο Γενικός Γραμματέας Θανάσης Κόκκινος και η Οικονομική Επόπτη Χάιδω Παπαχατζή.

Οι προωθητικές δράσεις και πρωτοβουλίες του Επιμελητηρίου Πιερίας, για την ανάδειξη του τουριστικού της προϊόντος, έχουν συνέχεια και συνέπεια.

Στο πλαίσιο αυτών των προσπαθειών, προστίθεται η έγκυρη και υπεύθυνη ενημέρωση των μελών του και της ευρύτερης Πιερικής κοινωνίας, με απώτερο σκοπό, του έργο του και οι προσπάθειές του να αγκαλιαστούν από τους συμπολίτες μας, ώστε να αποκτήσουν ακόμη μεγαλύτερη δυναμική.

21/10/2021: Συνέντευξηπροέδρου Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλία Χατζηχριστοδούλου στο δημοσιογράφο Γιώργο Παπαδόπουλο, στην εκπομπή “Στο Επίκεντρο” του τηλεοπτικού σταθμού “Γνώμη”.

Ο πρόεδρος αναφέρθηκε στη μελέτη αξιοποίησης του Ολύμπου που χρηματοδοτεί το Επιμελητήριο Πιερίας, αλλά και σε όλες τις δράσεις που υλοποιεί με επίκεντρο την επιχειρηματική και τουριστική δραστηριότητα του νομού.

Η επικοινωνία του Επιμελητηρίου, μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης, με το κοινό της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και το πανελλήνιο, είναι συνειδητή επιλογή του Προέδρου του κ. Ηλία Χατζηχριστοδούλου, προκειμένου η Πιερία να βρίσκεται όσο το δυνατόν περισσότερο στην επικαιρότητα και να επιτυγχάνει με αυτόν τον τρόπο μια έμμεση και διαρκή διαφήμιση.

04/11/2021: Άρθρο του προέδρου του Επιμελητηρίου ΠιερίαςΗλία Χατζηχριστοδούλου στο περιοδικό «ΕΠΙΧΕΙΡΩ» της Κ.Ε.Ε.Ε. με θέμα «Επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου για παραγωγικούς σκοπούς»

Άρθρο με προτάσεις μέτρων για την κρίση της ενέργειας στην παραγωγή από τον Δ΄ Αντιπρόεδρο της Κ.Ε.Ε.Ε και πρόεδρο του Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλία Χατζηχριστοδούλου

Ως ένας από τους εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας και ενόψει των δυσθεώρητων αυξήσεων του κόστους ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου για τις επιχειρήσεις, μεταποιητικών και μη, ο κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου επεσήμανε:

α)    Τη θετική αλλά ανεπαρκή, υπό το φως των νέων εξελίξεων, κυβερνητική επιδότηση του ενεργειακού κόστους.

β)    Την τεράστια αύξηση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων, η οποία θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητά τους.

γ)    Την μεγάλη άνοδο των τιμών των παραγομένων προϊόντων, την απώλεια της ανταγωνιστικότητάς τους και τη δραματική μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών.

δ)    Τον κίνδυνο νέου κύματος «λουκέτων» και μιας νέας επώδυνης δοκιμασίας της κοινωνικής συνοχής.

Τέλος, πρότεινε λύσεις για μια ομαλή μετάβαση από το  ισχύον σύστημα παραγωγής ενέργειας στην εποχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και την γενναία επιδότηση του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών μέχρι να αναπτυχθεί και να σταθεροποιηθεί το νέο μοντέλο ενεργειακής παραγωγής, καθώς και τρόπους χρηματοδότησης αυτής της προσπάθειας.

10/11/2021: Συνέντευξη προέδρου Επιμελητηρίου Ηλία Χατζηχριστοδούλου στη δημοσιογράφο Δήμητρα Μακρή στην εκπομπή «Ξεκινάμε μαζί» στη ΔΙΟΝ TV.

13/12/2021: Συνέντευξη προέδρου Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλία Χατζηχριστοδούλου στη δημοσιογράφο Μαρία Σαμολαδά και στην εκπομπή «Θεσσαλονίκη μου, καλημέρα», στον Real Fm 107,1.

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη δημόσια διαβούλευση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στις 6 το απόγευμα, με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου και σκοπό την καταγραφή και αξιολόγηση των προβλημάτων της επιχειρηματικής κοινότητας της Πιερίας.

Επίσης, μίλησε για τη συνεχή προσπάθεια που καταβάλλεται από το Επιμελητήριο για την τουριστική προβολή της περιοχής, καθώς και για την εγκατάσταση ακόμη ενός υπερσύγχρονου ψηφιακού περιπτέρου στην Κατερίνη.

Παρεμβάσεις – Επιστολές και Προτάσεις

Οι παρεμβάσεις του Επιμελητηρίου Πιερίας προς κάθε εθνική, περιφερειακή και τοπική αρχή, με στόχο την προάσπιση των συμφερόντων και την προώθηση λύσεων στα προβλήματα της επιχειρηματικής και επαγγελματικής κοινότητας είναι συνεχείς και αδιάλειπτες. Ζητήματα όπως η εξέλιξη της πανδημίας και οι επιπτώσεις της στις επιχειρήσεις, οι αυξήσεις του κόστους ενέργειας, η κατάρρευση της εσωτερικής κατανάλωσης αποτέλεσαν την πλειονότητα των παρεμβάσεων της τρέχουσας χρονιάς.

29/1/2021: Επιστολή προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και  Οικονομικών με θέμα τον Εξορθολογισμό του κόστους επιδόματος αδείας.

08/02/2021: Επιστολή προς τον Υπουργό Τουρισμού για την βέλτιστη διαχείριση του εισερχόμενου οδικού τουρισμού στην Πιερία.

10/02/2021: Επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών και τον Υπουργό Ανάπτυξης για την στήριξη των επιχειρήσεων σχετιζόμενων με την πώληση, κατασκευή και παροχή υπηρεσιών για τις τελετές γάμων και βαπτίσεων.

24/03/2021: Αίτημα για να δοθεί προτεραιότητα εμβολιασμού στους εξαγωγείς προς τους Υπουργούς Υγείας και Ανάπτυξης.

6/4/2021: Η αποδοχή των μετρητών ως μέσον πληρωμής και στο λιανεμπόριο, ζητήθηκε από τον Υπουργό Οικονομικών και τον Υπουργό Ανάπτυξης.

8/4/2021: Παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης επενδυτικών σχεδίων  για τη Δράση «e-Λιανικό» αιτήθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης.

11/4/2021: Βιοκλιματικές αναπλάσεις στο δίκτυο κοινοχρήστων χώρων πρασίνου και διαδρομών πεζών και ποδηλάτων προτάθηκε στον Δήμο Κατερίνης.

1/7/2021: Επιστολή προς την Πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» για τη στήριξη του εκθεσιακού χώρου παραδοσιακών επαγγελμάτων Επιμελητηρίου Πιερίας.

13/7/2021: Επιστολή με θέμα: «Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου» προς             κ. Δημήτρη Κουτσόπουλο CEO Deloitte Ελλάδος.

27/8/2021: Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό Ελλάδος με θέμα «Ενσωμάτωση στο βασικό μισθό των εργαζομένων και στο βασικό τους ημερομίσθιο  των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα, του επιδόματος αδείας και ο επιμερισμός τους σε δωδεκάμηνη βάση ή σε τριακόσια (300) ετήσια ημερομίσθια αντιστοίχως».

19/10/2021: Πρόταση για Επιδότηση του κόστους ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου των επιχειρήσεων στους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

21/10/2021: Επιστολή προς τους Βουλευτές Πιερίας για στήριξη της πρότασης επιδότησης του κόστους ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου των επιχειρήσεων.

15/11/2021: Επιστολή με θέμα «Αθέμιτος ανταγωνισμός» προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομικών.

16/11/2021: Επιστολή με θέμα «Ενίσχυση Λιανικού Εμπορίου και Εστίασης προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομικών.

19/11/2021: Επιστολή με θέμα «Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και παρεμβάσεις» προς την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας.

Εκθέσεις

Συμμετοχή στη έκθεση Food Africa 2021” στην Αίγυπτο, κατά το χρονικό διάστημα 12-14 Δεκεμβρίου 2021. Η έκθεση έχει λάβει χώρα στο εκθεσιακό κέντρο Egypt International Exhibition Center, στο πλαίσιο υλοποίησης της δράσης με τίτλο Πρόγραμμα ενημέρωσης για την ενημέρωση και την προώθηση νωπών κερασιών σε τρίτες χώρες (Ουκρανία – Αίγυπτο) – Cherry LovEU. Συνεταιρισμοί κερασοπαραγωγών είχαν τη δυνατότητα προώθησης του πιερικού κερασιού στην αγορά της Αιγύπτου.  

Εθνικά και Ευρωπαϊκά Προγράμματα

Υλοποίηση του έργου «Ανάπτυξη και αναβάθμιση πληροφοριακών συστημάτων και ψηφιακών υπηρεσιών του Επιμελητηρίου Πιερίας» το οποίο έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020» με κωδικό MIS 5045288, και χρηματοδοτήθηκε  από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης – ΕΤΠΑ) και από εθνικούς πόρους μέσω του ΠΔΕ.

Με την ολοκλήρωση του έργου το Επιμελητήριο προσφέρει σύγχρονες υπηρεσίες στα μέλη του, ανταποκρινόμενοι στις απαιτήσεις της νέας ψηφιακής εποχής.

Έχει αναπτύξει συστήματα και υπηρεσίες ΤΠΕ που εντάσσονται στους παρακάτω άξονες:

– ΑΞΟΝΑΣ 1: Αναβάθμιση της εσωτερικής Ψηφιακής Υποδομής του Επιμελητηρίου.

– ΑΞΟΝΑΣ 2: Υποδοχή και Εξυπηρέτηση των Αιτημάτων των Επιχειρήσεων (One Stop Shop).

– ΑΞΟΝΑΣ 3: Παροχή Εξειδικευμένης Επιχειρηματικής Πληροφόρησης και Συμβουλών.

Υλοποίηση του έργου με τίτλο «Promotion of Fresh Cherry in Ukraine and Egypt – CherryLovEU» στο Πρόγραμμα: Promotion of Agricultural products “AGRI-SIMPLE-2020-CRISIS”. Το έργο υλοποιείται σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Πέλλας και σκοπός είναι η προώθηση και η προβολή του νωπού κερασιού της Πιερίας και της Πέλλας στην Ουκρανία και στην Αίγυπτο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δράσεις δικτύωσης και προβολής, δημόσιες σχέσεις, διαφήμιση (έντυπη και online), συμμετοχή σε εκθέσεις, Β2Β meetings,σεμινάρια, γε

υσιγνωσίες και εκπαιδευτικά ταξίδια. Το έργο συγχρηματοδοτείται κατά 85% από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από Πιστώσεις του Προγράμματος ενημέρωσης και προώθησης που αφορούν τα γεωργικά προϊόντα και εφαρμόζονται στην εσωτερική αγορά και σε τρίτες χώρες σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1144/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και κατά 15% από το Επιμελητήριο Πιερίας και Πέλλας.

Υλοποίηση του έργου με τίτλο «Προώθηση της ποιότητας και της προστιθέμενης αξίας και βελτίωση της αγοράς των προϊόντων μυδοκαλλιέργειας του Νομού Πιερίας στην Ελλάδα, Ιταλία, Βέλγιο και Γαλλία», ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: ΕΠ Αλιείας & Θάλασσας 2014-2020. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δράσεις προώθησης, προβολής και αύξησης της αναγνωρισιμότητας του φρέσκου μυδιού της Πιερίας στην αγορά της Ελλάδας, Ιταλίας, Βελγίου και Γαλλίας και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας) και από εθνικούς πόρους μέσω του ΠΔΕ.

Μελέτες – Έρευνες

Τηλεφωνική Έρευνα από 5/1/2021 έως 22/1/2021, για τις επιπτώσεις στην οικονομία της Πιερίας, των περιοριστικών μέτρων διμήνου Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020, σε ποσοστό 12% επί του συνόλου των επιχειρήσεων της Πιερίας (πλην ενοικιαζόμενων δωματίων).

Τηλεφωνική Έρευνα από 25-1-2021 έως 29-1-2021, για τις επιπτώσεις της πανδημίας στις επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων Ν. Πιερίας,  σε ποσοστό 32% επί του συνόλου των επιχειρήσεων.   

Μελέτη αποτύπωσης των συνεπειών της πανδημίας στην τοπική οικονομία και το εμπόριο και Στρατηγικό σχέδιο εξόδου από την υγειονομική και οικονομική κρίση.

Μελέτη Διερεύνησης της Προοπτικής, των Δυνατοτήτων και των Τρόπων Αξιοποίησης του Ολύμπου σε Αναπτυξιακή Κατεύθυνση

Αναπτυξιακές δράσεις

Βραβεία Επιχειρηματικότητας 2021, εκδήλωση επιβράβευσης των επιχειρήσεων που διακρίθηκαν το έτος 2021, στους τομείς της καινοτομίας, της απασχόλησης, των επενδύσεων, αξιοποίησης της τεχνολογίας και της διαχρονικής τους παρουσίας.  

Απόφαση Δημιουργίας συλλογικού σήματος για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της Πιερίας, με κατοχύρωσή του στο EUIPO (Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης). Το συλλογικό σήμα θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλα τα μέλη του Επιμελητηρίου, υποστηρίζοντας κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που παράγουν ποιοτικά  προϊόντα αλλά δεν έχουν την δυνατότητα να τα πιστοποιήσουν με τον τρόπο που επιτάσσει ο ανταγωνισμός τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων.

Εκπόνηση Οδηγού Εξωστρέφειας, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών του ΣΕΒΕ και δωρεάν διάθεσή του σε όλα τα μέλη του Επιμελητηρίου. Στόχος της έκδοσης είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας των πιερικών επιχειρήσεων και η βελτίωση της εξαγωγικής τους δραστηριότητας.

Δημόσια Διαβούλευση με τους συλλόγους και τα επαγγελματικά σωματεία του Νομού, για την καταγραφή και την αξιολόγηση των κυριότερων προβλημάτων της επιχειρηματικής κοινότητας, προκειμένου να καταρτισθεί από κοινού ο Προγραμματισμός των Δράσεων, των Παρεμβάσεων και των Διεκδικήσεων υπέρ των μελών μας και της τοπικής Οικονομίας, ενόψει του νέου έτους.

Τουριστική προβολή της Π.Ε. Πιερίας

Δημιουργία τηλεοπτικού σποτ για την ανάδειξη της Πιερίας ως δωδεκάμηνος προορισμός.

Τηλεοπτική διαφημιστική καμπάνια για την τουριστική προβολή της Πιερίας για το καλοκαίρι και το χειμώνα του 2021, με την προβολή σποτ και τηλεοπτικών συνεντεύξεων στα  κανάλια πανελλήνιας εμβέλειας ΕΡΤ1 και ΣΚΑΙ TV.

Διαφημιστική τετρασέλιδη καταχώριση στον πολυτελή τουριστικό οδηγό “Διακοπές” που κυκλοφόρησε με “Το Βήμα της Κυριακής” στις 28/11/2021, για την ανάδειξη του χειμερινού τουρισμού

Διαδικτυακή καμπάνια για την τουριστική προβολή της Πιερίας με την αξιοποίηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Instagram, YouTube)

Τοποθέτηση διαδραστικού  ψηφιακού σταθμού πληροφοριών (Info kiosk), στο Λιτόχωρο έδρα του δήμου Δίου-Ολύμπου και συγκεκριμένα στην είσοδο του κτηρίου που στεγάζονται δημοτικές υπηρεσίες και το Ναυτικό Μουσείο.

Το info-kiosk παρέχει τη δυνατότητα να πληροφορούνται οι επισκέπτες της Πιερίας για τις κατά τόπους παροχές των δήμων (παραθαλάσσιους και ορεινούς οικισμούς, αρχαιολογικούς προορισμούς, χώρους αναψυχής κ.α.).

Διαθέτει αντιβανδαλική οθόνη 32″ πολύ υψηλής φωτεινότητας ενώ ταυτόχρονα η σχεδίαση και η κατασκευή του προσφέρουν στο χρήστη κάλυψη και προστασία από καιρικά φαινόμενα.

Στο infokiosk είναι εγκατεστημένη μία web εφαρμογή, με έναν τουριστικό οδηγό, και περιλαμβάνει όλες εκείνες τις κατηγορίες που είναι απαραίτητες για να την τουριστική ενημέρωση των επισκεπτών. Αξιοθέατα, παραλίες, ορεινές διαδρομές, καταλύματα, εταιρείες ενοικιάσεως αυτοκινητών-σκαφών κλπ αλλά και γενικές κατηγορίες ενδιαφέροντος όπως ο καιρός, ισοτιμίες νομισμάτων και άλλα.

Είναι δομημένο με τέτοιο τρόπο ώστε να μεγιστοποιείται η ευχρηστία μέσω των διαδραστικών Infokiosk και να είναι φιλικό προς κάθε χρήστη.

Ταυτόχρονα η εφαρμογή είναι διαθέσιμη και από κινητό τηλέφωνο (url). Η εφαρμογή είναι δυναμική, με δικό της διαχειριστικό περιβάλλον ενώ όλο το περιεχόμενο θα διαχειρίζεται το Επιμελητήριο Πιερίας.

Λοιπές δράσεις

Στήριξη των πυρόπληκτων συμπολιτών μας στην Εύβοια με την συγκέντρωση και αποστολή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, είδη ευρείας κατανάλωσης και φάρμακα).

Γιορτή Αγοράς κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και του Πάσχα, με την διανομή συμβολικών δώρων στις επιχειρήσεις του νομού, Στόχος της δράσης είναι η έμπρακτη υποστήριξη των μελών στην δύσκολη περίοδο που βιώνουν.

Παροχή οικονομικών πληροφοριών για την συναλλακτική συμπεριφορά των νομικών προσώπων στην Ελληνική επικράτεια, με τους οποίους συναλλάσσονται τα μέλη, για την εξασφάλιση της αξιοπιστίας και της ασφάλειας των συναλλαγών.

Ενημέρωση των μελών με την αποστολή δεκάδων χιλιάδων e-mail, sms, επιστολών, αναρτήσεων στην ιστοσελίδα και δελτίων τύπου στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας.

Συνδιοργάνωση στις εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου Ράχης Πιερίας «ΤΑ ΠΑΤΡΙΑ» – Αφιέρωμα: «1821: Η παλιγγενεσία του  Έθνους».

Συνδιοργάνωση στο 50ο Φεστιβάλ Ολύμπου, Ιούνιος-Ιούλιος-Αύγουστος 2021.

Συμμετοχή του Επιμελητηρίου Πιερίας στη διαβούλευση για την εκπόνηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) του Δήμου Κατερίνης.

Ραδιοφωνική διαφημιστική καμπάνια για τη στήριξη της τοπικής αγοράς.

Διαφημιστική καμπάνια σε ιστότοπους για τη στήριξη της τοπικής αγοράς.

Δημιουργία και κατασκευή μόνιμου«Εκθεσιακού Χώρου Παλαιών Επαγγελμάτων» στο κτήριο του Επιμελητηρίου Πιερίας, στον οποίο παρουσιάζεται η εξέλιξη της πιερικής επιχειρηματικότητας. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 2019 και εμπλουτίζεται συνεχώς με την προμήθεια νέων εκθεμάτων.  Ευελπιστούμε ότι θα αποτελέσει ένα κέντρο ανάδειξης της πολιτιστική μας κληρονομίας και ένα πόλο έλξης επισκεπτών και κυρίως νέων παιδιών, που θα έχουν την ευκαιρία να διαπιστώσουν ότι επιχειρηματικότητα σημαίνει δημιουργικότητα, πρόοδος, εκσυγχρονισμός.

Συμμετοχή μελών του Δ.Σ. σε επιτροπές άλλων φορέων, προασπίζοντας τα συμφέροντα των επιχειρήσεων – μελών.

Στήριξη διαφόρων φορέων με την παραχώρηση της συνεδριακής αίθουσας του Επιμελητηρίου Πιερίας καθώς και υλικοτεχνικών υποδομών για τη διοργάνωση εκδηλώσεων με στόχο την ενημέρωση των επιχειρηματιών- μελών σε θέματα ενδιαφέροντός τους.

Υπηρεσία  Μητρώου και Γ.Ε.ΜΗ. Επιμελητηρίου

Το τμήμα Μητρώου – Γ.Ε.ΜΗ. και ΥΜΣ είναι υπεύθυνο για:

1.  Την τήρηση και διαχείριση του μητρώου επιχειρήσεων του Επιμελητηρίου και έχει ως αντικείμενο εργασιών την έκδοση πιστοποιητικών, τη θεώρηση πιστοποιητικών εξαγωγών, την είσπραξη συνδρομών Επιμελητηρίου, τη χορήγηση στοιχείων επιχειρηματικότητας του Ν. Πιερίας, τις εγγραφές και ανανεώσεις των ειδικών Μητρώων και την ενημέρωση μελών για τρέχοντα θέματα που τους αφορούν.

Ενδεικτικά για το έτος 2021, σε σύνολο 11133 εγγεγραμμένων επιχειρήσεων, 427 νέες επιχειρήσεις εγγράφηκαν στο μητρώο του Επιμελητηρίου ενώ 219 διεγράφησαν.

2.  Τη διαχείριση του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (Γ.Ε.ΜΗ.) και αντικείμενο εργασιών την σύσταση εταιριών (ΟΕ και ΕΕ), τροποποιήσεις καταστατικών, μετατροπές εταιρικών μορφών, έλεγχο νομιμότητας και εγγραφή ειδικών περιπτώσεων όπως Ενεργειακές Κοινότητες, έκδοση ανακοινώσεων που αφορούν ισολογισμούς, νέα ΔΣ, ανασυγκρότηση ΔΣ, πιστοποιήσεις κεφαλαίου, λύσεις εταιριών, εγγραφές ατομικών επιχειρήσεων, μεταβολές ατομικών επιχειρήσεων, κατοχύρωση διακριτικών τίτλων, διακοπές ατομικών επιχειρήσεων.

Επίσης είναι υπεύθυνο για την χορήγηση πιστοποιητικών, αντιγράφων καταστατικών και πρακτικών.

Για το έτος 2021 το τμήμα Γ.Ε.ΜΗ. έχει διεκπεραιώσει 1610 αιτήσεις μεταβολών και έχει εκδώσει 3054 πιστοποιητικά.

Προηγούμενο Πάσχα στον Τόπο μας

Ακολουθήστε μας

Επικοινωνία

28ης Οκτωβρίου 9, Τ.Κ. 60134, Κατερίνη

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 – 15:30

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 – 14:30

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας