Καλέστε μας +30 23510 23211
Ωράριο Δευ - Παρ 7.30 - 15.30

Ελ

En

Κρίσιμη διευρυμένη σύσκεψη στο Επιμελητήριο Πιερίας ενόψει της έναρξης της θερινής τουριστικής περιόδου

Το Επιμελητήριο Πιερίας, το Σάββατο 26 Μαρτίου 2022 το πρωί και ενόψει της έναρξης της θερινής τουριστικής περιόδου, σε συνθήκες ενεργειακής κρίσης και στρατιωτικών συγκρούσεων στην ευρύτερη περιοχή μας, ανέλαβε την πρωτοβουλία σύγκλησης διευρυμένης σύσκεψης με τη συμμετοχή των βουλευτών του νομού, των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β΄ βαθμού και των αμέσως ενδιαφερομένων εκπροσώπων των τουριστικών επιχειρήσεων.

Στη διάρκεια της σύσκεψης αναζητήθηκαν λύσεις τόσο σε άμεσα, όσο και σε χρονίζοντα προβλήματα, που ταλανίζουν τον τουρισμό της Πιερίας και την αναβάθμισή του.

Τα βασικότερα προβλήματα για τα οποία αναζητήθηκε άμεση λύση είναι τα εξής:

Α) Χορήγηση κεφαλαίου κίνησης στις τουριστικές επιχειρήσεις, είτε με τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής, είτε με τη μορφή τραπεζικού δανεισμού με τη εγγυοδοσία του Δημοσίου, προκειμένου να εξευρεθεί η απαιτούμενη ρευστότητα για την ομαλή τους επανεκκίνηση.

Β) Επιδότηση του ενεργειακού κόστους και μείωση του ΦΠΑ, με σκοπό να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα τους.

Γ) Η καλή συντήρηση των υφισταμένων υποδομών, καθώς και η δημιουργία νέων τουριστικών και κυκλοφοριακών υποδομών, προκειμένου να αναβαθμισθεί του τουριστικό προϊόν της Πιερίας.

Δ) Η βελτίωση της πρόσβασης των ΑΜΕΑ στις Πιερικές ακτές, δεδομένου ότι μεγάλο τμήμα τους, λόγω της μορφολογίας τους, αποτελεί ιδανικό προορισμό για κολύμβηση και ψυχαγωγία για άτομα με κινητικά προβλήματα.

Ε) Η βελτίωση της λειτουργίας των εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού σε ολόκληρο το μήκος των ακτών, διότι τα καθαρά και υγιή θαλάσσια ύδατα αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την αειφορία του τουρισμού.

ΣΤ) Ενίσχυση των επιχειρήσεων τουριστικών λεωφορείων, μετά από μια διετία καθίζησης των δραστηριοτήτων τους, δεδομένου ότι η άρτια λειτουργία τους είναι απαραίτητη για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών, καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους.

Ειδικότερα ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου πρότεινε:

α) τη χρηματοδότηση από Επιμελητηριακούς πόρους, την ίδρυση και τη λειτουργία σχολής ναυαγοσωστών, αφού η ύπαρξή τους είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την τοποθέτηση «γαλάζιων σημαιών» στις ακτές μας και

β) δεσμεύτηκε για τη συνέχιση της πανελληνίου βεληνεκούς αποτελεσματικής διαφήμισης του νομού μας, με στόχο την ανάδειξη της Πιερίας σε βασικό προορισμό του εσωτερικού τουρισμού.

Η σύσκεψη έληξε με τη ισχυρή δέσμευση όλων των συμμετεχόντων ως προς την υλοποίηση των τεθέντων στόχων και για τη συνεχή παρακολούθηση της πορείας επίλυσης των προβλημάτων του κλάδου.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι βουλευτές Πιερίας κ. Ξενοφών Μπαραλιάκος, κα. Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου, κ. Σάββας Χιονίδης, κα. Μπέτυ Σκούφα, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κα. Σοφία Μαυρίδου, ο Δήμαρχος Κατερίνης κ. Κώστας Κουκοδήμος, οι Αντιδήμαρχοι Δίου-Ολύμπου κ. Βασίλειος Βροχαρίδης και Πύδνας-Κολινδρού κ. Λάζαρος Προβατίδης.

Από την πλευρά των τουριστικών φορέων συμμετείχαν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων Διαμερισμάτων Πιερίας-Ημαθίας-Πέλλας κ. Γρηγόρης Βεϊδαμενίδης, ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας κ. Γεώργιος Ζώβας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζόμενων Δωματίων Ν. Πόρων κ. Βασίλειος Αγάκος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων Ολυμπιακής Ακτής κ. Θωμάς Τουργαΐδης, ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Παραλίας κ. Ιωάννης Γκατζής, ο Πρόεδρος του Σωματείου Ελευθέρων Επαγγελματιών Παραλίας Κατερίνης κ. Αριστοτέλης Καραθανάσης, η Πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Ελατοχωρίου κα. Αναστασία Μποστανίτη καθώς και μέλη των διοικητικών συμβουλίων των παραπάνω φορέων.

Από τη διοίκηση του Επιμελητηρίου παρόντες ήταν η Α΄ Αντιπρόεδρος κα. Ματούλα Βελώνη- Μουρίκα, η Οικονομική Επόπτης κα. Χάιδω Παπαχατζή και τα μέλη του Δ.Σ. κα. Μαρία Δέλιου και κ. Δημήτριος Αλμαλιώτης.

Προηγούμενο Τα νέα μέτρα από 26 Μαρτίου 2022 έως και 4 Απριλίου 2022

Ακολουθήστε μας

Επικοινωνία

28ης Οκτωβρίου 9, Τ.Κ. 60134, Κατερίνη

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 – 15:30

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 – 14:30

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας