Καλέστε μας +30 23510 23211
Ωράριο Δευ - Παρ 7.30 - 15.30

Ελ

En

4η ΕΒΕΠ 2012 – Επίσκεψη του Υπ. Μακεδονίας – Θράκης στο Επιμελητήριο ενόψη της έναρξης

Κοινή συνέντευξη τύπου έδωσαν χθες το πρωί (4/9/2012) ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Θ. Καράογλου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Ηλ. Χατζηχριστοδούλου και ο Δήμαρχος Κατερίνης κ. Σ. Χιονίδης, ενόψει της έναρξης της 4ης ΕΒΕΠ Πιερίας, την οποίο συνδιοργανώνουν Επιμελητήριο και Δήμος Κατερίνης και φέτος για πρώτη φορά τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Μακεδονίας Θράκης .

 

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου

Η συνέντευξη άρχισε με τοποθέτηση του προέδρου του Επιμελητηρίου κ. Ηλία Χατζηχριστοδούλου ο οποίος αφού καλωσόρισε τον κ. υπουργό και το δήμαρχο Κατερίνης τόνισε: «Είχαμε όλοι μας τους προβληματισμούς μας για το εγχείρημα που ξεκινήσαμε δειλά το 2009, την  Εμποροβιοτεχνική Έκθεση Πιερίας. Παρά το γεγονός όμως ότι τότε η έκθεση ήταν πολύ πιο μικρή από τη σημερινή  σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Η 4ης Εμποροβιοτεχνική Έκθεση πλέον έχουμε την τιμή να τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Μακεδονίας Θράκης και στο σημείο αυτό οφείλω να ευχαριστήσω δημόσια για ακόμα μία φορά τον κ. υπουργό που μας εμπιστεύθηκε και μοιράζεται  μαζί μας και την  επιτυχία και την αποτυχία. Η σημερινή μέρα για μας είναι ιδιαίτερα σημαντική όπως και η 28η Σεπτεμβρίου που ξεκινάει η Έκθεση μας. Το μέγεθος της επιτυχίας, σε μία περίοδο που γενικά οι εκθέσεις κλαδικές και μη φθίνουν ή και ακυρώνονται, για μας είναι γεγονός. Με συντονισμένη δουλειά τόσο από πλευράς Επιμελητηρίου όσο και από πλευράς Δήμου  Κατερίνης  η έκθεση μας, σύμφωνα με τις προβλέψεις θα σημειώσει μεγάλη επιτυχία.»

 Στο σημείο αυτό ο κ. Χατζηχριστοδούλου παρουσίασε τις κατόψεις της έκθεσης του 2012 σε σύγκριση μ ΄αυτές του 2011 και τόνισε: «Οι συμμετοχές  φέτος είναι σχεδόν διπλάσιες σε σύγκριση με πέρυσι, αλλά κάναμε και μία προσπάθεια να συμμετέχουν και επιχειρήσεις του εξωτερικού. Η συμμετοχή φυσικά δεν είναι μεγάλη  αλλά αποτελεί παρακαταθήκη για την επόμενη έκθεση. Φέτος λοιπόν και ο εκθεσιακός χώρος είναι διπλάσιος αλλά και οι συμμετοχές των εκθετών αναλόγως. Όλα αυτά λοιπόν μας δίνουν την αίσθηση ότι η επιτυχία της φετινής διοργάνωσης θα είναι ανεπανάληπτη, σε μια περίοδο μάλιστα που η χώρα μας δοκιμάζεται και έχει πληγεί σημαντικά  και  η επιχειρηματικότητα.»

Στη συνέχεια ο κ. πρόεδρος  ευχαρίστησε τους συνδικαλιστικούς φορείς που στηρίζουν την 4η ΕΒΕΠ, τους  επιχειρηματίες και τα σωματεία που συμβάλουν στη  διοργάνωση με προσφορές εδεσμάτων για τους επισκέπτες κατά την  τελετή των εγκαινίων . Ευχαρίστησε επίσης τα μέλη της Επιτροπής Έκθεσης και ονομαστικά τον αντιδήμαρχο κ. Μπουρονίκο, τον α΄αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου κ. Κουλούμογλου, τα μέλη Βαβύλα Πελοπίδα, Ελένη Ηλιάδου, Χαϊδω Παπαχατζή, Χαράλαμπο Τασχουνίδη και Δημ. Σκαμπαρδώνη. Συνεχάρη όλους τους συμμετέχοντες εκθέτες που παρά την οικονομική κρίση στηρίζουν τον θεσμό. Στην έκθεση συμμετέχουν επίσης Επιμελητήρια απ΄ όλη την Ελλάδα  με επιχειρήσεις από τις περιοχές δραστηριοποίησης τους .

Κλείνοντας ο κ. πρόεδρος ευχαρίστησε την κα Μιράντα Παπά που έχει την ευθύνη του καλλιτεχνικού μέρους της Έκθεσης και των παράλληλων εκδηλώσεων αλλά και όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του νομού που στηρίζουν καθημερινά την προσπάθεια.

 

 Ο κ. Υπουργός

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Θ. Καράογλου ο οποίος τόνισε: «Είναι πραγματικά μεγάλη τιμή και χαρά να παρευρίσκομαι στη σημερινή συνέντευξη Τύπου ενόψει της 4ης Εμποροβιοτεχνικής Έκθεσης Πιερίας.

Όπως όλοι θα γνωρίζετε, φέτος η Έκθεση θα τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης, γεγονός που καταδεικνύει τη σημαντικότητά αλλά και τη δυναμική που μπορεί και πρέπει να αναπτύξει στην ευρύτερη περιοχή.

Η παρουσία μου στη φιλόξενη Κατερίνη με την ιδιότητα του Υπουργού Μακεδονίας και Θράκης αποτελεί τιμή για εμένα, διότι ο Πρωθυπουργός, κύριος Αντώνης Σαμαράς, μου ανέθεσε την ευθύνη ενός Υπουργείου με μακρά και ιστορική πορεία.

Ταυτόχρονα όμως αποτελεί και χαρά, διότι συμπίπτει χρονικά με τις πυρετώδεις προετοιμασίες αυτής της θαυμάσιας πρωτοβουλίας.

Μια πρωτοβουλίας η οποία στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας της αγκαλιάστηκε από την τοπική κοινωνία και τον επιχειρηματικό κόσμο, αποτελώντας ένα θεσμό για το επιχειρείν της Πιερίας.

Και μόνο το γεγονός ότι φέτος οι συμμετοχές έχουν τριπλασιαστεί συγκριτικά με πέρυσι, αποτελεί τρανή απόδειξη ότι η 4η Εμποροβιοτεχνική Έκθεση Πιερίας αψηφά τις αρνητικές οικονομικές συγκυρίες και μπορεί να λειτουργήσει ως εφαλτήριο ανάπτυξης όχι μόνο για την τοπική οικονομία, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας.

Η φετινή Έκθεση, που θα φιλοξενηθεί στον Εκθεσιακό χώρο του δήμου Κατερίνης (στον οικισμό Ανδρομάχης), διεξάγεται εν μέσω μιας πρωτοφανούς ύφεσης.

Καθημερινά χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις δίνουν το δικό τους αγώνα επιβίωσης, την ίδια ώρα που η ανάγκη επαναφοράς της οικονομίας μας σε τροχιά ανάπτυξης αποτελεί αμετάθετο στόχο της παρούσας κυβέρνησης.

Ωστόσο πιστεύω ότι τώρα που αναζητούμε νέες ευκαιρίες, η 4η Εμποροβιοτεχνική Έκθεση Πιερίας μπορεί και πρέπει να αποτελέσει ουσιαστικό εργαλείο αντιμετώπισης της κρίσης.

Πρώτα από όλα διαθέτει τα απαιτούμενα εφόδια ώστε να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις των καιρών, αποτελώντας σημείο αναφοράς για την ευρύτερη Περιφέρεια Μακεδονίας και Θράκης. 

Δεύτερον, λειτουργεί ενισχυτικά στην τοπική οικονομία, αναδεικνύει τα ελληνικά προϊόντα και αποτελεί κινητήριο μοχλό για την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων, ενώ τρίτον, αποδεικνύει τον καταλυτικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ελληνική περιφέρεια στηνοικονομική ανάταση της χώρας.

Παράλληλα:

-Διαθέτει υψηλό επίπεδο οργάνωσης και ποιότητας παροχής υπηρεσιών,

-έχει χαμηλό κόστος συμμετοχής για τους εκθέτες μέλη του επιμελητηρίου Πιερίας, 

-ευνοεί τη συμμετοχή όλων των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων,

-συμβάλλει τα μέγιστα στη? γνωριμία των επιχειρήσεων με το καταναλωτικό κοινό,

-βοηθά στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσέλευση επισκεπτών εντός και εκτός Πιερίας,

-και τέλος μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο σύναψης εμπορικών συναλλαγών.

Όπως όλοι θα γνωρίζετε, το νέο Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης συστάθηκε από μηδενική βάση.

Φιλοδοξούμε, ωστόσο, με τη συνεργασία όλων, να το καταστήσουμε πρότυπο αναπτυξιακό εργαλείο, ώστε να πετύχουμε το ζητούμενο που είναι η ισόρροπη ανάπτυξη της χώρας.

Γνωρίζουμε τα προβλήματα που υπάρχουν, τα καταγράφουμε και να είστε σίγουροι πως το νέο ΥΜΑΘ θα βρίσκεται δίπλα στον κάθε Βορειοελλαδίτη.

Πρόθεσή μας είναι να κάνουμε τη λέξη «Ανάπτυξη» συνώνυμη του Υπουργείου και να την επιτύχουμε στην πράξη.

Και επειδή ανάπτυξη σημαίνει αύξηση του ΑΕΠ και επιτυγχάνεται μέσω της επιχειρηματικής δράσης, στηρίζουμε ενεργά και με κάθε τρόπο, την 4η Εμποροβιοτεχνική Έκθεση Πιερίας.

Μια έκθεση την οποία συνδιοργανώνουν το Επιμελητήριο Πιερίας και ο Δήμος Κατερίνης και τη στηρίζουν η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Πιερίας, ο Εμπορικός Σύλλογος Κατερίνης, το Σωματείο Επαγγελματιών Λιτοχώρου καθώς και το Σωματείο Εμπόρων και Βιοτεχνών Αιγινίου και Περιχώρων.

Ο δρόμος της ανάπτυξης είναι μονόδρομος και οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις απαιτούν υψηλού βαθμού συνεκτικότητα.

Οφείλουμε, λοιπόν, να μην προδώσουμε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και να κοιτάξουμε το μέλλον αισιόδοξα.

Οι συνθήκες είναι δύσκολες, η προσπάθεια τιτάνια, στο τέλος, όμως, να είστε σίγουροι πως θα πετύχουμε το θεμιτό.

Θα βγούμε νικητές.

Κλείνοντας τη σύντομη τοποθέτησή μου, δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ δημόσια και σε δυο ανθρώπους που πρωτοστάτησαν στη φετινή Έκθεση.

Πρόκειται για τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Πιερίας, κύριο Ηλία Χατζηχριστοδούλου, και τον Δήμαρχο Κατερίνης, κύριο Σάββα Χιονίδη, οι οποίοι αποδεικνύουν με πράξεις ότι η στήριξη της επιχειρηματικότητας αποτελεί επένδυση ζωτικής σημασίας για το μέλλον του τόπου μας. Αν μη τι άλλο τέτοιου είδους πρωτοβουλίες ενισχύουν τον πυρήνα της επιχειρηματικότητας στην Πιερία και διαφημίζουν το Νομό τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων.»

 

Ο κ. Δήμαρχος

Ακολούθησε  ο Δήμαρχος Κατερίνης κ. Σάββας Χιονίδης ο οποίος και τόνισε: «Είναι σημαντικό που καλωσορίζουμε σήμερα στην Κατερίνη τον υπουργό Μακεδονίας και Θράκης κ. Καράογλου, ο οποίος ανέλαβε το υπουργείο να το αναστήσει από τις στάχτες του, ένα υπουργείο το οποίο πραγματικά έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον όχι μόνο τοπικό αλλά εθνικό ενδιαφέρον και είμαστε βέβαιοι για τις ικανότητες του σε όλη τη διάρκεια των προσπαθειών που καταβάλει.

Είναι επίσης σημαντικό ότι η 4η ΕΒΕΠ και η προσπάθεια που γίνεται στηρίζεται από το υπ. Μακεδονίας – Θράκης ξεκάθαρα και ανέφερε ο κ. υπουργός ποιο είναι το κεντρικό μας μήνυμα και ο στόχος.

Στόχος είναι η ανάπτυξη και η ανάπτυξη έρχεται όχι μόνο σε περιόδους ευμάρειας ή πλούτου. Ανάπτυξη οφείλεις να στοχεύεις ιδιαίτερα στις κρίσιμες στιγμές και μάλιστα στις πάρα πολύ κρίσιμες στιγμές που διέρχεται η χώρα και η κοινωνία μας.

Θεωρώ λοιπόν ότι σήμερα συστρατευόμενοι , όπως οφείλουμε απέναντι στην κοινωνία, προχωρούμε με δράσεις, με πρωτοβουλία πάντα του Επιμελητηρίου, γιατί ο καθένας πρέπει να έχει το ρόλο του και αυτό είναι ένα ζήτημα που στην Ελλάδα πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε. Ο ρόλος του Επιμελητηρίου είναι καταλυτικός και καθοριστικός και οφείλει να κινείται σ ΄αυτές τις κατευθύνσεις. Εμείς συναινούμε, προσπαθούμε να βοηθήσουμε, στεκόμαστε δίπλα στις προσπάθειες και τις αγωνίες καταρχήν του επιχειρηματικού κόσμου αλλά και του Επιμελητηρίου που έχει την ευθύνη αυτών των δράσεων. Στεκόμαστε λοιπόν δίπλα σε μία έκθεση, η οποία με χαρά βλέπουμε ότι παρ΄ όλες τις δύσκολες συνθήκες υπάρχει μία ανταπόκριση συμμετοχής τέτοια και ευελπιστούμε και πρέπει να προσπαθήσουμε ακόμα πιο σκληρά η επισκεψιμότητα να είναι τόσο υψηλή, ώστε να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα και για την τοπική κοινωνία και για τους επισκέπτες απ όλη την Ελλάδα.»

Κλείνοντας ο κ. Δήμαρχος απηύθυνε έκκληση – πρόσκληση σε όλους του κατοίκους του Δήμου Κατερίνης, της Πιερίας, να επισκεφθούν την έκθεση, «διότι πρέπει να αντιληφθούμε ότι στηρίζοντας ο ένας τον άλλων όχι απαραίτητα οικονομικά – αλλά με την παρουσία μας  βοηθούμε την ανάπτυξη. Επομένως όλοι μαζί στο τέλος του μήνα θα απολαύσουμε μία καλά οργανωμένη έκθεση με την ελπίδα και την βαθιά πεποίθηση ότι αυτή η δράση θα προσθέσει κάτι στην τεράστια προσπάθεια όπου καταβάλλεται από την κυβέρνηση και απ΄ όλους μας να μπορέσουμε να μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης και ανάκαμψης». 

 

Το σχολείο Ολύμπου

Με την ολοκλήρωση της συνέντευξης τύπου ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Ηλ. Χατζηχριστοδούλου αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία που ανέλαβε το Επιμελητήριο Πιερίας για την δημιουργία του Σχολείου Ολύμπου και ζήτησε τη βοήθεια του κ. υπουργού και  για τη δράση αυτή. Παράλληλα προσέφερε στον κ. υπουργό το λεύκωμα «Όλυμπος».  Ο  κ. υπουργός δεσμεύθηκε στα εξής:  «Εντός του Σεπτεμβρίου θα έχουμε τη δυνατότητα στην αίθουσα Γερουσίας, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, στην Επιτροπή Τουρισμού και στην Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς να γίνει η επίσημη παρουσίαση αυτής της πρωτοβουλίας, ούτως ώστε οι βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου να ενημερωθούν για την θαυμάσια αυτή πρωτοβουλία.»

Προηγούμενο Ο Υπ. Μακεδονίας Θράκης επισκέπτεται την Πιερία ενόψει της 4 ΕΒΕΠ 2012, 4 Σεπ. 2012, 11:00 π.μ.

Ακολουθήστε μας

Επικοινωνία

28ης Οκτωβρίου 9, Τ.Κ. 60134, Κατερίνη

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 – 15:30

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 – 14:30

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας