Καλέστε μας +30 23510 23211
Ωράριο Δευ - Παρ 7.30 - 15.30

Ελ

En

Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας, του Δήμου Κατερίνης

Το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας, του Δήμου Κατερίνης δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του έργου με τίτλο: «Ανάπτυξη δομών και υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς όφελος των γυναικών για την καταπολέμηση της βίας- Δημιουργία Κέντρων Συμβουλευτικής υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας σε τοπικό επίπεδο» σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013» και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Η δομή τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, ως μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας, σε συνδυασμό με την ανοιχτή τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 και την ίδρυση Ξενώνων σε πανελλαδικό επίπεδο. Το έργο υλοποιείται σε συνεργασία με την Ε.Ε.Τ.Α.Α. ως «Συντονιστή Δικαιούχου».

Απευθύνεται σε γυναίκες:

  • που υφίστανται ή έχουν υποστεί σωματική, ψυχολογική, συναισθηματική, οικονομική ή λεκτική βία
  • που είναι, είτε υπήρξαν θύματα βιασμού ή απόπειρας βιασμού
  • που υφίστανται ή έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση
  • που είναι, είτε έχουν υπάρξει θύματα πορνείας ή trafficking (διακίνηση και εμπορία ανθρώπων με σκοπό την σεξουαλική εκμετάλλευση και την εξαναγκαστική εργασία)
  • που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις
  • που γενικότερα έχουν στερηθεί ή έχουν καταπατηθεί τα ατομικά τους δικαιώματα λόγω φύλου

Το κέντρο στελεχώνεται από Ψυχολόγο, Νομικό, Κοινωνικό Λειτουργό και Κοινωνιολόγο, όπου παρέχουν εξειδικευμένες υπηρεσίες, όπως:

  • Ψυχοκοινωνική στήριξη (συμβουλευτική από ψυχολόγο, ενημέρωση-πληροφόρηση από κοινωνική λειτουργό για θέματα εργασιακά, για προνοιακά επιδόματα κ.ά.)
  • Νομική συμβουλευτική και πληροφόρηση για δικαιώματα των θυμάτων, τη σχετική νομοθεσία, τις απαιτούμενες διαδικασίες για την υποβολή καταγγελίας, μήνυσης κλπ.
  • Παραπομπή ή συνοδεία των ωφελούμενων γυναικών όπου αυτό απαιτείται, σε ξενώνες φιλοξενίας, στις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, σε δικαστήρια, νοσοκομεία, σε φορείς κοινωνικής πολιτικής κλπ

Όλες οι υπηρεσίες του Κέντρου παρέχονται δωρεάν και καλύπτονται από το απόρρητο της συμβουλευτικής.

Παράλληλα, το Κέντρο συνεργάζεται με όλες τις τοπικές αρχές που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση περιστατικών βίας, όπως οι Αστυνομικές και Εισαγγελικές αρχές, το Νοσοκομείο, ο Δικηγορικός Σύλλογος, οι Υπηρεσίες Πρόνοιας των δήμων, η Μητρόπολη κλπ, αλλά και με όλους τους τοπικούς φορείς και δομές που επιθυμούν να συμβάλλουν στην προσπάθειά μας για εξάλειψη του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών: ΜΚΟ, τοπικοί Σύλλογοι (γυναικών, επαγγελματιών, πολιτιστικοί), σωματεία, κλπ . Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι δρομολογείται ήδη η επισφράγιση της συνεργασίας με κάποιους εκ των ανωτέρω φορέων με την υπογραφή ειδικών Πρωτόκολλων Συνεργασίας.

Επίσης, βασικός στόχος του Κέντρου αποτελεί η υλοποίηση δράσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας με σκοπό την πρόληψη και την αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών. Η ενημέρωση της μαθητικής και εκπαιδευτικής κοινότητας, η ανάδειξη του φαινόμενου στα Μ.Μ.Ε., η διοργάνωση ενημερωτικών ημερίδων και εκδηλώσεων, αποτελούν βασικές δράσεις προς την θετική τροποποίηση της αντίληψης και της στάσης της τοπικής κοινωνίας σχετικά µε τη βία κατά των γυναικών. Η ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινότητας είναι σημαντική και αναγκαία προκειμένου η κοινωνία να επιδείξει μηδενική ανοχή σε κάθε μορφή βίας.

Αυγουστίνου 21, Κατερίνη – Εργατικές Κατοικίες, 60134, ΠΙΕΡΙΑΣ

τηλ. 2351036678

Προηγούμενο Επιχειρηματική απόστολή στην Jagodina (Γιαγκόντινα) της Σερβίας

Ακολουθήστε μας

Επικοινωνία

28ης Οκτωβρίου 9, Τ.Κ. 60134, Κατερίνη

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 – 15:30

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 – 14:30

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας