Καλέστε μας +30 23510 23211
Ωράριο Δευ - Παρ 7.30 - 15.30

Ελ

En

Συνάντηση του Μ. Κεφαλογιάννη με την Διοίκηση του Επιμελητηρίου

Ο Ηλίας Χατζηχριστοδούλου έθεσε επί τάπητος ένα προς ένα τα προβλήματα των επιχειρηματιών

Αποδέκτης των πραγματικών διαστάσεων των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο επιχειρηματικός κόσμος έγινε ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης κατά την επίσκεψή του στο Επιμελητήριο Πιερίας την Τρίτη 19 Μαρτίου 2013, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο κ. Ηλία Χατζηχριστοδούλου και μέλη της Διοίκησης. Ο κ. Χατζηχριστοδούλου παρουσίασε αναλυτικά τις δυσκολίες που ταλανίζουν σήμερα τους επιχειρηματίες στις συναλλαγές τους με το κράτος, μετέφερε τις αγωνίες τους για την επιβίωσή τους και την δυσκολία ύπαρξης επενδύσεων εξαιτίας των συνεχιζόμενων δυσλειτουργιών. Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Δήμαρχος Κατερίνης κ. Σάββας Χιονίδης και ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Πιερίας κ. Μόσχος Γιαλένιος.

Επιχειρηματίες αντιμέτωποι με φοροδιαφυγή και φοροεπιδρομή

Καλωσορίζοντας τον κ. Κεφαλογιάννη ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου επεσήμανε πως χάρη στους χειρισμούς της κυβέρνησης σταμάτησε ο διασυρμός της χώρας, η οποία σε διεθνές επίπεδο έχει ξανακερδίσει τις εντυπώσεις και την αξιοπιστία της σε μεγάλο βαθμό. Τόνισε, ωστόσο, πως εντός των πυλών το επιχειρηματικό κλίμα παραμένει αρνητικό και δεν έχει επιτευχθεί επιχειρηματική ισορροπία. «Αν δεν κερδηθεί αυτή η ισορροπία και η εμπιστοσύνη του επιχειρηματικού κόσμου προς το κράτος, δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν δόθηκε η απαιτούμενη βαρύτητα στην πράξη και πολλά παρέμειναν στα λόγια», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου αναφέρθηκε στο θέμα της φοροδιαφυγής, υπογραμμίζοντας πως αυτή στο μεγαλύτερο ποσοστό δεν προέρχεται από τις μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, ενώ οι επιχειρηματίες, που σε μεγάλο βαθμό δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, αντιμετωπίζονται ως επαγγελματίες κλέφτες. Επιπλέον, οι επαγγελματίες έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με το φαινόμενο της φοροεπιδρομής καλούμενοι να ανταποκριθούν σε αυξανόμενους φόρους, χαράτσια και πρόστιμα. «Εδώ και μήνες τα Επιμελητήρια προσπαθούν να περάσουν το μήνυμα πως απαιτούνται γενναίες λύσεις. «Δε θέλουμε χάρες, θέλουμε βοήθεια. Εάν δεν γίνουν αυτές οι ρυθμίσεις τότε η αγανάκτηση καθημερινά θα αυξάνεται και εμείς θα χάνουμε την αξιοπρέπειά μας», υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου. Χαρακτήρισε δε ως αδιανόητο το φαινόμενο επιχειρηματίες που τα τελευταία χρόνια δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους απέναντι στο κράτος να συλλαμβάνονται και να οδηγούνται με χειροπέδες στον εισαγγελέα.

Απαίτηση για γενναίες ρυθμίσεις

Αναφερόμενος στο Πρόγραμμα ΕΣΠΑ, επεσήμανε πως στην Πιερία υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από την πλευρά των επιχειρηματιών, αφού εκατοντάδες μέλη έχουν εκφράσει την επιθυμία να ενταχθούν σΆ αυτό. Μόνο όμως ένα ποσοστό της τάξης του 20% θα καταφέρει να πάρει την πολυπόθητη χρηματοδότηση, αφού δεν θα μπορέσει να εξασφαλίσει φορολογική ή ασφαλιστική ενημερότητα ή να πάρει εγγυητική επιστολή από κάποια τράπεζα.

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου έθιξε και το θέμα των ρυθμίσεων σε δόσεις που έχουν προταθεί για την εξόφληση των υποχρεώσεων προς το Δημόσιο, τα οποία «σκοντάφτουν» στην Τρόικα. «Τότε γιατί ο Ελληνικός λαός να ψηφίζει παρατάξεις και να μην ψηφίζει την Τρόικα για να μας κυβερνήσει;» αναρωτήθηκε. Ζήτησε επίσης να υπάρξουν γενναίες ρυθμίσεις των τραπεζών για τα επιχειρηματικά δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο» και πάγωμα των κατασχέσεων για 3 χρόνια. «Σήμερα οι αξίες των ακινήτων κατά τις εκτιμήσεις των τραπεζών έχουν πέσει. Κατά τον ίδιο τρόπο γιατί να μην πέσουν και τα δάνεια;», πρόσθεσε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου.

Ακριβοθώρητοι υπουργοί, διόδια και παραεμπόριο

Μεταξύ των θεμάτων στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Χατζηχριστοδούλου ήταν και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όσοι επιδιώκουν συναντήσεις με υπουργούς. Φέρνοντας ως παράδειγμα το πρόσφατο Αναπτυξιακό Συνέδριο, μέσα από το οποίο σχεδιάστηκε η αναπτυξιακή πορεία της Πιερίας, επεσήμανε πως ακόμη δεν έχει επιτευχθεί συνάντηση με την Υπουργό Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη ώστε να παρουσιαστούν τα συμπεράσματα του Συνεδρίου. «Θέλουμε να της παρουσιάσουμε τα μέτρα και τις δράσεις που προέκυψαν και ζητάμε τη βοήθειά της για το χαρακτηρισμό των μαρίνων του νομού. Πιστεύετε ότι αν ήμαστε το Επιμελητήριο της Σαντορίνης, της Μυκόνου ή των Αθηνών δεν θα ερχόταν;» τόνισε σε καυστικό ύφος ο κ. Χατζηχριστοδούλου.

Σχετικά με το θέμα των διοδίων, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου διευκρίνισε πως δεν υπάρχει εναντίωση προς τις εταιρείες, αλλά προς την τακτική που επιβάλλει στους διερχόμενους οδηγούς να πληρώνουν συνεχόμενα διόδια σε τόσο μικρή χιλιομετρική απόσταση. Ο κ. Χατζηχριστοδούλου επανέλαβε την πρόταση του Επιμελητηρίου για κατάργηση των διοδίων του Αιγινίου και μεταφορά του αντιτίμου στα διόδια των Μαλγάρων, απΆ όπου η παραχωρησιούχος εταιρεία σε συνεννόηση με το κράτος θα λαμβάνει το αναλογούν ποσό. Αναρωτήθηκε μάλιστα αν υπάρχει κάποια στρατηγική σε βάρος της Πιερίας. «Διεκδικούμε την επιβίωση των παιδιών μας και τη διαμονή τους στον τόπο μας. Κανείς δεν μπορεί να μας το στερήσει. Αλλά αν αυτό συμβεί, τότε εμείς θα γυρίσουμε την πλάτη σε εκείνους που θα το πράξουν», υπογράμμισε ο κ. Χατζηχριστοδούλου.

Τέλος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου αναφέρθηκε στην αποδυνάμωση του Επιμελητηριακού θεσμού και των συνδικαλιστικών οργάνων, αλλά και το παραεμπόριο. Μιλώντας ευθέως σημείωσε πως τα Επιμελητήρια παρά το γεγονός πως δεν επιχορηγούνται από το κράτος, αλλά από τις συνδρομές των μελών τους, έχουν καταφέρει να παράγουν έργο, να στηρίξουν την επιχειρηματικότητα, την εξωστρέφεια και την κατάρτιση των επιχειηματιών. Όσον αφορά στο παραεμπόριο επεσήμανε πως το Σώμα Δίωξης Παραεμπορίου που έχει συσταθεί χάρη στις πιέσεις του Επιμελητηρίου Πιερίας, το οποίο έφερε το θέμα στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, λειτουργεί κυρίως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Μ. Κεφαλογιάννης: Θα μεταφέρουμε τις αγωνίες σας

Από την πλευρά του ο κ. Κεφαλογιάννης, ως επικεφαλής του κλιμακίου που επισκέφθηκε την Πιερία, σημείωσε πως ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου περιέγραψε εν συντομία και με γλαφυρό τρόπο τις παθογένειες της ελληνικής οικονομίας. «Βρισκόμαστε εδώ για να σας ακούσουμε και να μεταφέρουμε τους προβληματισμούς σας. Θέλουμε να ακούσουμε την κοινωνία και να μεταφέρουμε τις αγωνίες, τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις σας προς τους αρμόδιους αποδέκτες», πρόσθεσε.

Ο Γραμματέας της Ν.Δ. επεσήμανε πως εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν και παραδέχθηκε πως η σημερινή συγκυρία έχει συντελέσει στην καταβαράθρωση του επιχειρείν. «Δυστυχώς η Ελλάδα προ της κρίσης δεν εκμεταλλεύτηκε τις ευκαιρίες, η οικονομία μας ήταν κυρίως εισαγωγική και δεν χαρακτηριζόταν από εξωστρέφεια. Επειδή είμαστε μια μικρή οικονομία, είχαμε μια στρεβλή εικόνα γύρω από τα οικονομικά», τόνισε.

Ο κ. Κεφαλογιάννης εξέφρασε την πεποίθηση πως η Ελλάδα χρειάζεται μια κοινοβουλευτική θεσμική επανάσταση, ενώ για να απογειωθεί απαιτείται και ουσιαστική αναδιάρθρωση των δομών της. Πρόσθεσε δε πως η κοινωνία ωριμάζει πλέον σε όλα τα επίπεδα και επιθυμεί τις αλλαγές. «Τα Επιμελητήρια, η αυτοδιοίκηση και τα κόμματα σε νέα μορφή πρέπει να συντονιστούμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα» κατέληξε ο Γραμματέας της Ν.Δ.

Τον κ. Κεφαλογιάννη καλωσόρισε στην Κατερίνη και ο Δήμαρχος κ. Σάββας Χιονίδης τονίζοντας πως είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν συναντήσεις με τους εκπροσώπους των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, που αποτελούν και την οικονομική ραχοκοκαλιά της Ελλάδας.

Στο τέλος της συνάντησης ο κ. Χατζηχριστοδούλου έδωσε στον κ. Κεφαλογιάννη τα συμπεράσματα του Αναπτυξιακού Συνεδρίου, καθώς και αναμνηστική πλακέτα με το λογότυπο του Επιμελητηρίου Πιερίας.

Προηγούμενο Προσωπική επιστολή του Επιμελητηρίου προς όλους τους μαθητές των λυκείων της Πιερίας

Ακολουθήστε μας

Επικοινωνία

28ης Οκτωβρίου 9, Τ.Κ. 60134, Κατερίνη

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 – 15:30

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 – 14:30

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας