Καλέστε μας +30 23510 23211
Ωράριο Δευ - Παρ 7.30 - 15.30

Ελ

En

Αναλυτική παρουσίαση, οδηγίες και διευκρινίσεις για το νέο πρόγραμμα ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον τομέα του τουρισμού στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013

 Μέχρι τις 10 Μαϊου 2013 η υποβολή των προτάσεων 

Ενημερωτική εκδήλωση με τους τουριστικούς φορείς σχετικά με το νέο πρόγραμμα ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον τομέα του τουρισμού στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013 πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 10 Απριλίου 2013 από το Επιμελητήριο Πιερίας και την ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν αναλυτικά και διεξοδικά βασικά σημεία του προγράμματος και  δόθηκαν οδηγίες για την ορθή υποβολή της πρότασης, καθώς και απαντήσεις και διευκρινήσεις στα ερωτήματα των παρευρισκομένων.

Η παρουσίαση του προγράμματος που αφορούσε συγκεκριμένα τον τουρισμό, και η οποία είχε το χαρακτήρα της εξειδίκευσης, έγινε από τα στελέχη της ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ κ.κ. Γαλάτεια Κεσσανίδου και Μαρία Μπούκη, παρουσία του προέδρου του Επιμελητηρίου κ. Ηλία Χατζηχριστοδούλου, μελών του Δ.Σ. και του ειδικού συμβούλου κ. Νικόλαου Χουσουρίδη. Από την πλευρά εκπροσώπων των τουριστικών φορέων την εκδήλωση παρακολούθησαν ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας κ. Ηλίας Ηλιάδης, ο πρόεδρος της Πιερικής Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων κ. Γρηγόρης Βεϊδαμενίδης και τα μέλη του Δ.Σ. κ.κ. Ιωάννης Χαρίσης, Γεώργιος Σαμαράς και Γρηγόρης Γρέκας, καθώς και ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων και σύμβουλοι επιχειρήσεων. 

Τι προβλέπει το πρόγραμμα για τον τομέα του Τουρισμού

Η κα Κεσσανίδου υπογράμμισε πως η συνεργασία με το Επιμελητήριο Πιερίας είναι αγαστή και δεδομένη εδώ και χρόνια. Όσον αφορά στον τομέα του τουρισμού επεσήμανε πως οποιαδήποτε τουριστική επιχείρηση μπορεί να είναι επιλέξιμη στο πρόγραμμα εκτός από εκείνες που ανήκουν στις κατηγορίες 4 και 5 αστέρων και διαθέτουν περισσότερες από 100 κλίνες. Σημείωσε επίσης πως για την Κεντρική Μακεδονία στον τουρισμό αναλογούν περίπου 19 εκ. ευρώ για τις υφιστάμενες επιχειρήσεις και περίπου 27 εκ. ευρώ συνολικά για τις νέες ή υφιστάμενες επιχειρήσεις. Τα όρια βάσει του προϋπολογισμού είναι από 20.000 έως 300.000 με το ποσοστό της επιδότησης να κυμαίνεται στο 40% για τις μεσαίες επιχειρήσεις και στο 50% για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Το φάσμα των επιλέξιμων δαπανών που επιχορηγούνται είναι ιδιαίτερα ευρώ, όπως τόνισε η κα Κεσσανίδου, περιλαμβάνοντας κτίρια, εγκαταστάσεις και περιβάλλοντα χώρο, μηχανήματα-εξοπλισμό, μεταφορικά μέσα (επαγγελματικής χρήσης), εξοπλισμό και εγκαταστάσεις προστασίας περιβάλλοντος και εξοικονόμησης ενέργειας, δικαιώματα τεχνογνωσίας, πιστοποίηση συστημάτων διασφάλισης ποιότητας, λογισμικό, προβολή-προώθηση και συμβουλευτικές υπηρεσίες. Το νέο στοιχείο στο συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ότι επιδοτούνται και λειτουργικές δαπάνες μόνο για τις νέες-υπό σύσταση μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις με ποσοστό χρηματοδότησης 25%. 

Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής είναι η 10/05/2013, ενώ ως ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της πρότασης στο πρόγραμμα. Όσον αφορά στη διάρκεια της υλοποίησης των έργων, για τον τουρισμό διαμορφώνεται στους 15 μήνες με δυνατότητα παράτασης 3 μηνών, που σε καμία όμως περίπτωση δεν μπορεί να είναι πέραν της 30/06/2015.

Με πολλά παραδείγματα και όντας ιδιαίτερα κατατοπιστική σχετικά με τις λεπτομέρειες του προγράμματος, η κα Κεσσανίδου εξήγησε επίσης τις ειδικές προϋποθέσεις συμμετοχής και τα κριτήρια βάσει των οποίων θα γίνει η αξιολόγηση των προτάσεων και η βαθμολόγησή τους, όπως η τεχνική και η οικονομική κατάσταση της εταιρείας. «Ο ανταγωνισμός θα είναι ιδιαίτερα μεγάλος, οπότε όσο πιο αναλυτική είναι μια πρόταση τόσο ευκολότερη θα είναι η αξιολόγησή της», υπογράμμισε η κα Κεσσανίδου. 

Ιδιαίτερα μεγάλο αποδείχθηκε και το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών που παρακολούθησαν την εκδήλωση, ζητώντας διευκρινίσεις γύρω από την επιλογή των υποψηφιοτήτων, την υλοποίηση του προγράμματος, την υποβολή του φακέλου, τη συμπλήρωση και προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών.

Προηγούμενο Επίσκεψη μαθητών 5ου Γενικού Λυκείου Κατερίνης σχετικά με την κατάργηση παραδοσιακών επαγγελμάτων και τη δημιουργία νέων στο Νομό Πιερίας

Ακολουθήστε μας

Επικοινωνία

28ης Οκτωβρίου 9, Τ.Κ. 60134, Κατερίνη

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 – 15:30

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 – 14:30

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας