Καλέστε μας +30 23510 23211
Ωράριο Δευ - Παρ 7.30 - 15.30

Ελ

En

Ημερίδα από το Επιμελητήριο Πιερίας για την Ενίσχυση της Επιχειρηματικότητας Νέων και Γυναικών

Κεντρικός ομιλητής ο Πρόεδρος του ΕΟΜΜΕΧ Γιώργος Σουφλιάς

Μεγάλη προσέλευση κόσμου σημείωσε η ημερίδα που διοργάνωσε, το απόγευμα της Δευτέρας 1 Ιουνίου, το Επιμελητήριο Πιερίας όπου παρουσιάστηκαν από τον Πρόεδρο του ΕΟΜΜΕΧ Γιώργο Σουφλιά τα προγράμματα για την «Ενίσχυση Επιχειρηματικότητας Νέων» και «Ενίσχυση Επιχειρηματικότητας Γυναικών». Σημειώνεται ότι τα εν λόγω προγράμματα, που θα δέχονται αιτήσεις μέχρι τις 30 Ιουνίου (με πιθανότητα παράτασης όπως προφορικά ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο του ΕΟΜΜΕΧ), υλοποιούνται από τον Ελληνικό Οργανισμό Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Χειροτεχνίας (Ε.Ο.Μ.Μ.Ε.Χ.) και εντάσσονται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» 2007-2013 (ΕΠΑΝ ΙΙ). Στην ημερίδα, μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν ο Βουλευτής Πιερίας Γιώργος Κωνσταντόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Κατερίνης κ. Ίτσιος, η Νομαρχιακή Σύμβουλος κ. Πούλιου, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Λάρισας κ. Μπρουσκέλης, μέλη του ΔΣ του Επιμελητηρίου Πιερίας καθώς και πλήθος κόσμου.

Για το σημαντικό ρόλο του ΕΟΜΜΕΧ στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έκανε λόγο ο κ. Σουφλιάς τονίζοντας ότι λειτουργεί κάτω από την ομπρέλα του Υπουργείου Ανάπτυξης υποστηρίζοντας την πολιτική του Υπουργείου για την υλοποίηση προγραμμάτων ανάπτυξης. «Ο ΕΟΜΜΕΧ έχει πολυετή εμπειρία και  σημαντικό αριθμό ικανών και έμπειρων επιστημόνων, ειδική γνώση των προβλημάτων και αναγκών των Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων και ισχυρό δίκτυο συνεργασιών σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο», σημείωσε ο κ. Σουφλιάς. Αναφερόμενος στα νέα χρηματοδοτικά προγράμματα, ο Πρόεδρος του ΕΟΜΜΕΧ ανέφερε ότι εκτός από αυτά της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας των Νέων και των Γυναικών αναμένεται, εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος, να προκηρυχθούν από το Υπουργείο Οικονομικών και άλλα νέα προγράμματα για την ενίσχυση των υφιστάμενων επιχειρήσεων της χώρας μας.

Ο κ. Σουφλιάς τόνισε ότι ο ΕΟΜΜΕΧ έχει καταβάλει τεράστιες προσπάθειες ώστε η επιχειρηματικότητα να παύσει να δαιμονοποιείται και προέτρεψε τους παρευρισκόμενους στην ημερίδα, να καταθέσουν «φρέσκιες» επενδυτικές προτάσεις προκειμένου όπως είπε να καλύψουν κενά της αγοράς. Στη συνέχεια, ο κ. Σουφλιάς ανέλυσε με κάθε λεπτομέρεια τα δύο προγράμματα, επεσήμανε ότι το κλειδί για την αύξηση των πιθανοτήτων για την έγκριση μιας πρότασης κατά την αξιολόγηση αποτελεί η σωστή προετοιμασία των φακέλων προκειμένου να είναι ανταγωνιστικοί  και να καλύπτουν όλα όσα απαιτούν οι όροι της προκήρυξης. Δεσμεύτηκε ότι δεν θα επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος και ανέφερε ότι τα προγράμματα θα παραταθούν όσον αφορά το χρόνο υποβολής των αιτήσεων. Τέλος, ο κ. Σουφλιάς απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού.

Ηλίας Χατζηχριστοδούλου

«Στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε, ο επιχειρηματικός κόσμος έχει ανάγκη την άμεση υλοποίηση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην ημερίδα και, μεταξύ άλλων, ανάφερε: «Προτεραιότητα του Επιμελητηρίου Πιερίας είναι η  άρτια ενημέρωση των μελών του ώστε να αξιοποιήσουν κάθε δυνατή ευκαιρία. Θέλουμε ο τόπος μας να πάει μπροστά και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα από τη λειτουργία υγειών επιχειρήσεων. Αισθάνομαι ικανοποιημένος από τη μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου στη σημερινή ημερίδα που αποδεικνύει ότι οι γυναίκες και οι νέοι του τόπου μας έχουν τη διάθεση και τη θέληση να αναλάβουν επιχειρηματική πρωτοβουλία». 

Τα προγράμματα

Οι δράσεις της νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» 2007-2013 (ΕΠΑΝ ΙΙ) αποσκοπούν στη διευκόλυνση-μέσω χρηματοδοτικών ενισχύσεων-της ίδρυσης νέων επιχειρήσεων από νέους ηλικιακά επιχειρηματίες (Επιχειρηματικότητα Νέων), και από γυναίκες (Επιχειρηματικότητα Γυναικών), σε όλους σχεδόν τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας. Ειδικότερος στόχος του προγράμματος είναι η στροφή της αναπτυσσόμενης στη χώρα επιχειρηματικότητας από επιχειρηματικότητα ανάγκης σε επιχειρηματικότητα ευκαιρίας.

Τα συγκεκριμένα προγράμματα απευθύνονται σε νέους 18-39 ετών και γυναίκες 18 έως 55 που δεν ασκούσαν επιχειρηματική δραστηριότητα από 1.1.2008 μέχρι και την προδημοσίευση του προγράμματος. Ως έναρξη άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας νοείται η ημερομηνία έναρξης επιτηδεύματος ατομικής επιχείρησης ή η συμμετοχή σε επιχείρηση ως εταίρος.

Οι σημαντικότερες δαπάνες που χρηματοδοτούνται είναι Πάγια (Εξοπλισμός, ειδικές εγκαταστάσεις κ.α.), Κτιριακά-Διαμόρφωση Χώρων, Προβολή-Προώθηση, Άλλες Δαπάνες, Υπηρεσίες Συμβούλων. Επιλέξιμες είναι οι δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν μετά την ημερομηνία προδημοσίευσης του προγράμματος.

Στα κριτήρια επιλογής και αξιολόγησης των προτάσεων περιλαμβάνονται η μορφή του επιχειρηματικού σχεδίου (π.χ. θέσεις εργασίας, ύπαρξη συγκεκριμένης έδρας, προβλεπόμενη κερδοφορία), οι ικανότητες του επιχειρηματία (π.χ. σπουδές, εμπειρία), το προϊόν-διαδικασία (π.χ. καινοτομία, κλάδος, εξοικονόμηση ενέργειας-περιβάλλον), η αγορά δραστηριοποίησης (π.χ. ένταση ανταγωνισμού, προοπτικές εξαγωγών, κ.λπ.).

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο γραφείο του Ειδικού Συμβούλου του Επιμελητηρίου Πιερίας, καθημερινά ώρες γραφείου. Τηλέφωνο: 2351023210.

Προηγούμενο Το Επιμελητήριο Πιερίας συμμετείχε στο 2o Συνέδριο Γαστρονομίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στην πόλη των Σερρών, 22-24 Μαϊου 2009

Ακολουθήστε μας

Επικοινωνία

28ης Οκτωβρίου 9, Τ.Κ. 60134, Κατερίνη

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 – 15:30

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 – 14:30

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας