Καλέστε μας +30 23510 23211
Ωράριο Δευ - Παρ 7.30 - 15.30

Ελ

En

Πραγματοποίηση ημερίδας με θέμα τις «νέες ρυθμίσεις του ασφαλιστικού και εργατικού νομοσχεδίου»

Με εισηγητή τον καθηγητή του Εργατικού Δικαίου του πανεπιστημίου Αθηνών Αλέξη Μητρόπουλο πραγματοποιήθηκε, στις 17 Ιουνίου 2010, στη συνεδριακή αίθουσα του Επιμελητηρίου ημερίδα με θέμα τις «νέες ρυθμίσεις του ασφαλιστικού και εργατικού νομοσχεδίου».Την ημερίδα διοργάνωσαν από κοινού το Επιμελητήριο Πιερίας, ο Δήμος Κατερίνης, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Πιερίας και το Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Πιερίας.

Στην ημερίδα επικράτησε το αδιαχώρητο με εκπροσώπους και στελέχη όλων των υπηρεσιών και παραγωγικών τάξεων του νομού να δίνουν το παρών εκφράζοντας την αγωνία τους για τη νέα τάξη πραγμάτων που φέρνουν οι αλλαγές στο ασφαλιστικό και εργασιακό νομοθετικό πλαίσιο. Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Πιερίας Δημήτρης Φώτης και ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Πιερίας Λάζαρος Φυρινίδης, ενώ συντονιστής της ημερίδας ήταν το στέλεχος  της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων κ. Παλάσκας.

Ο Αλέξης Μητρόπουλος αναφέρθηκε στις εξελίξεις στον εργασιακό και το ασφαλιστικό τομέα, τονίζοντας ότι «δεν θα φέρουν ανάπτυξη και βιωσιμότητα, παρά μόνο θα εξασφαλίσουν κάποια χρήματα για τους δανειστές μας και ύφεση για την ελληνική οικονομία». Το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους υπερτόνισε ότι: «το εργασιακό και το ασφαλιστικό που προωθεί η κυβέρνηση, δεν στοχεύει στην αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας και στη διευκόλυνση των ταλαιπωρημένων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ούτε σκοπεύει στη διευκόλυνση της απασχόλησης των νέων. Στοχεύει πρωτίστως, στον εξορθολογισμό της αγοράς και την ανεύρεση πόρων για τους δανειστές. Κάτι που συνέβη εξάλλου σε όλες τις χώρες που μπήκαν σε αυτή τη διαδικασία. Σε μια παραπαίουσα αγορά εργασίας δεν μπορεί να υπάρξουν νέοι πόροι για το σύστημα. Δυστυχώς καλούμαστε να επανασχεδιάσουμε το ασφαλιστικό σε συνθήκες κατάρρευσης του κοινωνικού πλούτου». Ο κ. Μητρόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα ευθύνεται η επιπολαιότητα και η έλλειψη σχεδιασμού. Επίσης, απάντησε σε πλήθος ερωτήσεων που τέθηκαν από τους παρευρισκομένους

Ανατρέπονται δεδομένα δεκαετιών

Ο Αλέξη Μητρόπουλος ξεκίνησε την εισήγησή του υπογραμμίζοντας στο ότι δεν υπάρχει ακόμα νομοσχέδιο ασφαλιστικό καθώς το αρχικό απορρίφθηκε από την Τρόικα και επανασυντάσσεται στο πλαίσιο του μνημονίου, που αποτελεί και το νόμο 3845. Αυτό που υπάρχει είναι το Προεδρικό Διάταγμα με αυξημένο ποσοστό απολύσεων και μειωμένες αποζημιώσεις, καθώς και τους μισθούς για μακροχρόνια ανέργους και νέους που είναι κατώτεροι κατά 20% με 25% του κατώτατου μισθού: «αυτός ο μισθός σπάζει ένα δείκτη δεκαετιών, ενώ οι ρυθμίσεις για απολύσεις και αποζημιώσεις καταργούν το προστατευτικό πλαίσιο του νόμου που είχε συνταχθεί την περίοδο 1982-85 και ήταν μέχρι σήμερα ο προοδευτικότερος στην Ευρώπη».

Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό 
«Όπως αναφέρω και στο βιβλίο μου, τα θύματα και αυτής της μεταρρυθμίσεις είναι οι νέοι της πατρίδας και οι γυναίκες. Όσες δουλεύουν θα παραμείνουν περισσότερα χρόνια, ενώ όσες δεν δουλεύουν αποθαρρύνονται να μπουν στην αγορά εργασίας. Το βασικό χαρακτηριστικό των μέτρων είναι ότι θα φέρουν χρήματα για την εξυπηρέτηση των δανείων και μάλιστα αναφέρεται τι ποσό θα φέρει η κάθε ρύθμιση. Για παράδειγμα, υπολογίζεται ότι η ρύθμιση θα φέρει 500 εκατομμύρια ευρώ περικοπών κατ’ έτος από τα επιδόματα ανεργίας. Με τέτοιες κατευθύνσεις το ασφαλιστικό δεν οδηγείται στη βιωσιμότητα, αλλά στην περαιτέρω συρρίκνωση των επιμέρους υποδομών του κοινωνικού κράτους», σημείωσε ο εργατολόγος.

Αναφερόμενος στον χρονικό ορίζοντα των μέτρων, ο κ. Μητρόπουλος τόνισε ότι μέχρι το 2060 οι δαπάνες για τις συντάξεις θα είναι μικρότερες από όλες τις χώρες της Ευρώπης, με αύξηση 2,25% του ΑΕΠ ενώ στις άλλες χώρες θα είναι τριπλάσια:
«αν δεν μπει ρότα ανάπτυξης και χρήματα σε μισθούς και συντάξεις, θα επέλθει αυτό που σπουδαίοι οικονομολόγοι ονομάζουν ραγδαία οικονομική καταβύθιση, με άμεση συνέπεια τη ραγδαία κοινωνική επιδείνωση και φτωχοποίηση ευρύτερων κοινωνικών στρωμάτων».

Τα δεδομένα στο δημόσιο τομέα

Για τις προσλήψεις και απολύσεις στο δημόσιο, ο κ. Μητρόπουλος ανέφερε ότι «μέχρι το 2014, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να προχωρά σε μια πρόσληψη για κάθε πέντε απολύσεις, ενώ έχουν παγώσει και όλοι οι διαγωνισμοί που είχαν ολοκληρωθεί στο τέλος της προηγούμενης κυβέρνησης. Επίσης, θα απολυθούν 30.000 έως 80.000 συμβασιούχοι κυρίως των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων και θα συνταξιοδοτηθούν από στρατό και ευρύτερο δημόσιο τομέα 40.000 έως 100.000. Όλο αυτό θα αποτελέσει ένα πακέτο 150.000 έως 200.000 αποχωρήσεων σε βάθος 3-4 χρόνων, ανταποκρινόμενο στις πιέσεις της Τρόικας. Η κυβέρνηση εδώ το πήγε ελαφρύτερα από ότι έγινε σε Ουγγαρία, Ρουμανία και Λετονία, όπου οι κυβερνήσεις ανέλαβαν τη ρητή δέσμευση άμεσων απολύσεων».

Προηγούμενο Πρόσκληση σε επίκαιρη ενημερωτική εκδήλωση: Μεταποίηση στις Νέες Συνθήκες, 8/9/2010, 19:00

Ακολουθήστε μας

Επικοινωνία

28ης Οκτωβρίου 9, Τ.Κ. 60134, Κατερίνη

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 – 15:30

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 – 14:30

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας