Καλέστε μας +30 23510 23211
Ωράριο Δευ - Παρ 7.30 - 15.30

Ελ

En

Πραγματοποιήθηκε ημερίδα Επιμελητηρίου Πιερίας με εισηγητές τον καθ. Αλ. Μητρόπουλο και τον οικονομολόγο Δ. Λέντζα

Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον των ελεύθερων επαγγελματιών για την επίκαιρη ημερίδα που οργάνωσε το Επιμελητήριο Πιερίας με θέμα τις νέες ρυθμίσεις για τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματά τους, όπως διαμορφώνονται σήμερα με τις υποδείξεις της τρόικας και του ΔΝΤ. Η ημερίδα, στην οποία επικράτησε το αδιαχώρητο, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 30 Μαρτίου, στη συνεδριακή αίθουσα του Επιμελητηρίου Πιερίας και διήρκησε πάνω από 3 ώρες.

Ο Αλέξανδρος Μητρόπουλος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους, ανέλυσε το θέμα «Μνημόνιο και Συνταξιοδοτικά Δικαιώματα Ελεύθερων Επαγγελματιών». Στο τέλος της εισήγησης οι συνεργάτες του Διονύσης Τεμπονέρας και Αλεξάνδρα Στίγκα, Νομικοί με εξειδίκευση σε συνταξιοδοτικά ζητήματα, απάντησαν στις ερωτήσεις των παρευρισκομένων.

Επίσης, ο Οικονομολόγος-Φοροτεχνικός, Σύμβουλος Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Δημήτρης Λέντζας εισηγήθηκε τα θέματα: «Αναστολή λειτουργίας επαγγελματικών εγκαταστάσεων των επιχειρήσεων και νέες ποινικές κυρώσεις» και «ο νέος τρόπος εξόφλησης αγοράς αγαθών και υπηρεσιών από ιδιώτες από 1/4/2011 με αξία άνω των 3.000 ευρώ».

Στην ημερίδα παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, εκπρόσωποι Βουλευτών, ο πολιτευτής Αστέριος Τόκας, η Αντιπρόεδρος του ΕΒΕ Ματούλα Βελώνη, τα μέλη της Διοίκησης κ.κ. Νίκος Αποστολόπουλος, Παύλος Μπατάλας και Γιάννης Πείδης, εκπρόσωποι ομοσπονδιών, σωματείων και συλλόγων καθώς και πλήθος επιχειρηματιών.

Ηλ. Χατζηχριστοδούλου

Την ημερίδα συντόνισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου. Στο σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην ανάγκη για ένα σταθερό, ξεκάθαρο και ευνοϊκότερο καθεστώς φορολόγησης στις επιχειρήσεις. Επίσης, τόνισε ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις ακολουθούν λάθος δρόμο στη φορολόγηση των επιχειρήσεων, με αποκορύφωμα στις μέρες μας η φορολογία να αποτελεί τροχοπέδη για την επιχειρηματικότητα. Μάλιστα, παρέθεσε στοιχεία για το τί ισχύει στη φορολογική νομοθεσία των νεότερων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που, αντιθέτως με την ελληνική, ενισχύει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στα όρια τους.

 

Αλ. Μητρόπουλος

Ο Αλέξης Μητρόπουλος αναφέρθηκε στις επιπτώσεις τού νέου ασφαλιστικού νόμου και του επικαιροποιημένου Μνημονίου στα εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των ελεύθερων επαγγελματιών, μια επαγγελματική ομάδα, που όπως είπε, δίνει σκληρή μάχη για την επιβίωσή της. Ο γνωστός εργατολόγος ανάφερε ότι «οι συντάξεις θα μειώνονται ενώ τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης θα αυξάνονται με τους νέους και τις γυναίκες να είναι τα μεγάλα θύματα αυτής της μεταρρύθμισης».

Ο καθ. του εργατικού δικαίου σημείωσε ότι όλοι οι τομείς της δημόσιας και κοινωνικής δραστηριότητας, όλα τα εργασιακά συστήματα και οι παροχές του Κοινωνικού Κράτους, βρίσκονται στο στόχαστρο τού διαρκώς και προς το χειρότερο επικαιροποιημένου Μνημονίου. Αναφέρθηκε εκτενώς στην εφαρμογή των ασφαλιστικών νόμων 3863 και 3865/2010 και τόνισε ότι έρχονται περισσότερες αλλαγές. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην παρ. 9 του τέταρτου επικαιροποιημένου Μνημονίου της 23-2-2011 όπου αναφέρεται ότι «η κυβέρνηση προετοιμάζεται για την επόμενη φάση μεταρρυθμίσεων στην Κοινωνική Ασφάλιση κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του 2011» και ότι «με σκοπό τον περιορισμό των αυξήσεων των δαπανών για τις συντάξεις, σε ποσοστό μικρότερο του 2,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2060, διατηρούμε την ετοιμότητά μας, εάν χρειαστεί, να προσαρμόσουμε περαιτέρω τις παραμέτρους των κυριότερων συνταξιοδοτικών Ταμείων. Θα υιοθετηθούν μεταρρυθμίσεις μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2011 και θα εφαρμοστούν από 1-1-2012 με επίκεντρο τα Επικουρικά Ταμεία».  

Δημήτριος Λέντζας

Ο κ. Λέντζας εισηγήθηκε δύο επίκαιρα θέματα που αφορούν την επιχειρηματική δραστηριότητα. Το πρώτο αφορά το νέο ποινολόγιο όπως διαμορφώθηκε από τις τροποποιήσεις των άρθρων 76 του ν.3842/2010 & 16 του ν.3888/2010. Ο οικονομολόγος σημείωσε ότι «οι νέες διατάξεις ισχύουν και αφορούν αυστηρότερες  διοικητικές και ποινικές κυρώσεις με στόχο τη πάταξη της φοροδιαφυγής και τη προάσπιση του υγιούς ανταγωνισμού».

Τόνισε ότι «το κλείσιμο (αναστολή λειτουργίας) των επιχειρηματικών εγκαταστάσεων επιβάλλεται κάθε φορά που: 1) παρεμποδίζεται  ο  έλεγχος με  χρήση βίας ή απειλών και 2) διαπιστώνεται  παράβαση  για μη έκδοση  ή ανακριβή έκδοση των προβλεπόμενων στοιχείων από το Κ.Β.Σ. κατά την πώληση ή διακίνηση αγαθών ή παροχή υπηρεσιών ή για  μη καταχώρηση στα πρόσθετα βιβλία της § 5 του άρθρου 10 του Κ.Β.Σ. συναλλαγών  για τις οποίες δεν έχουν εκδοθεί τα σχετικά  στοιχεία εσόδων

Αναφορικά με το δεύτερο θέμα, ο κ. Λέντζας ανέλυσε την  υπουργική  απόφαση σύμφωνα με την οποία καθιερώνεται από την 1η Απριλίου 2011  έως 31η Δεκεμβρίου 2011 ότι όλα τα φορολογικά στοιχεία αξίας άνω των 3.000 ευρώ, που θα εκδίδονται για την πώληση αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες, θα εξοφλούνται αποκλειστικά μέσω τραπεζών, και από 1ης Ιανουαρίου 2012 το όριο των 3.000 ευρώ πέφτει εκ νέου στα 1.500. Δηλαδή, έως  31/12/2011  επιτρέπεται η εξόφληση με μετρητά μόνο για συναλλαγές μέχρι 3.000 ευρώ και από 1/1/2012 για συναλλαγές μέχρι 1.500 ευρώ.

Προηγούμενο Ενδιαφέρον αλβανικής εταιρείας για ανταλλακτικά και συνεργασία για συντήρηση οχημάτων και βαρέων μηχανημάτων

Ακολουθήστε μας

Επικοινωνία

28ης Οκτωβρίου 9, Τ.Κ. 60134, Κατερίνη

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 – 15:30

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 – 14:30

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας