Καλέστε μας +30 23510 23211
Ωράριο Δευ - Παρ 7.30 - 15.30

Ελ

En

Στο Λιτόχωρο συνεδρίασε το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου παρουσία του Περιφερειακού Συμβούλου Νίκου Μακρίδη

Στο Λιτόχωρο πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 24 Απριλίου 2013 η ανοιχτή συνεδρίαση του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Πιερίας σε συνέχεια της προσπάθειας για πληρέστερη ενημέρωση γύρω από τα προβλήματα, αλλά και την κατάθεση προτάσεων των επιχειρηματιών, αυτή τη φορά της περιοχής του Λιτοχώρου. Παρών στη συνεδρίαση, ύστερα από πρόσκληση του Επιμελητηρίου, ήταν ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Νίκος Μακρίδης, ενώ συμμετείχε η Πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Λιτοχώρου κα Φανή Κουτσιμανή, επαγγελματίες της περιοχής, καθώς και ο Διοικητής του Γ.Ν. Κατερίνης κ. Αστέριος Φαρμάκης, με την ιδιότητά του ως μέλος του Σωματείου.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου αναφέρθηκε προ ημερησίας διατάξεως στην απόφαση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολου Τζιτζικώστα να αναθέσει στον κ. Μακρίδη αρμοδιότητες που άπτονται των τομέων Ανάπτυξης, Βιομηχανίας και Εμπορίου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την υπΆ αριθμ. 985 απόφαση του Περιφερειάρχη, η οποία δημοσιεύθηκε στο με αρ. 687/26-03-2013 ΦΕΚ, στον κ. Μακρίδη ανατίθενται αρμοδιότητες υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και αρμοδιότητες σχετικές με τις λαϊκές αγορές και τη χορήγηση αδειών παραγωγών πλανόδιου εμπορίου. Πρέπει να συγχαρούμε τον Περιφερειάρχη για την απόφασή του, υπογράμμισε ο κ. Χατζηχριστοδούλου, καθώς ο κ. Μακρίδης αποτελεί γνήσιο εκπρόσωπο της επιχειρηματικής κοινότητας, ο οποίος προέρχεται από οικογένεια με παράδοση στο επιχειρείν και με ιδιαίτερη ευαισθησία στα προβλήματα που ο επιχειρηματικός κόσμος αντιμετωπίζει.

Κατόπιν αυτού, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου πρότεινε ο κ. Μακρίδης να προσκαλείται σε όλες τις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, πρόταση η οποία έγινε ομόφωνα δεκτή από το Δ.Σ. Επιπλέον, παρέδωσε στον κ. Μακρίδη φάκελο με αίτημα του Επιμελητηρίου για τη στήριξη της 5ης Εμποροβιοτεχνικής Έκθεσης Πιερίας-Κεντρικής Μακεδονίας. Ο στόχος και το στοίχημα της φετινής διοργάνωσης, παρά τις δύσκολες συγκυρίες, είναι οι συμμετοχές να ξεπεράσουν τις διακόσιες πενήντα. ΓιΆ αυτό το σκοπό ζητάμε την έμπρακτη και ουσιαστική συνδρομή της Περιφέρειας προς αυτή την κατεύθυνση, σημείωσε ο κ. Χατζηχριστοδούλου επισημαίνοντας πως η ΕΒΕΠ είναι η μεγαλύτερη έκθεση της Κεντρικής Μακεδονίας μετά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Από την πλευρά του ο κ. Μακρίδης αποδέχθηκε την πρόσκληση του Επιμελητηρίου δηλώνοντας παρών στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου. «Σκοπός μου είναι να αντιπροσωπεύσω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτούς από τους κόλπους των οποίων προέρχομαι. Γνωρίζω πολύ καλά τα προβλήματα των επιχειρηματιών και με χαρά θα αγωνιστώ, θα διεκδικήσω και θα παλέψω για το καλό των συναδέλφων μου, οι οποίοι αποτελούν και τη ραχοκοκαλιά του Κράτους», υπογράμμισε.

Επιπλέον, παραλαμβάνοντας το φάκελο της 5ης ΕΒΕΠ ο κ. Μακρίδης ενημέρωσε τα μέλη του Δ.Σ. πως το συντομότερο δυνατό θα καταθέσει το αίτημα του Επιμελητηρίου προς συζήτηση ώστε να περάσει άμεσα από την Οικονομική Επιτροπή. «Η ΕΒΕΠ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη έκθεση της Κεντρικής Μακεδονίας. Πέρυσι είχα τελείως διαφορετική άποψη, την οποία και είχα εκφράσει, θεωρώντας πως το προτεινόμενο ποσό χρηματοδότησης ήταν πολύ μικρό. ΓιΆ αυτό και αισθάνθηκα αδύναμος που δεν μπορούσα να βοηθήσω. Το Επιμελητήριο, το οποίο αγωνίζεται καθημερινά, δεν πρέπει να ζητιανεύει για λίγες χιλιάδες ευρώ. Φέτος παραλαμβάνω με ιδιαίτερη χαρά αυτό το αίτημα και ειλικρινά αν δεν τα καταφέρω δεν υπάρχει λόγος να βρίσκομαι στη θέση του Περιφερειακού Συμβούλου. Κουραστήκαμε από διακοσμητικούς ρόλους, ας τους έχουν κάποιοι άλλοι», τόνισε με έμφαση ο κ. Μακρίδης.

Δράσεις, προβλήματα και αγωνίες

Όσον αφορά στα θέματα της ημερήσιας διάταξης, ο κ. Χατζηχριστοδούλου επισήμανε πως οι εκτός των τειχών συνεδριάσεις έχουν ως στόχο το Επιμελητήριο να ακούσει τους προβληματισμούς, τις προτάσεις, τις αγωνίες, αλλά και τα παράπονα και τις ενστάσεις των επαγγελματιών. Επανέλαβε δε πως ο ρόλος του Επιμελητηρίου είναι να λειτουργεί συνολικά και συλλογικά για την ανάπτυξη του επιχειρείν και όχι ατομικά και ξεχωριστά για τον κάθε επαγγελματία. Επιπλέον, αναφέρθηκε σε μια σειρά από δράσεις του Επιμελητηρίου, χάρη στις οποίες ενισχύεται η εξωστρέφεια των τοπικών αγορών. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στη συμμετοχή και την προβολή των επιχειρήσεων μέσα από εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, στην εκπαίδευση και κατάρτιση των επαγγελματιών μέσω σεμιναρίων της Σχολής του Επιμελητηρίου, αλλά και στην ξενάγηση και περιήγηση πρέσβεων, προξένων και εμπορικών ακολούθων στο Λιτόχωρο. Υπενθύμισε επίσης τη φιλοξενία 60 δημοσιογράφων απΆ όλη την Ελλάδα, μια προσπάθεια που κανένα άλλο Επιμελητήριο δεν είχε επιχειρήσει και η οποία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Η κα Κουτσιμανή ευχαρίστησε το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου για την παρουσία του και με ιδιαίτερη αγωνία και έμφαση μετέφερε τα προβλήματα που αντιετωπίζουν οι επιχειρηματίες του Λιτοχώρου. Πιο αναλυτικά αναφέρθηκε στα προβλήματα του παραεμπορίου και των λαϊκών αγορών τονίζοντας πως η εφαρμογή των νόμων είναι θέμα πολιτικής βούλησης. Επισήμανε, επίσης, την ανάγκη ενδυνάμωσης του Αστυνομικού Τμήματος Λιτοχώρου, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο θέμα του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές, αλλά και στο πάγωμα των οφειλών προς τον Ο.Α.Ε.Ε. Ζήτησε, εξάλλου, την οικονομική ενίσχυση των συνδικαλιστικών οργάνων, τα οποία αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Από την πλευρά του ο κ. Χατζηχριστοδούλου τόνισε πως το Επιμελητήριο πάντα στήριζε και συνεχίζει να στηρίζει τα συνδικαλιστικά όργανα, παρά το γεγονός πως η οικονομική κρίση έχει μειώσει κατά πολύ τις οικονομικές δυνατότητες.

Όσον αφορά στα υπόλοιπα θέματα της συνεδρίασης, το Δ.Σ. ενέκρινε τη συμμετοχή στη διεθνή έκθεση «Πανηπειρωτική 2013», καθώς και στο 1ο Φεστιβάλ Τουρισμού, που θα πραγματοποιηθεί από τις 16 έως τις 19 Μαϊου 2013 στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου και με τη συμμετοχή φορέων απΆ όλη την Ελλάδα. Μάλιστα, η παρουσία του Επιμελητηρίου Πιερίας πρόκειται να είναι εκεί ιδιαίτερα δυναμική, με βασικό στόχο οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης να γνωρίσουν το νομό και να τον προτιμήσουν για τις μονοήμερες και διήμερες εξορμήσεις τους.

Eshop, ειδικότητες ΕΠΑΣ και ΙΕΚ

Αποφασίστηκε επίσης η προβολή του ηλεκτρονικού καταστήματος (e-shop) του Επιμελητηρίου ώστε να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των επιχειρηματιών-μελών. Στόχος του e-shop, όπως ανέφερε στην εισήγησή του ο Α΄ Αντιπρόεδρος κ. Μάρκος Κουλούμογλου, είναι η ηλεκτρονική πώληση προϊόντων και η αξιοποίηση του ηλεκτρονικού επιχειρείν προκειμένου οι επιχειρήσεις της Πιερίας να αποκτήσουν ακόμη μεγαλύτερη εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τα μέλη του Δ.Σ. ενημερώθηκαν και ενέκριναν τις προτάσεις του Επιμελητηρίου για τις ειδικότητες της ΕΠΑ.Σ. του Ο.Α.Ε.Δ. Κατερίνης και του Δημόσιου Ι.Ε.Κ. Κατερίνης. Όπως τόνισε ο κ. Χατζηχριστοδούλου, η επιλογή γίνεται με βάση τις δυνατότητες απορρόφησης των αποφοίτων από την αγορά και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Σημείωσε, ωστόσο, πως θα έπρεπε να γίνουν προτάσεις και για κατάργηση κάποιων ειδικοτήτων, οι οποίες είναι πλέον κορεσμένες στην αγορά εργασίας. Κάλεσε επίσης τους επαγγελματίες να καταθέσουν αιτήσεις για το ιδιαίτερα ευνοϊκό πεντάμηνο πρόγραμμα «Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για άνεργους νέους ηλικίας έως 29 ετών».

Το λόγο πήραν και επιχειρηματίες-μέλη του Επιμελητηρίου που συμμετείχαν στη συνεδρίαση προκειμένου να παρουσιάσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, αλλά και τους προβληματισμούς τους για τη μη αξιοποίηση του Ολύμπου, ο οποίος θα μπορούσε να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης όχι μόνο για το Λιτόχωρο, αλλά για ολόκληρη την Πιερία.

Στον Όλυμπο, εξάλλου, και στην αξιοποίησή του αναφέρθηκε και ο κ. Φαρμάκης επισημαίνοντας πως η νομοθεσία που προστατεύει τον Όλυμπο είναι εχθρική, αφού στον πρώην δήμο Λιτοχώρου τα πάντα απαγορεύονται και δεν υπάρχει αναπτυξιακή προοπτική. Σημείωσε επίσης πως πρέπει να ξεκινήσει προσπάθεια για την κατάργηση του προγράμματος Natura. Τέλος, όσον αφορά στις ειδικότητες σε ΕΠΑ.Σ. και Ο.Α.Ε.Δ., ο κ. Φαρμάκης πρότεινε οι επιχειρήσεις να βοηθούν στην κτάρτιση των σπουδαστών μέσα από την πρακτική άσκηση ώστε να λαμβάνουν ουσιαστική προετοιμασία για την είσοδό τους στην αγορά εργασίας.

Προηγούμενο Συνάντηση για θέματα εμπορίου – λαϊκών αγορών με τον Αντιπριφερειάρχη Κ. Καραπαναγιωτίδη

Ακολουθήστε μας

Επικοινωνία

28ης Οκτωβρίου 9, Τ.Κ. 60134, Κατερίνη

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 – 15:30

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 – 14:30

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας