Καλέστε μας +30 23510 23211
Ωράριο Δευ - Παρ 7.30 - 15.30

Ελ

En

Το Επιμελητήριο Πιερίας επισκέφθηκε ο Πρέσβης της Βενεζουέλας

Επίσκεψη στο Επιμελητήριο Πιερίας πραγματοποίησε ο Πρέσβης της Βενεζουέλας κ. Farid Fernandez, το απόγευμα της Παρασκευής 10 Οκτωβρίου 2014. Τον Πρέσβη υποδέχτηκε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου και τα μέλη του ΔΣ κα Ελένη Ηλιάδου και κ. Σταύρος Κωνσταντινίδης. Ο Πρέσβης πραγματοποίησε επίσκεψη στην Πιερία ως προσκεκλημένος κοινωνικών δομών αλληλεγγύης του νομού προκειμένου να γνωρίσει από κοντά τη δράση τους. Στο Επιμελητήριο, τον κ. Fernandez συνόδευαν ο Γραμματέας ΑΆ της Πρεσβείας κ. ErnestoBordier, η κα Γιώτα Ραπτοπούλου (από την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Μούσες Πιερίων») και ο κ. Βαγγέλης Γκούντας (από την Εθελοντική Ομάδα Δράσης Πιερίας).

Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις για την οικονομία και την επιχειρηματικότητα των δύο χωρών, αναφέρθηκαν στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ Βενεζουέλας – Ελλάδας που μέχρι και σήμερα παραμένουν σε εμβρυακό στάδιο και συμφώνησαν η συνάντησή τους να γίνει η αφετηρία για την επίτευξη εμπορικών σχέσεων προς όφελος και των δύο χωρών. Η Βενεζουέλα είναι μία χώρα που κατά κύριο λόγο στηρίζεται στις εξαγωγές πετρελαίου, κακάο, καφέ και ρούμι. Η χώρα είναι πρώτη στην οικοδομική δραστηριότητα στον κόσμο και στις προτεραιότητές της είναι να αναπτυχθεί περαιτέρω τουριστικά.

Ηλίας Χατζηχριστοδούλου

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου στην έναρξη της συνομιλίας αναφέρθηκε στους οικονομικούς δείκτες της Βενεζουέλας και εξέφρασε το θαυμασμό του γιατί η χώρα κατάφερε να πετύχει ανάπτυξη 1,1% , παρά τις έντονες δοκιμασίες που γνώρισε πρόσφατα. «Η Βενεζουέλα έχει ιδιαίτερα αναπτυγμένες εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ αφού ο μεγαλύτερος όγκος των εξαγωγών της κατευθύνεται εκεί και την ίδια στιγμή εισάγει τα είδη πρώτης ανάγκης, όπως τα τρόφιμα, κυρίως από τις ΗΠΑ. Το γεγονός ότι μέχρι και σήμερα η Ελλάδα και η Βενεζουέλα δεν κατάφεραν να αναπτύξουν μεταξύ τους εμπορικές σχέσεις οφείλουμε να το ανατρέψουμε, ίσως ξεκινώντας από την Πιερία. Η περιοχή μας διαθέτει πρώτης κατηγορίας προϊόντα του αγροτικού τομέα, όπως ακτινίδια, κρασί, λάδι, ελιές, γαλακτομικά. Επίσης, είμαστε μια τουριστική περιοχή που διαθέτει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα όπως ο Όλυμπος, τα 80 χιλιόμετρα ακτών και μεγάλη ποικιλία σε καταλύματα και χώρους εστίασης. Αυτός, λοιπόν, είναι ένας ακόμη τομέας όπου μπορούμε να αναπτύξουμε σχέσεις. Θα είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά για εμάς να ορίσουμε μια δεύτερη συνάντηση όπου θα υποδεχθούμε και επιχειρηματίες από τη χώρας σας», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου.

Farid Fernandez

«Είναι ιδιαίτερη η χαρά μας που βρισκόμαστε στην Πιερία και έχουμε τη δυνατότητα να γνωρίσουμε όλους τους τομείς της δραστηριότητάς σας, οικονομικούς και κοινωνικούς. Αυτή είναι και η δουλειά μου: να γνωρίσω τη χώρα γιατί αν δεν γνωριστούμε, δεν θα μπορέσουμε να συνεργαστούμε. Οφείλω να ομολογήσω ότι η σκέψη μου από την πρώτη μου επαφή με την περιοχή σας είναι ότι πρέπει να ξανάρθω», σημείωσε ο Πρέσβης και συνέχισε μιλώντας για την οικονομική ανάπτυξη της Βενεζουέλας αλλά και τα κοινά σημεία μεταξύ της χώρας του και της Ελλάδας: «είναι ευχής έργο για μένα να υπηρετώ τη χώρα μου ως Πρέσβης στην Ελλάδα γιατί βρίσκομαι ανάμεσα σε ανθρώπους που με καταλαβαίνουν και αντιλαμβάνονται αυτό που λέω».

Αναφερόμενους στους τομείς όπου μπορούν να αναπτυχθούν διμερείς σχέσεις ο κ. Fernandez, σημείωσε: «οι προτεραιότητες της χώρας μου είναι πρώτον, στην ανάπτυξη του αγροτικού τομέα μέσω της τεχνολογίας και τη γενετικής, δεύτερον, ο τουρισμός και τρίτον, οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Υπάρχουν πολλές εμπορικές δυνατότητες με τη Βενεζουέλα ειδικότερα σε τομείς όπως οι υδρογονάνθρακες, το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, τα μέταλλα και ο άνθρακας, ο καφές και το κακάο αλλά και το υψηλής ποιότητας, ίσως το καλύτερο στον κόσμο,  ρούμι».

Προηγούμενο Greece Welcomes You in London – Food & Art” – Λονδίνο, 31 Οκτωβρίου – 2 Νοεμβρίου 2014

Ακολουθήστε μας

Επικοινωνία

28ης Οκτωβρίου 9, Τ.Κ. 60134, Κατερίνη

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 – 15:30

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 – 14:30

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας