Καλέστε μας +30 23510 23211
Ωράριο Δευ - Παρ 7.30 - 15.30

Ελ

En

Εξέλιξη στο ζήτημα του τρόπου πληρωμής των εξαγωγέων των κ.μ. της ΕΕ με Letter of Credit και όχι πλέον με Cash Against Documents.

Το γραφείο Οικονομικών Υποθέσεων του Καΐρου μας ενημερώνει για τα παρακάτω.

Εξέλιξη στο ζήτημα του τρόπου πληρωμής των εξαγωγέων των κ.μ. της ΕΕ με Letter of Credit και όχι πλέον με Cash Against Documents.  Η Κεντρική Τράπεζα της Αιγύπτου αναθεωρεί το κείμενο απαντήσεων της στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα έναντι των αρχικών διευκρινίσεών της στις 13/2/2022.

Σε συνέχεια ανωτέρω σχετικών εγγράφων μας, και κατόπιν νεότερης πληροφόρησης από εδώ Αντιπροσωπεία ΕΕ σχετικά με το εν θέματι ζήτημα, σας πληροφορούμε ότι η Κεντρική Τράπεζα της Αιγύπτου (CBE), εξέδωσε επικαιροποιημένο κείμενο απαντήσεων προς τις αιγυπτιακές τράπεζες, αναφορικά με τα ερωτήματα τους σχετικά με τις οδηγίες της CBE που είχαν εκδοθεί με την επιστολή αριθ. 49 της 13/2/2022, σύμφωνα με την οποία θεσπίζεται η πληρωμή των εξαγωγέων μόνο με Letter of Credit και όχι πλέον με την ευρέως χρησιμοποιούμενη μέθοδο Cash Against Documents (CAD).

Από το επικαιροποιημένο κείμενο απαντήσεων, το οποίο επισυνάπτεται για διευκόλυνσή σας σε ανεπίσημη μετάφραση στα αγγλικά από την εδώ Αντιπροσωπεία της ΕΕ, συγκρατούνται οι εξής διευκρινιστικές απαντήσεις:

  1. Οποιαδήποτε εισαγωγή ή αγορά από Ζώνες Ελεύθερου Εμπορίου από χώρες εκτός Αιγύπτου, οι οποίες πραγματοποιούνται είτε σε αιγυπτιακές λίρες (EGP), είτε σε ξένα νομίσματα, θα γίνονται μέσω Letter of Credit.
  2. Όσον αφορά τις συναλλαγές εκτός των Ζωνών Ελεύθερου Εμπορίου εκτός Αιγύπτου, θα ισχύουν τα μέτρα που έχουν ήδη θεσπιστεί πριν από την έκδοση της παρούσας απόφασης.
  3. Σε περίπτωση που θυγατρική εισάγει από μητρική εταιρεία που βρίσκεται εντός ελεύθερης ζώνης, οι συναλλαγές θα γίνονται μόνο μέσω Letter of Credit.
  4. Η συναλλαγή για εταιρείες πετρελαιοειδών και ειδικές οικονομικές ζώνες θα γίνεται μόνο μέσω Letter of Credit, με εξαίρεση το διασυνοριακό εμπόριο.
  5. Σε περιπτώσεις εισαγωγής γραμμών παραγωγής, ανταλλακτικών και παρόμοιων ειδών για ιδιωτική χρήση, εξαιρούνται από την απόφαση και τα έγγραφα της αποστολής θα γίνονται δεκτά και θα ισχύει η μέθοδος Cash Against Documents. 
  6. Σε περίπτωση που ο πελάτης δεν απολαμβάνει πιστωτικών διευκολύνσεων σε επίπεδο τραπεζικού τομέα, θα χρησιμοποιηθεί πρόγραμμα εγγύησης κινδύνου σε συνεργασία με  την Εταιρεία Εγγύησης Πιστώσεων σύμφωνα με την επιστολή του κ. Υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας υπ’ αριθμ. 55 της 20ης Φεβρουαρίου 2022.
  7. Σε περίπτωση που ένας πιστοποιημένος αντιπρόσωπος ξένης εταιρείας στην Αίγυπτο ζητήσει αντικατάσταση φορτίου, στο πλαίσιο της εγγύησης για το φορτίο που εισάγεται από μια ξένη εταιρεία, θα επιτρέπεται επίσης η αποπληρωμή με τη μέθοδο CAD.

Το ζήτημα παρακολουθείται στενά, και θα σας τηρούμε ενήμερους για οποιαδήποτε εξέλιξη.

Ο Προϊστάμενος
Περικλής Δαβανέλος
Σύμβουλος ΟΕΥ Α΄

Προηγούμενο Συνάντηση του προέδρου του Επιμελητηρίου Πιερίας με το νέο Δ.Σ. του ΟΡ.ΦΕ.Ο

Ακολουθήστε μας

Επικοινωνία

28ης Οκτωβρίου 9, Τ.Κ. 60134, Κατερίνη

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 – 15:30

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 – 14:30

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας